שתף קטע נבחר

גילו בפייסבוק שהם אחים מאותו זרע תורם מחו"ל

בעזרת קבוצת פייסבוק של אימהות לילדים מתרומות זרע נמצאה התאמה בין שני ילדים שנולדו מתרומה שמקורה בחו"ל. הקבוצה נועדה למנוע גילוי עריות בין חצאי האחים. מנהלת הקבוצה: הפיקוח על תרומות הזרע מופקר

לפני כארבע שנים הקימו מספר נשים שהרו מתרומת זרע קבוצת פייסבוק לאיתור אחיהם ואחיותיהם של ילדיהם. הקבוצה, "אמהות מחפשות אחאים" שמה, הוקמה בגלל היעדר ההסדרה בתחום ובכוונה למנוע גילוי עריות בין אחים שנולדו מאותה התרומה.

 

מאז הוקמה הצליחו חברות הקבוצה למצוא התאמה בין 321 ילדים שנולדו מתרומה של זרע שמקורו בארץ. השבוע נמצאה התאמה נדירה בין שני ילדים שנולדו מתרומת זרע שנרכשה בחו"ל.

 

"נשים רבות מעדיפות לרכוש תרומת זרע בחו"ל כי הן סבורות שכך הן מבטלות את הסיכוי שילדיהן יכירו ילד נוסף שנולד מאותה התרומה. המקרה הזה מוכיח שזו הנחה שגויה", מסבירה הילה חי, ממנהלות הקבוצה.

 

"לא הגיוני שההסדרה מבוצעת על ידי אנשים פרטיים". תרומת זרע מוקפאת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"לא הגיוני שההסדרה מבוצעת על ידי אנשים פרטיים". תרומת זרע מוקפאת(צילום: shutterstock)

 

"רכישת זרע בחו"ל לא מגנה מפני גילוי עריות"

חי מפרטת כי הקבוצה למציאת חצאי האחים היא קבוצה סגורה וחברות בה כ-1,300 אימהות. האימהות שמצטרפות לקבוצה ממלאות טופס שבו הן מפרטות את פרטי התורם, שכוללים מוצא, גובה, צבע עיניים, מקצוע וסוג דם.

 

מנהלות הקבוצה מצליבות את הפרטים עם הפרטים הידועים על יתר התורמים. לאחר שנמצאה התאמה בין פרטי המידע של שני תורמים מבוצע בדיקה גנטית לילדים כדי לאמת את הקשר ביניהם.

 

מנהלות הקבוצה מיידעות את האימהות של הילדים בדבר גילוי הקרבה. "אותן אימהות מחויבות על פי התקנון של הקבוצה לבצע שיחת טלפון אחת לפחות. לאחר יצירת הקשר הזו המשך הקשר בין האימהות והילדים תלוי בהם", מתארת חי.

 

 

אין מעקב אחר כמה ילדים נולדו לאותו תורם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אין מעקב אחר כמה ילדים נולדו לאותו תורם(צילום: shutterstock)

 

ביחס להתאמה בין הילדים שנולדו מתרומה שנרכשה מבנק זרע בחו"ל אומרת חי כי "אימהות רבות חושבות שאם הן רוכשות זרע שלא בארץ הילדים שלהן מוגנים מפני היכרות רומנטית עם מישהו שהוא אחיהם. הדוגמה הזו מראה שזה ממש לא המצב".

 

"זה אבסורד שהמדינה מפקירה לחלוטין את התחום הזה", מטיחה חי, "המעקב והרישום שאנחנו מבצעות באופן פרטי צריכים להיות מבוצע על ידי המדינה. משרד הבריאות חייב לעשות סדר בנושא. זה לא הגיוני שההסדרה מבוצעת באמצעות יוזמות של אנשים פרטיים".

 

האיסור נגד תרומה ליותר מבנק אחד אינו נאכף

חי מוסיפה כי חברת הכנסת עליזה לביא (יש עתיד) יזמה הצעת חוק להקמת מרכז רישום ממשלתי לתרומות זרע.

 

בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי היעדר מנגנון רישום של תורמים ופיקוח עליהם "מוביל לחוסר במידע ביחס למספרם הכולל של הילדים שנולדו לכל תורם, האם התורמים מפיצים את זרעם ביותר מבנק זרע אחד ומה ההסתברות למפגש אקראי בין אחים החלוקים אב משותף בלי לדעת". החוק אומנם אוסר על תורמים לתרום את זרעם ליותר מבנק זרע אחד, אך בפועל איסור זה אינו נאכף.

 

"מצאנו אחים שמשרתים יחד באותו בסיס". מכל הקפאת זרע (צילום: shutterstpck) (צילום: shutterstpck)
"מצאנו אחים שמשרתים יחד באותו בסיס". מכל הקפאת זרע(צילום: shutterstpck)

 

ב-2006 התריע מבקר המדינה מפני אי-ההסדרה של תחום תרומות הזרע בארץ. ב-2010 הגישה ועדה מקצועית שבחנה את הנושא את המלצותיה, אך אלו לא יושמו.

 

"יעקב ליצמן אמר ביחס להצעת החוק שהיא מיותרת משום שהסיכוי שאח יפגוש את אחותו הוא אפסי", אומרת חי. "המקרה הזה ממחיש עד כמה הסיכון הזה הוא מוחשי. מצאנו אחים שמשרתים יחד באותו בסיס וכאלו שמתאמנים יחד באותו חוג כדורגל. המקרה הנוכחי ממחיש שגם תרומה מחו"ל לא מבטיחה שהילד לא יפגוש במקרה אחאים שלו. זו בדיוק הסיבה שהקמת מרכז רישום היא אקוטית".

 

קבוצת הפייסבוק הקוראת להסדרת תרומות הזרע בישראל (צילום מסך) (צילום מסך)
קבוצת הפייסבוק הקוראת להסדרת תרומות הזרע בישראל(צילום מסך)

 

משרד הבריאות: מודעים לחשיבות קידום החקיקה

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "הצעת החוק של חה"כ שנלר וכן הצעת החוק של חה"כ לביא הן תעתיק נוהל בנק הזרע של משרד הבריאות בנוסח ישן שעודכן מאז.

 

"משרד הבריאות מודע לחשיבות קידום חקיקה בנושא, ובהתאם תזכיר חוק כבר פורסם והתקבלו הערות לתזכיר. בימים אלו אנו עמלים על ניסוח הצעת חוק כוללת וחדשנית להסדרת בנקי הזרע. מפאת מורכבות הנושא ורגישותו הדבר אורך זמן.

 

"עוד יצוין כי נתונים כאמור לגבי מספר האחאים שלכאורה נמצאו על ידי אותה קבוצת פייסבוק, לא הועברו מעולם לידיעת משרד הבריאות ובכל מקרה אותה 'בדיקה' שנערכת בפייסבוק אינה מתבססת על נתונים חד משמעיים שכן המידע על התורם נכון להיום חסוי ומצוי בידי מנהלי בנקי הזרע בלבד".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
באמצעות קבוצה בפייסבוק נמצא אח מהתורם מחו"ל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים