שתף קטע נבחר

ניתוח מזרח תיכוני: הרופא ישראלי, החולה מעזה והתורם מאלג'יר

צעיר פלסטיני בן 21 הלומד באלג'יר הגיע באחרונה לישראל דרך ירדן כדי לתרום כליה לאחיו בן ה-13 – תושב עזה. ההשתלה בוצעה בהצלחה בבית החולים רמב"ם בחיפה

הילד כ' נולד עם מום כלייתי חסימתי, ושעות רבות העביר בנסיעות בין רצועת עזה לבתי החולים איכילוב ותל-השומר שבמרכז הארץ. במהלך הילדות עבר כ' מספר פרוצדורות רפואיות, כולל ניתוח לכריתת כליה שאינה מתפקדת, אך למרות הכל המשיך מצבו להידרדר. לבית החולים רמב"ם הוא הגיע בחודש מאי האחרון כאשר תפקוד הכליה נאמד בפחות מ-20%.

 

אימו של כ', ושל ששת אחיו ואחיותיו, העדיפה לקדם תרומת כליה מקרוב משפחה על פני טיפולי דיאליזה, אך היא עצמה לא נמצאה מתאימה. המדינה אישרה לאחיו הבכור של כ', שמתגורר גם הוא ברצועת עזה, לעבור דרך מעבר ארז ולבדוק את התאמתו לתרומה, אך גם האח הבכור לא נמצא מתאים.

 

כ' בן ה-13 (משמאל) ואימו יחד עם ד"ר אייזנשטיין ברמב"ם (צילום: נתנאל אייזיק) (צילום: נתנאל אייזיק)
כ' בן ה-13 (משמאל) ואימו יחד עם ד"ר אייזנשטיין ברמב"ם(צילום: נתנאל אייזיק)

זה היה השלב שבו החל מבצע מורכב להבאתו ארצה של מ', אח נוסף של כ', סטודנט המתגורר בשנים האחרונות באלג'יריה - מדינה שאינה מקיימת יחסים דיפלומטיים עם ישראל. בית החולים רמב"ם נדרש להמציא, באמצעות יזיד פאלח, מתאם בריאות למטופלים מהרשות הפלסטינית במשרד קבלת חולים, מכתב רשמי לטובת המוסד האקדמי בו לומד מ', המפרט את נסיבות הגעתו ארצה, וכן התחייבות כי מ' לא יפסיד את שנת הלימודים הקרובה.

 

עוד כתבות:

ציפורן תרמה כליה לאמו של אנואר, והוא תרם כליה לאמה של ציפורן

בעקבות אחיו: אלישיב תרם כליה לגבר שלא הכיר

"באתי לביטוח לאומי והחזרתי את קצבת הנכות לפקידה"

היות שמשפחתו של מ' מתגוררת, כאמור, ברצועת עזה, כניסתו לישראל התאפשרה רק דרך הממלכה הירדנית. מיד עם הגיעו לרמב"ם באמצע חודש אוגוסט, התאחדה המשפחה לאחר תקופה ממושכת שבה שהו בנפרד, ובמכון לנפרולוגיה ילדים בראשותה של פרופ' משנה דניאלה מגן, החלו בבדיקות ההתאמה של מ' למען אחיו הצעיר.

 

"אילו הוא היה ילד ישראלי, הוא כבר היה בבית"

הבשורות הטובות לא איחרו לבוא, וצוות המכון החל בהכנתם של כ' ואחיו לביצוע הליך תרומת הכליה. בתחילת חודש נובמבר, אחרי מספר טיפולי דיאליזה, נכנסו שני האחים לניתוחים המיוחלים. "כ' עבר את הניתוח בהצלחה וללא סיבוכים כלשהם", אומר ד"ר ישראל איזנשטיין, מנהל שירות השתלת כליה בילדים. "הוא מראה סימני התאוששות מצוינים ולמעשה מדובר בסיפור הצלחה. היות שכ' ומשפחתו לא יכולים לחזור כעת לעזה בשל הצורך להישאר במעקב רפואי פעמיים בשבוע, הוא שוהה כעת בישראל. אילו היה ילד ישראלי, הוא היה משתחרר לביתו מזמן".

 

בימים אלו המשפחה מאוחדת ביחד, בישראל, ובעתיד הקרוב יחזור כ' לרצועת עזה, כאדם בריא, יחד עם אימו, ומ' יחזור לאלג'יריה דרך הממלכה הירדנית, להמשך לימודיו.

 

מאז שהתחילו לבצע השתלות כליה בילדים בבית החולים רמב"ם ב-2014, בוצעו בסך הכול 32 השתלות, כשמתוכן שליש בוצעו בילדים מהרשות הפלסטינית ומירדן. מתחילת 2017 בוצעו 11 השתלות כליה בילדים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דורון גולן
בית החולים רמב"ם בחיפה
צילום: דורון גולן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים