שתף קטע נבחר

אדוארדו אלשטיין מצטרף למירוץ לרכישת השליטה בבזק

אי.די.בי, שבשליטת אלשטיין, פנתה בימים האחרונים לנושים הגדולים של קבוצת יורוקום - בנק הפועלים ובנק דיסקונט - כדי לקבל מידע על בזק ועל הקבוצה. אלשטיין צפוי לקדם את המהלך באמצעות דסק"ש, אך בוחן גם חלופות נוספות בשל חוק הריכוזיות

המירוץ לרכישת השליטה בבזק מתחמם. ל"כלכליסט" נודע כי קבוצת אי.די.בי, שבשליטת אדוארדו אלשטיין, בוחנת את רכישת השליטה בבזק, וכן את רכישת קבוצת יורוקום כולה, מידיו של שאול אלוביץ'.

 

אלשטיין וגורמים מטעמו פנו בימים האחרונים לבנק הפועלים ולבנק דיסקונט — הנושים הגדולים של קבוצת יורוקום בקרב הבנקים — וביקשו לקבל פרטים על בזק וכן על הקבוצה כולה.

 

אלוביץ' חתם על הסכם למכירת השליטה ביורוקום לנתי סיידוף

הבנקים ידרשו מסיידוף לשים יותר כסף במזומן

 

אדוארדו אלשטיין (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אדוארדו אלשטיין(צילום: מוטי קמחי)

אלשטיין עצמו, המתגורר בארגנטינה, אמור להגיע בימים הקרובים לישראל כדי להיפגש עם נציגי הבנקים. בשלב זה לא ברור אם אלוביץ' הוא צד למהלך. אם הבנקים ייתנו אור ירוק למהלך, צפוי אלשטיין לקדם את ביצוע העסקה באמצעות החברה-הבת של אי.די.בי, דיסקונט השקעות (דסק"ש).

 

המכשולים שבדרך

המכשול הגדול שעומד בפני אלשטיין ברכישת בזק באמצעות דסק"ש הוא העובדה שדסק"ש היא בעלת השליטה (45.6%) בחברת הסלולר סלקום. שווי אחזקה זו עומד כיום על 1.65 מיליארד שקל.

 

אם רכישת בזק תצא לפועל, דסק"ש תיאלץ למכור את אחזקותיה בסלקום. ככל הנראה אלשטיין מוכן לעשות זאת משום שבזק היא חברה גדולה יותר ובעלת תחומי פעילות מרובים, כך שבעיניו האחזקה בה עדיפה על פני האחזקה בסלקום.

 

מכשול נוסף שניצב בפני העסקה הוא חוק הריכוזיות, שהחל מ-2019 אוסר על פירמידות עסקיות להיות בנות יותר משלוש שכבות. למעשה, בשל חוק הריכוזיות אלשטיין עומד לבצע עסקת בעלי עניין שבמסגרתה תהפוך דסק"ש מחברה-בת של אי.די.בי לחברה-אחות בבעלות קרן דולפין.

 

בשיחות שנערכו עם הבנקים על רכישת בזק טענו נציגי אי.די.בי כי הם בוחנים דרכים להתמודד עם הסוגיה. בין היתר, דובר על מחיקתה של אינטרנט זהב מהמסחר בבורסת תל אביב, כך שהיא תיסחר בחו"ל בלבד ולא תיחשב כשכבה בפירמידה.

 

אם מהלך מסוג זה ייצא לפועל, אלשטיין יידרש למחזר את החוב של אינטרנט זהב למחזיקי האג"ח שעומד על 600 מיליון שקל. אפשרות אחרות להתמודד עם מגבלת הריכוזיות היא לרכוש את השליטה בבי־קום (64.7%) מידי אינטרנט זהב, כך שהפירמידה תהיה בת שלוש שכבות בלבד. שווי השוק של מניות אלו עומד על כ-1.2 מיליארד שקל.

 

ביצוע העסקה בשני האופנים הללו צפוי לספוג ביקורת ציבורית על עקיפת חוק הריכוזיות, הדומה לזו שהוטחה באלשטיין כשהחליט להפוך את דסק"ש לחברה-אחות של אי.די.בי.

  

אפשרות נוספת היא לרכוש את בזק באמצעות אי.די.בי פתוח, כך שחברת התקשורת תהפוך לחברה-אחות של כלל ביטוח.

  

אי.די.בי מנוהלת בידי שולם לפידות. אלשטיין רכש את השליטה בחברה לפני ארבע שנים, יחד עם מוטי בן־משה (שנאלץ בהמשך למכור לאלשטיין את אחזקותיו) מידי נוחי דנקנר במסגרת הסדר חוב. עד היום השקיע אלשטיין כ-2.5 מיליארד שקל באי.די.בי והפסיד "על הנייר" כ־1.6 מיליארד שקל.

 

סיידוף עדיין מועדף

נכון להיום, הבנקים הנושים של יורוקום מקיימים מגעים למכירת החברה גם עם איש העסקים האמריקאי נתי סיידוף, שאמור להגיש בימים הקרובים הצעה מחייבת לבית המשפט, שהורה לסיידוף ולבנקים לנסות להגיע להסדר עד ל-31 בינואר.

  

סיידוף מציע 370 מיליון שקל במזומן תמורת השליטה באינטרנט זהב, חלל תקשורת, אנלייט ופרויקט הנדל"ן מידטאון. בנוסף, חוב של 323 מיליון שקל ייפרס על פני 10 שנים. כמו כן, סיידוף יעביר לבנקים 80% מהרווחים במשך חמש שנים כדי לכסות כמה שניתן מהחוב של יורוקום שעומד על 1.4 מיליארד שקל.

  

מאי.די.בי נמסר כי "כקבוצת השקעות מובילה במשק אנו בוחנים מידי פעם הזדמנויות השקעה. ככל שיהיה מידע הטעון דיווח בקשר להשקעה כלשהי, החברה תפרסם דיווח מיידי כנדרש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים