שתף קטע נבחר

היעלמות הנרקיסים

מקומות בצפון ובמרכז שבשנים קודמות נצבעו בלבן ובנקודות צהובות, זכו בחורף הזה לפריחה דלילה בלבד של הנרקיס שמשלם את מחיר השנים השחונות. באופן מפתיע דווקא בכמה מקומות בדרום נרשמה פריחה מרשימה

נרקיסים בשמורת נחל מסעד (צילום: יובל גל-ים) (צילום: יובל גל-ים)
נרקיסים בשמורת נחל מסעד(צילום: יובל גל-ים)

בניגוד לפריחת החלמוניות, שהפציעה בתחילת החורף במלוא תפארתה, פריחת הנרקיסים השנה הייתה מאכזבת. במרבית האתרים שהיו בעבר לבנים מפריחה ומשכרים בניחוח המיוחד שלה, נצפתה עד כה פריחת נרקיסים דלילה מאוד.

 

הנרקיס המצוי, מהידועים שבפרחי הארץ, פורח מתחילת נובמבר ועד סוף פברואר בשטחים סלעיים בהרים, באזורים לחים ובביצות. ריחו הנעים והחזק הפך את הנרקיס לאחד הפרחים המבוקשים והנקטפים ביותר בארץ, וכן צמצום שטחים פתוחים וייבוש שטחים לחים שהיו בית הגידול העיקרי של "מלך הביצה" – הביאו להתמעטותו של הפרח המוגן.

 

יערני קק"ל דיווחו השנה על פריחת נרקיסים מועטה, שהקדימה מעט את זמנה וחלפה מהר באתרים כמו יער המגינים, פארק שוהם ויער הקדושים – אתרים שבעבר משכו אליהם מטיילים שחיפשו מקבצי נרקיסים מרשימים. כך גם בשמורת נוב שברמת הגולן ובשמורת נחל התנינים. 

נרקיסים בנחל חצץ (צילום: ליאור אבן) (צילום: ליאור אבן)
נרקיסים בנחל חצץ(צילום: ליאור אבן)
ד"ר מרגרטה וולצ'אק, אקולוגית צמחים ברשות הטבע והגנים, מסבירה כי בצמחים מקבוצת הגיאופיטים בעלי הבצל או הפקעת, שאליהם שייך גם הנרקיס, "מה שקובע אם הם יפרחו זו בדרך כלל העונה הקודמת".

 

לדבריה, הבצל אוגר מים בעונה הגשומה, אשר מסייעים לו לשרוד את הקיץ עד לחורף הבא. "כשהתנאים קשים ויש מעט גשמים, במיוחד עכשיו כשאנחנו ברצף של כמה עונות של יובש, הבצל מתמלא פחות ואז יש לו פחות כוח ואנרגיה להשקיע בפריחה".

 

ד"ר וולצ'אק הוסיפה כי "יש מינים של פרחים שיותר רגישים לזה, וכאלו שפחות. לפעמים לחלק מהמינים יש גם איזשהו קצב פנימי, ולא בכל שנה הם פורחים באותה עוצמה. המחקר לא נותן לנו תשובה חד משמעית, אבל אלו דברים שאנחנו יודעים מתצפיות". בשל כך, ייתכן גם שפריחת הכלניות לקראת האביב תהיה דלילה יותר השנה לעומת השנה שעברה.

 

עם זאת, דווקא באחד האזורים היבשים בארץ – הר הנגב – הפתיעה השנה פריחת נרקיסים מרשימה במיוחד. המטיילים המנוסים באזור יגידו שאין כל הפתעה, וכמעט כל שנה בתקופה זו פורחים שלל נרקיסים בערוצי נחל חצץ, נחל מסעד ונחל אשלון. אך בשנת בצורת כמו זו, שבה אין כמעט נרקיסים בצפון ובמרכז, הצבע והניחוח שמוסיפים הפרחים לערוצים המדבריים הם בהחלט חגיגה.
נרקיסים בנחל חצץ (צילום: יונתן עמית) (צילום: יונתן עמית)
נרקיסים בנחל חצץ(צילום: יונתן עמית)
  

מאות נרקיסים על רקע המדבר: נחל חצץ

בנחל חצץ, מזרחית לשדה בוקר, יש בדרך כלל יותר מים מהממוצע בנחלי האזור. זאת בזכות משטחי הסלע בערוץ הנחל. התנאים הללו מאפשרים פריחת נרקיסים במקום, ובימים אלו הפריחה מרשימה במיוחד. למרות היופי, אין לגעת בפרחים ובוודאי שאסור לקטוף אותם. אפשר להתקרב מאוד בזהירות כדי להריח.

 


 

הטיול אל הנרקיסים בנחל חצץ הוא קל יחסית, אך מצריך הליכה של כ-6 ק"מ בסך הכל, כ-3 ק"מ לכל כיוון. המטייל יונתן עמית מסביר כי כדי להגיע למקום, יש לנסוע על כביש 40 עד לצומת חלוקים (סמוך לשדה בוקר), ושם לפנות צפונה על כביש 204 לכיוון ירוחם. משם נוסעים כ-3.5-4 ק"מ, חולפים על פני מרחב עם, וממשיכים עוד כ-300 מטרים עד שמגיעים לפנייה מזרחה לנחל חצץ – שם מחנים את הרכב במשטח המסודר והולכים עם הסימון השחור לכיוון בורות חצץ.

נרקיסים בנחל חצץ (צילום: יונתן עמית) (צילום: יונתן עמית)
נרקיסים בנחל חצץ(צילום: יונתן עמית)
 

בנקודה שבה הנחל נסגר והופך לסלעי וצר – תמצאו את מקבצי הנרקיסים. "עד הרגע שמגיעים למקבץ הנרקיסים לא מבחינים בהם", מוסיף המטייל ליאור אבן. "המקבץ מרשים מאוד ומשתרע לאורך של כמה עשרות מטרים. בסך הכל יש שם מאות נרקיסים, וזה מראה מרהיב ביותר על רקע המדבר".

 

אין לטייל במסלול בימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות. המסלול עובר בשטח אש צבאי, ולכן הביקור אפשרי רק בתיאום עם צה"ל או בסופי שבוע. יש לפעול בהתאם להנחיות כוחות הביטחון.

 

מקבץ נרקיסים גדול שהתגלה באקראי: נחל מסעד

שמורת נרקיסי נחל מסעד משתרעת מערבית לירוחם ומזרחית למשאבי שדה. למרות שמה, מקבצי הנרקיסים נמצאים דווקא בערוצים ללא שם שמתנקזים אל נחל רביבים, שאליו נחל מסעד נשפך. מדובר באחת מאוכלוסיות הנרקיסים הגדולות והיפות ביותר בהר הנגב, והמקבץ נתגלה באקראי רק בשנות ה-80.

נרקיסים בנחל מסעד (צילום: יובל גל-ים) (צילום: יובל גל-ים)
נרקיסים בנחל מסעד(צילום: יובל גל-ים)

נרקיסים בנחל מסעד (צילום: יובל גל-ים) (צילום: יובל גל-ים)
נרקיסים בנחל מסעד(צילום: יובל גל-ים)
 

"הרבה מסתובבים שם ליד ולא מוצאים את השמורה", מספר המטייל יובל גל-ים, שמוסיף שהוא באופן אישי אוהב לעשות את המסלול ברכיבה על אופניים. כדי למצוא את הנרקיסים, יש להיעזר במפה טופוגרפית ולהתחקות אחר הערוצים שמתנקזים צפונה לכיוון נחל רביבים, ולא מערבה לכיוון נחל מסעד. כדי להגיע הכי קרוב לשמורה, גל-ים ממליץ לנסוע על כביש 224 מצומת הנגב לכיוון ירוחם, ולפנות ימינה לאחר כ-4 ק"מ לצומת הכניסה לביסל"ח – ומשם להמשיך רגלית.

 

אין לטייל במסלול בימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות. השמורה נמצאת בשטח אש צבאי פעיל מאוד, ולכן הביקור אפשרי רק בתיאום עם צה"ל או בסופי שבוע. יש לפעול בהתאם להנחיות כוחות הביטחון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יובל גל-ים
נרקיסים בנחל מסעד
צילום: יובל גל-ים
מומלצים