שתף קטע נבחר

שגריר האיחוד האירופי: "עונש מוות לא יקדם אותנו"

עמנואל ז'ופרה התייחס בריאיון באולפן ynet להצעת החוק להטיל גזר דין מוות על מחבלים: "זה נגד כבוד האדם וזכויותיו, כל מדינות האיחוד הפסיקו איתו". לגבי ההחלטה האמריקנית להקפיא כספים לאונר"א: "אנחנו עושים מאמץ גדול לוודא שהכספים שאנחנו נותנים מגיעים לכיס הנכון"

 

"הבענו את העמדה העקרונית שלנו לגבי עונש המוות, אנחנו מאמינים שזה נגד כבוד האדם וזכויות האדם". שגריר האיחוד האירופי עמנואל ז'ופרה התארח היום (יום א') באולפן ynet והתייחס בין השאר להצעת החוק שעלתה בכנסת לגזור עונש מוות למחבלים. בשבוע שעבר פירסם האיחוד האירופי הודעה שבה נאמר כי חוק עונש מוות הוא דבר לא רגיש ולא אנושי.

 

"לא תקפנו אף אחד", אומר היום ז'ופרה. "כל מדינות האיחוד האירופי הפסיקו עם עונש המוות. למעשה, בשביל להפוך לאחת ממדינות האיחוד חייבים להפסיק עם עונש המוות. זו דרישה מחייבת מכל מדינות האיחוד, זה באמנה של הזכויות הבסיסיות באיחוד האירופי".

 

אבל הרג ישראלים, תינוקות, נשים, דקירת אנשים ברחובות, זה גם לא אנושי.

"בהחלט, זה לא אנושי לבצע התקפות טרור נגד אזרחים וחייבים לגנות אותן. אנחנו מגנים אותן באופן קבוע, אנחנו לא מוכנים לקבל או לתמוך באף התקפת טרור. הנושא פה הוא מהם הפתרונות לעניין הזה, ואנחנו לא חושבים שעונש המוות הוא משהו שיכול לקדם אותנו. זה חלק מהערכים המשותפים שלנו, שהאיחוד האירופי חולק עם ישראל. ולכן רצינו להבהיר את העמדה שלנו בנושא".

 

עמנואל ז'ופרה (צילום: משלחת האיחוד האירופי בישראל) (צילום: משלחת האיחוד האירופי בישראל)
עמנואל ז'ופרה(צילום: משלחת האיחוד האירופי בישראל)

עם הודעה כזו אתם לא מתחבבים על הציבור בישראל, הופכים ללא רלוונטיים.

"אני לא חושב שהאיחוד האירופי לא רלוונטי. הייצוא של מוצרים ישראלים לאיחוד במהלך 2017 גדל ב-20 אחוז. האיחוד הוא השוק הראשון למוצרים ישראלים. 35 אחוז מהתוצרת של ישראל הולכת לאירופה, 16 מיליארד דולר, וזה הולך וגדל".

 

בעיית הכספים לאונר"א

השגריר ז'ופרה התייחס גם להכרזת טראמפ המכירה בירושלים כבירת ישראל. "אף אחד לא יכול להכחיש את הקשר העמוק בין העם היהודי וירושלים. זה קשר שמבוסס על היסטוריה, על דת, ועל רגשות. הוא שם כדי להישאר. ירושלים היא מקום חשוב מאוד לשלוש הדתות המונותיאיסטיות, זה מקום חשוב גם לפלסטינים ולעולם הערבי, ירושלים היא נושא מאוד רגיש שיש הרבה מאוד רגשות סביבו, ואנחנו מאמינים שהדרך להתקדם לפתרון המצב של ירושלים היא דרך מו"מ דו צדדי, ולכן יש לנו עמדה שונה לגבי ירושלים".

 

 

למה האיחוד לא מפעיל יותר פיקוח על ארגונים כמו אונר"א, שהכסף אליו משמש למטרות אחרות?

"אנחנו תורמים גדולים לרשות הפלסטינית ולאונר"א ועושים מאמץ גדול כדי לוודא שהכספים שאנחנו נותנים מגיעים לכיס הנכון. חשוב שהכסף שמוענק לרשות הפלסטינית ישמש למימון מוסדות דמוקרטיים, שקופים, שלא תורמים להסתה או לטרור. אנחנו עושים את זה גם עם אונר"א".

 

לגבי ירי הרקטות מרצועת עזה אמר השגריר ז'ופרה: "אני חושב שאנחנו צריכים למנוע הסלמה במצב בעזה, אף אחד לא מעוניין בהסלמה, אבל כמובן שירי הטילים לעבר אוכלוסייה אזרחית הוא משהו שחייב להיפסק".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס הבוקר בפתח ישיבת הממשלה להחלטה האמריקנית להקפיא את הכספים לאונר"א. "אני מסכים לחלוטין עם הביקורת של הנשיא טראמפ על אונר"א, שמנציח את בעיית הפליטים הפלסטינים. אונר"א צריך לעבור מן העולם. הוא גוף שהוקם רק לפלטינים פלסטינים בשעה שיש ארגון לשאר הפליטים בעולם. את האבסורד הזה צריך להפסיק. הצעתי שאת כספי התמיכה צריך להסב בהדרגה לנציבות האו"ם לפליטים, עם קריטריונים ברורים לתמיכה בפליטות אמיתית. את העמדה הזו הבאתי לתשומת ליבה של ארה"ב. זו הדרך להעביר את אונר"א מהעולם ולטפל בבעיות פליטות עולמית".

 

דובר חמאס, סאמי אבו זוהרי, אמר בתגובה: "ההחלטה האמריקנית להקפיא את הכספים המיועדים לאונר"א מטרתה לחסל את זכות השיבה לפליטים הפלסטינים. ההחלטה מהווה חלק מתוכנית אמריקנית מסוכנת להחרים את הזכויות הלאומיות של הפלסטינים, ומשלימה את החלטתו של טראמפ בעניין ירושלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משלחת האיחוד האירופי בישראל
שגריר האיחוד האירופי, עמנואל ז'ופרה
צילום: משלחת האיחוד האירופי בישראל
מומלצים