שתף קטע נבחר

המשקל נתקע? 5 טעויות שאתם עושים בחישוב הקלוריות

מקפידים על התפריט שקיבלתם בדיוק של שעון שווייצרי ועדיין לא יורדים במשקל? מתסכל. התזונאי ד"ר שון פורטל מראה לכם חמש דרכים שבהן אתם כנראה טועים בחישוב הקלוריות היומי

 

 

התחלתם דיאטה עם תפריט קפדני ואתם לא יורדים במשקל? כנראה יש לכך סיבה טובה (והיא לא שהמאזניים שלכם התקלקלו). בעבודתי במהלך השנים נתקלתי ברבים שהיו מתוסכלים מכך שעל אף ההקפדה היתרה על כל מה שנרשם להם בתפריט - הם לא מורידים ממשקלם. הסיבה לכך עשויה להיות פשוטה מאוד - הם לא חישבו נכון את הערך הקלורי של המזון שהם אכלו. להלן חמש סיבות עיקריות לחישוב קלורי שגוי:

 

1. כשמחשבים את הקלוריות לא לוקחים בחשבון את הסיבים

הערך הקלורי הנקוב של מזון כלשהו מחושב רק על פי חלק המזון שאמור להיספג בגוף. למשל, גרם של פחמימה או חלבון מספק לנו 4 קלוריות. אך בניגוד למה שנהוג לחשוב, גם הסיבים התזונתיים, שלא אמורים להיספג בגוף ועל כן אינם מופיעים במגוון טבלאות הקלוריות והתוויות על המוצרים, מוסיפים ערך קלורי למזון, שכן הליך העיכול שלהם על ידי בקטריות מפיק קלוריות נוספות.

 

מקפידים על התפריט ולא יורדים? מתסכל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מקפידים על התפריט ולא יורדים? מתסכל(צילום: shutterstock)
 

למשל, ערכם הקלורי בפועל של אגוזים וזרעים גדול מערכם הנקוב בטבלאות ב-68%-95% אחוזים, ושל חסה - ב-28%. נהוג, כאמור, לחשב גרם של חלבון כמפיק 4 קלוריות, אך בפועל חלבון מן החי יפיק 4.36 קלוריות וחלבון מהצומח יספק 2.44 קלוריות בלבד לגרם - וזאת הודות לשינויים בתהליך העיכול של שני סוגי החלבון.

 

2. שיטת הכנת המזון משנה את התכולה הקלורית שבו

ערך נקוב של מזון טרי ישתנה בהתאם לאופן שבו תכינו אותו. למשל, בישול, חיתוך וערבוב מגדילים את הספיגה הקלורית מכיוון שהם הורסים גורמים מעכבי ספיגה, ואידוי ואפייה, ש"מייבשים" את המזון מהנוזלים שבו, מעלים את את הצפיפות הקלורית שלו. לחם קלוי, לדוגמה, יעלה את ערכו הקלורי ב-30% ביחס ללחם שאינו קלוי, וביצה מבושלת תעלה ב-35%.

 

בישלתם או אידיתם את המזון? שיניתם את ערכו הקלורי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בישלתם או אידיתם את המזון? שיניתם את ערכו הקלורי(צילום: shutterstock)
 

3. הבדלים בין אדם לאדם בספיגת המזון 

במערכת העיכול יש כמות עצומה של חיידקים שמשפיעים על תהליך העיכול. לכל אחד מאיתנו הרכב שונה של חיידקים, שעשוי לגרום להבדלים של כ-150 קלוריות ביום בספיגת אותו סוג מזון אצל אנשים שונים.

 

4. סטיות מותרות על תווית מוצר המזון

לחברות המזון מותר לסטות בטווח של עד 20% בדיווח על ערך קלורי של מזון מסוים. מה שאומר שאם למשל, ערכו הקלורי של מוצר, כפי שמצוין על התווית, הוא 300 קלוריות, בפועל הוא יכול להכיל בין 240 ל-360 קלוריות.

 

5. הגודל כן קובע

מחקרים מראים כי ב-60% מהפעמים אנשים טועים בגודל המנה שהם לוקחים לעצמם בהשוואה לגודל שאליו הודרכו בתפריט שבנו אצל התזונאי/ת. יש, למשל, נטייה להשתמש בכלי מדידה גדולים יותר, או סתם לחרוג בקצת בלי לשים לב. הזלפת שמן זית מעל הסלט, למשל, תעלה לכם כ-100 קלוריות ל"סיבוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שינויים בתחשיב הקלורי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים