שתף קטע נבחר

2017: השנה שבה ארה"ב זרקה את הסביבה לפח

זו הייתה הבטחת בחירות שטראמפ קיים במלואה מאז נכנס לבית הלבן: להילחם במדע, בשינוי האקלים ובמאמצים הגלובליים לשמור על הסביבה. בזאת שמר על הבסיס הפוליטי שלו - מצביעים שמרנים, דתיים ומעוטי השכלה - אבל הרחיק את ארה"ב מקדמת המאבק בהתחממות הגלובלית. כך זה קרה

 

 

למילים יש כוח לבנות או להשחית, להעליב או לפאר, ולמילים אסורות בשימוש יש את העוצמה להצביע על הלך הרוח של מטיל האיסור, על סך כל פחדיו, בורותו, מגמתו ושאיפתו ליצור מציאות אחרת במקום זו הקיימת, שבה הוא נאבק. במלחמתו חסרת המעצורים במדע, בשינוי האקלים ובניסיונות לשמר את איכות הסביבה יצר דונלד טראמפ לא רק מציאות חדשה, אלא הציג על הדרך לקסיקון שמבוסס בעיקר על מחיקה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

לפני שבועות ספורים נדהמו עובדי הסוכנות האמריקנית לפיקוח ומניעת מחלות כשניחתה עליהם הוראה ישירה מממשל טראמפ, שלפיה מאותו רגע נאסר עליהם לציין במסמכים הרשמיים שהם מפרסמים את המונחים "מבוסס מדעית" או "מבוסס על עובדות".

 

התחממות כדור הארץ - הונאה של הסינים. טראמפ (צילום: AP, shutterstock) (צילום: AP, shutterstock)
התחממות כדור הארץ - הונאה של הסינים. טראמפ(צילום: AP, shutterstock)

מבחינת נשיא ארצות הברית יש עובדות אלטרנטיביות ואין מדע. על פי תפיסתו, כל מה שמריח ממדע הוא הונאה צרופה. על פי דבריו שלו, סוגיית התחממות כדור הארץ היא בכלל הונאה של הסינים וקשקוש מוחלט הראוי לבוז ולביטול בתנועת יד עצבנית, אף שהקונצנזוס בקרב המדענים הוא שאם מדינות העולם לא יעצרו או ימנעו את שינוי האקלים שהן עצמן אחראיות לו - יהיה מאוחר מדי.

 

הלוחשים לאוזנו של הנשיא האמריקני

עוד נגזר על הסוכנות האמריקנית הממשלתית לפיקוח על מחלות לא להשתמש במילים הבאות: עוּבר, טרנסג'נדר, גיוון ופגיע. לאיסור זה קשר פוליטי הדוק לבסיס הכוח של הנשיא האמריקני. כמוהו, הימין הקיצוני והאוונגליסטים שבחרו בו שונאים את המדע ולא מכירים בקיומו של עובר. מבחינתם, מרגע שאישה נכנסה להיריון היא נושאת יצור בן אנוש בבטנה. טרנסג'נדרים מבחינתם הם בכלל מוטציה של הטבע, יצור שנידון לנידוי ולשלילת זכויות אנוש רק משום שהטבע ברא אותו כך. בראותם את ארה"ב כמדינה השייכת לבני הגזע הלבן, אין הם מעוניינים להכיר ברב-גוניותה של החברה ובאלה שהם "חוליה חלשה" בה, שמצבם פגיע.

 

אבל לא רק בכוחן של המילים החזיר טראמפ את אמריקה אחורה בצעדים מהירים והרחיק אותה מהקדמה, אלא גם במעשים שעשה. בכך הפך את שנת 2017 לרעה ביותר מבחינת איכות הסביבה והמלחמה הגלובלית למניעת התחממות כדור הארץ.

 

רגע היסטורי. חתימת הסכם האקלים בפריז (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רגע היסטורי. חתימת הסכם האקלים בפריז(צילום: AFP)

טראמפ עשה זאת גם כדי לקרוץ לבוחריו, אולם גם מפני שמקננת בו אובססיה בלתי מוסתרת למחוק מעל פני האדמה כל הישג של קודמו התפקיד - ברק אובמה, שבימי נשיאותו היה אביר המלחמה בהתחממות כדור הארץ ונושא הדגל של השמירה על הסביבה שבה אנחנו חיים.

 

ראש הסוכנות להגנה על הסביבה - מכחיש התחממות גלובלית

אובמה חתם על צו נשיאותי חגיגי המגדיר את התחממות כדור הארץ כגורם איום על הביטחון הלאומי של ארה"ב. הנשיא העריך כי אסונות הטבע, עליית מפלס מי הים והקרחונים הנמסים יגרמו לבעיות קשות של פליטים, ומאות אלפי בני אדם ייאלצו לעזוב את בתיהם ולנוע ולנוד ברחבי עולם. הנשיא הדמוקרטי לא דאג רק לדורות הבאים, שיהיה להם כדור ארץ לחיות בו, אלא חשב גם על האסונות שבדרך, שעימם תתמודד אוכלוסיית העולם הנוכחית. אלא שטראמפ ביטל את הצו של אובמה, שבשעתו הגדיל עד מאוד את התקציבים למלחמה על שמירת כדור הארץ.

 

מאז נכנס טראמפ לתפקידו בינואר 2017 הוא לחם במלוא המרץ כדי להפוך על פיהן את הרגולציות של אובמה בנושא השמירה על כדור הארץ ומניעת התחממותו. הנשיא הרפובליקני עשה זאת במהירות שתסכלה לא מעט ארגוני סביבה ומדינות בעולם. את חרב הקיצוץ הניף בברוטליות על הסוכנות הפדרלית להגנת הסביבה של ארה"ב (EPA) והעמיד בראשה את נאמנו סקוט פרויט.

 

ניסיון למחוק את המורשת שלו. אובמה (צילום: AP) (צילום: AP)
ניסיון למחוק את המורשת שלו. אובמה(צילום: AP)

באופן די אירוני, האיש שמינה טראמפ לראשות סוכנות שאמורה להגן על בריאות האדם והסביבה נחשב למכחיש התחממות גלובלית. בעבר - כשהיה התובע הכללי של מדינת אוקלהומה - הגיש 14 תביעות נגד ה-EPA בטענה שאימצה תקנות לא סבירות הפוגעות בתעשיית הנפט של מדינתו.

 

תקציבים נמוכים לשמירה על הסביבה ומחיקת המילה "מדע"

לאחר שטראמפ מינה את פרויט לראש הסוכנות להגנת הסביבה, הוא החליט לקצץ שליש מתקציב הסוכנות הפדרלית. במילים אחרות: הוא סירס את הארגון וקיצץ את תקציבו מ-8.2 מיליארד דולר ל-5.7 מיליארד דולר. מדובר בתקציב הנמוך ביותר שהוקצה לארגון ב-40 השנים האחרונות. ולא רק זאת: בעקבות רוח המפקד החליט ראש סוכנות EPA למחוק מהאתרים הרשמיים של הממשל הפדרלי כל מידע על התחממות כדור הארץ. מדענים שעבדו במשרות ייעוץ לסוכנות EPA פוטרו, ואלה שנשארו לא זכו לקבל תקציבים הולמים למחקרים שהם עורכים בנושא. גם המילה "מדע" נמחקה מהכותרת של אחד האגפים המובילים בארגון - אגף המדע והטכנולוגיה הפך לאגף טכנולוגיה בלבד.

 

נקודת השפל בהתרחקות של ארה"ב מסוגיית השמירה על הסביבה הייתה השנה, כשטראמפ החליט להוציא את ארצו מאמנת האקלים הבינלאומית ("הסכם פריז"), שעליה היה חתום אובמה.

 

הפגנה נגד טראמפ מול הבית הלבן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה נגד טראמפ מול הבית הלבן(צילום: AFP)

לפני שנתיים הצליח אובמה להוביל את מדינות העולם לחתום על אמנת האקלים לאחר שהטיל את כל כובד משקלו כדי לשכנע בדבר חשיבות הנושא. טראמפ הבטיח בקמפיין הבחירות שלו ב-2016 כי יפרוש מאמנת האקלים. זו הייתה הבטחת הבחירות הראשונה שלו ואחת היחידות שהצליח לקיים. למחרת הודעתו של טראמפ על הפרישה מ"הסכם פריז" בחודש יוני נמחקו מאתרי הבית הלבן מושגים אינפורמטיביים על התחממות כדור הארץ.

 

בספסל אחד: ארה"ב, ניקרגואה וסוריה

בהחלטתו לפרוש מ"הסכם פריז" הושיב טראמפ את המעצמה האמריקנית על ספסל אחד עם  ניקרגואה וסוריה, שתי המדינות היחידות שלא הצטרפו להסכם האקלים. "זה דיל גרוע לאמריקה", אמר הנשיא האמריקני על ההסכם. בעשותו כן "קנה" באופן מלא את עמדותיהם של גורמים שמרניים שיוצאים נגד המדע, שהצביעו לו בבחירות לנשיאות. גורמים אלה לחשו על אוזנו של הנשיא הרפובליקני שהסכם האקלים ימנע, למשל, מכורי הפחם לחזור לעבודה - דבר שטראמפ לא היה מוכן לקבל. עם הפרישה מאמנת האקלים הבינלאומית טראמפ נשאר נאמן להצהרת הבחירות שלו "אמריקה תחילה" ונהג באופן שמשדר "מבחינתי העולם יכול להישרף".

 

משמעות הפרישה של ארה"ב מ"הסכם פריז" היא הקטנת התקציבים לנושא של הפחתת גזי חממה. אבל הדבר המדאיג יותר הוא החשש מאפקט דומינו שיביא מדינות אחרות לפרוש מההסכם. אין פלא שאחת ההפגנות הגדולות והמרשימות נגד טראמפ בנושא הייתה של מדענים ורופאים: הם הביעו חשש שארה"ב, אחת התורמות הגדולות לאוצר הידע האנושי, הולכת לאבד את מעמדה כזרקור לעולם המדע הגלובלי. "אל תחפון לנו את המדע", נכתב באחד השלטים שהניפו המפגינים.

 

"עזיבת הסכם פריז - סיוט" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"עזיבת הסכם פריז - סיוט"(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בעולם חוששים מאפקט דומינו בעקבות פרישת ארה"ב מהסכם האקלים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בעולם חוששים מאפקט דומינו בעקבות פרישת ארה"ב מהסכם האקלים(צילום: EPA)

קהל מצביעיו של טראמפ, הבסיס הפוליטי שלו, הריע לו. הם, כאמור, מתנגדים למדע לא רק כי הוא מוביל לקדמה, אלא בעיקר כי הם שותפים לבוז שרוחש הנשיא האמריקני לידע. חלק ניכר ממצביעיו של טראמפ שייכים לקבוצה של בעלי השכלה נמוכה, וטראמפ התאים להם כמו כפפה ליד כשהצהיר "כמה אני אוהב את אלה עם החינוך הפגום", ונשמע כמי שמדבר על עצמו.

 

שנת 2017 הייתה שנה רעה לסביבה, לאיכות שלה, ולכדור שעליו אנחנו חיים. בהתחשב בעובדה שטראמפ יישב בכיסאו לפחות עוד שלוש שנים, לא תהיה זו השערה פרועה ש-2018 עלולה להיות הרבה יותר גרועה בתחום, ולא רק כי הנשיא האמריקני יצר שפה חדשה - אלא כי פעל במלוא כוחו כדי להכחיש את המדע במעשים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים