שתף קטע נבחר

אקזיטים 2017: שיא של 23 מיליארד דולר וירידה במספר העסקאות

היקף האקזיטים של חברות היי-טק ישראליות בשנת 2017 נסק ל-23 מיליארד דולר בשל שתי עסקאות ענק יוצאות דופן - רכישת מובילאיי ורכישת נוירודרם, עם זאת מספר העסקאות ממשיך לרדת זו השנה ברביעית ברציפות, כך לפי דו"ח האקזיטים השנתי של IVC-Meitar

עסקאות הענק שעשו את השנה: סך עסקאות האקזיט בשנת 2017 המריא ל- 23 מיליארד דולר ב-112 עסקאות, בזכות עסקאות רכישת מובילאיי בידי אינטל ב-15.3 מיליארד דולר, ורכישת נוירודרם בידי חברת הפארמה מיצובישי טנאבה ב- 1.1 מיליארד דולר, אשר מהוות כ-72% מסך היקף האקזיטים השנה.

 

 

העסקה של השנה. אינטל רוכשת את מובילאיי ()
העסקה של השנה. אינטל רוכשת את מובילאיי

לפי דו"ח האקזיטים השנתי של IVC-Meitar , בניכוי שתי עסקאות ענק אלה, האקזיטים בשנת 2017 הסתכמו ב- 6.6 מיליארד דולר, עלייה של 19%במספר העסקאות בהשוואה לשנת 2016. מספר האקזיטים ירד ב-8% בהשוואה ל- 2016.

 

יש לציין כי דו"ח האקזיטים לא כולל כמובן את רכישת קייט פארמה על ידי חברת Gilead תמורת 11.9 מיליארד דולר, שכן הפטנט שלה ומייסד החברה אמנם ישראלים, אך מדובר בחברה אמריקאית שאינה מעסיקה עובדים או משלמת מיסים בישראל.

 

ללא עסקאות ביי-אאוט (עסקאות אשר בהן נרכשות מניות השליטה בחברה) ועסקאות הגדולות ממיליארד דולר, מספר האקזיטים בשנת 2017 של חברות שאינן מגובות הון סיכון (חברות בהן אחד המשקיעים הוא קרן הון סיכון) ירד ל- 57 עסקאות – המספר הנמוך ביותר בחמש השנים האחרונות.

 

היקף האקזיטים של חברות שאינן מגובות הון סיכון, עלה במעט ל- 2.22 מיליארד דולר. מספר האקזיטים של חברות מגובות הון סיכון היה יציב יותר ושמר על הממוצע החמש-שנתי - 44 עסקאות שהסתכמו ב- 2.88 מיליארד דולר.

לפי הניתוח של IVC, מספר המיזוגים והרכישות בסכומים נמוכים ממיליארד דולר בשנת 2017 חשף ירידה של 19% בהשוואה ל- 2016. 90 חברות היי-טק ישראליות נרכשו או התמזגו בסך כולל של 4.67 מיליארד דולר, בהשוואה ל- 111 עסקאות ב- 5.08 מיליארד דולר ב- 2016. הירידה בעסקאות מיזוגים ורכישות באה לידי ביטוי במיוחד בקרב חברות אינטרנט ותקשורת בהשוואה לשלוש השנים הקודמות.

 

היזמים הישראלים מכוונים לשווי גבוה יותר לפני שימכרו

"בשעה שאנו מבחינים בסקטורים ושלבים בהם נרשמה האטה בפעילות בהיי-טק הישראלי בשנת 2017, הפרטים בדו"ח האקזיטים מגלים פעם נוספת את חוסנו של ההיי טק הישראלי", אומר בנצי שגב, מנכ"ל IVC Research Center. "למרות הירידה בשנת 2017 במספר האקזיטים בתחום הסייבר - מרכז חדשנות עולמי שהתפתח בישראל - שווי 13 עסקאות המיזוג והרכישה בתחום מוכיחים כי בישראל נוצרו ידע וערך רב, וביכולתם לספק פתרונות חדשניים גם לתעשיות השמרניות ביותר".

 

לדברי עו"ד אלון סהר, שותף במשרד מיתר ליקוורניק גבע לשם טל ושות': "אחד הנתונים המעניינים בדו״ח קשור לגידול בהיקפי העסקאות הגדולות. במקביל לעליה של 60% במספר האקזיטים בסכומים גבוהים, רואים גם עליה בגיוסי ההון הגדולים. נתון זה תומך בתזה לפיה יזמים ומשקיעים מנסים לבנות חברות גדולות יותר ומכוונים לשווי גבוה יותר בשנים הקרובות".

 

עו"ד דן שמגר, שותף במשרד מיתר ליקוורניק גבע לשם טל ושות', הוסיף: "אנו רואים בשנים האחרונות ירידה בכמות עסקאות המכירה אבל מאידך עליה בשווי הממוצע של עסקאות המכירה וריכוז של השקעות ההון בשלבים מאוחרים. בשנים הקרובות נראה חברות בשלות אשר מגיעות לצמתים של קבלת החלטות על עתידן. הואיל והנפקות לציבור בנאסדק ממשיכות להיות אתגר מורכב, יש לבחון חלופות כגון הנפקות בישראל ומיזוגים עם חברות בתחום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים