שתף קטע נבחר

משלוש יוצאת אחת: יולדות יוכלו להמשיך לבחור בין תחליפי החלב בבתי החולים

רשות ההגבלים העסקיים האריכה בחמש שנים את הצו שביטל את הסדרי הבלעדיות בין חברות תרכובות המזון לתינוקות לבין בתי החולים, המאפשר לבתי החולים להציע ליולדות את כל מותגי החברות. הרשות מצאה כי מאז נכנס הצו לתוקף לפני כארבע שנים, מחירי תחליפי החלב ירדו ב-1.5% בממוצע

הצו שמאפשר מאז שנת 2014 לבתי החולים לחלק ליולדות בקבוקי תחליפי חלב אם מכל שלוש החברות שבתחום, ללא בלעדיות לחברה אחת בלבד, לא שינה משמעותית את מחירי ספקיות התחליפים לקמעונאים, אולם המחיר הממוצע לצרכן ירד בכ-1.5% לשנה – ירידה שהתרחשה בעיקר על רקע כניסת שופרסל לענף לאחרונה. כך עולה ממחקר של רשות ההגבלים העסקיים, שהאריכה כעת את הצו בחמש שנים נוספות.

 

משרדי האוצר והכלכלה: לא יוטל פיקוח מחירים על תחליפי חלב

שוק המזון לתינוקות לא עוצר: מי מוביל ומי צמח?

 

הרשות פרסמה היום (ג') לציבור דו"ח מחקר שבדק את ענף התמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות), שידוע גם בשם תחליפי חלב אם, בשנים 2017-2012. הדו"ח בדק את השפעות הצו המוסכם שנחתם בפברואר 2014 בין רשות ההגבלים העסקיים לבין חברות תחליפי החלב לתינוקות, ושהסדיר את מערכת היחסים בין חברות התמ"ל לבתי החולים.

היולדות בבתי החולים ימשיכו ליהנות ממגוון תחליפי חלב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
היולדות בבתי החולים ימשיכו ליהנות ממגוון תחליפי חלב(צילום: shutterstock)

הצו קבע שיבוטלו הסדרי הבלעדיות של החברות מול בתי החולים כך שכל המותגים יוצעו לכל היולדות. עד שנחתם הצו שילמו חברות התמ"ל לבתי חולים בעבור הזכות לספק באופן בלעדי ליולדות בקבוקי תמ"ל מוכן שלהן.

 

כך קרה שבית חולים מסוים שקיבל תשלום מאחת מחברות התמ"ל סיפק ליולדות במקום בקבוקי תמ"ל ששייכים למותג של אותה חברה בלבד, בעוד בקבוקים של חברות מתחרות לא היו בנמצא בתינוקייה של אותו בית החולים. מדובר בבקבוקי תמ"ל מוכנים שמציעות ליולדות האחיות בתינוקיות בימי האשפוז שלאחר הלידה.

 

הדו"ח מצא כי מאז כניסתו לתוקף של הצו המוסכם, אפשרו רוב בתי החולים גישה חופשית ובתנאים שוויוניים לכל ספקיות תחלפי החלב לתינוקיות, כך שהיום ברוב בתי החולים פועלות זו לצד זו שלוש ספקיות התמ"ל – מטרנה (של אסם), סימילאק (של פרומדיקו מקבוצת ניאופרם) ונוטרילון (של טבע).

 

המשמעות היא שמגוון המותגים שעומד לרשות ההורים בבתי החולים גדל משמעותית ביחס למגוון שהיה קיים בתקופה שקדמה לצו המוסכם. יצויין, כי התמ"ל של שופרסל איננו מחולק בתינוקיות בבתי החולים.

 (רשות ההגבלים העסקיים) (רשות ההגבלים העסקיים)
(רשות ההגבלים העסקיים)
 

 

הפחתת חסמי כניסה ותרומה לתחרות

הצו המוסכם מאפשר לבתי החולים לקבל כסף מחברות התמ"ל רק במידה שיציע ליולדות את בקבוקי שלוש ספקיות התמ"ל. תחת הצו המוסכם, בתי החולים מקבלים תשלום מכל אחת מחברות התמ"ל על בסיס חלקן היחסי באספקת התמ"ל באותו בית חולים.

 

החישוב נעשה לפי נוסחה שמביאה בחשבון את סך הלידות ומכפילה את המספר ב-80 שקל לכל יולדת באותו בית חולים, לא רק יולדות שמשתמשות בתמ"ל אלא גם אלה שבחרו בהנקה. זאת, על מנת להימנע מתשלום כסף על ידי החברות עבור כל יולדת שלוקחת תמ"ל, ולמנוע תמרוץ של חלוקת תמ"ל על חשבון הנקה.

 (רשות ההגבלים העסקיים) (רשות ההגבלים העסקיים)
(רשות ההגבלים העסקיים)

רשות ההגבלים מצאה כי נוכחות של ספקיות שונות בבתי החולים מסייעת בהפחתת חסמי הכניסה וההתרחבות של ספקיות התמ"ל, ובפרט עבור ספקיות חדשות וקטנות. הרשות למעשה הסיקה כי הנוכחות בבתי החולים תורמת לכושרן התחרותי של ספקיות התמ"ל. בעקבות כך, הרשות הגיעה להסכמות עם שלוש חברות התמ"ל מטרנה, פרומדיקו וטבע, על הארכת תוקפו של הצו המוסכם בחמש שנים נוספות.

 

במחקר מציינים שהיות שהבחירה להשתמש בתמ"ל ולא להניק נעשית מלכתחילה בעיקר משיקולים פונקציונליים ולא משיקולי מחיר, הרי שעלייה של 5%-10% במחיר התמ"ל ככל הנראה לא תניע הורים רבים לעבור להנקה.

 

בהיעדר תחליפים אחרים, מציינת הרשות, נראה שהביקוש לצריכת תמ"ל בעבור תינוקות מתחת לגיל שנה הוא קשיח. משרד הבריאות אמנם לא מנחה להזין תינוקות בתמ"ל לאחר גיל שנה, ועם זאת גם בגיל זה הורים רבים מזינים את ילדיהם בתמ"ל במקביל להזנה במזונות מוצקים, בעוד שיעור ההנקה בגילאים אלה הוא נמוך יחסית.

 

סקר של משרד הבריאות אף מצביע על כך שכ-35% מההורים לילדים בגיל שנתיים עדיין משתמשים בתמ"ל על בסיס קבוע, על אף שהנחיית משרד הבריאות להזנת תינוקות בתמ"ל (למי שלא יונק) הינה עד גיל שנה בלבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים