שתף קטע נבחר

פני כפר שלם כפני המדינה

"מרגע ההחלטה על פינוי-בינוי, כפר שלם הפך לשדה הניסויים של משרדי הממשלה בכל הנוגע לפינוי אוכלוסייה. המדינה לא השכילה להבין בזמן אמת את רחשי הלב של התושבים. הזנחתה הפושעת של השכונה היא אות קלון עבור הממשלות שנגעו בסוגיה בעשרים השנים האחרונות". אמנון זילברמן בטור אישי נוקב

ביום חמישי, 23 בדצמבר 1982, נורה ונהרג שמעון יהושע על גג ביתו בכפר שלם מנשקו של שוטר במשטרת ישראל בעת שניסה למנוע מדחפורי עיריית תל אביב להרוס חדר נוסף שנבנה בבית מגוריו. הטרגדיה הציתה גל של מהומות סוערות נגד הממסד העירוני ושלוחיו ועם הזמן נהפכה לסמל לאי שוויון אתני ־ מעמדי בישראל, לכישלון הממסד התכנוני בסוגיות אנושיות ולדגל שחור המתנוסס מעל מיזמי פינוי בינוי בשכונות מצוקה עד היום.

 

35 שנה אחרי, הכישלון הוא אותו כישלון, בעיות התושבים הן אותם בעיות וכפר שלם עדיין נשארה השכונה העצובה שעלתה לכותרות אי שם לפני שלושה עשורים. המקום שהוקם על חורבות הכפר הפלסטיני סלמה, ויושב עם הקמת המדינה בפליטים יהודים מיפו ועולים חדשים יוצאי תימן וארצות אסיה, נותר עד היום מקום עצוב וכואב.

 

מרגע ההחלטה על פינוי-בינוי, כפר שלם הפך לשדה הניסויים של משרדי הממשלה בכל הנוגע לפינוי אוכלוסייה. המדינה לא השכילה להבין בזמן אמת את רחשי הלב של התושבים. הדימוי שנוצר להם, יחד עם המוצא האתני שלהם, הפך את תושבי כפר שלם לתושבים סוג ב' שאין להם לא אבא ולא אמא. הזנחתה הפושעת של השכונה היא אות קלון עבור הממשלות שנגעו בסוגיה בעשרים השנים האחרונות.

 

מבצע הבנייה עדיין נמשך ועמו גם המאבק של משפחות ותיקות נגד הפינוי שלהם תמורת פיצוי מופחת (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מבצע הבנייה עדיין נמשך ועמו גם המאבק של משפחות ותיקות נגד הפינוי שלהם תמורת פיצוי מופחת(צילום: עידו ארז)

 

 

פרויקט פינוי-בינוי בשכונת כפר שלם הפך לגדול ולכואב ביותר בישראל. כעשרת אלפים יחידות דיור כבר נבנו. בשל חוסר התאמה לקהל היעד, נהפכו המגורים ל"מעברות על עמודים" בשפת התושבים במקום. מבצע הבנייה עדיין נמשך ועמו גם המאבק של משפחות ותיקות נגד הפינוי שלהם תמורת פיצוי מופחת. הפרטת קרקעות המדינה שעליהן הן יושבות ומכירתן בשוק הנדל"ן ירעו עוד יותר את מצבן של משפחות אלו.

 

"סלאמס על עמודים"

המאבק על השכונה כלל פנייה לוועדה לביקורת המדינה, הפגנות, פנייה לכל הגורמים הרלוונטיים, (כולל עירית ת"א, חלמיש) שרים ראש המשלה וועדות הכנסת השונות, עתירה לבג"צ ועוד. שום דבר לא הצליח להזיז את יושבי החלונות הגבוהים לפתור את הבעיה. אפילו מבקר המדינה התפנה לסוגיה. בדו"ח שפורסם בשנת 2016 אמר המבקר: "תכנית כלכלית שהכינה חלמיש לפיצוי התושבים בכפר שלם, התבססה על נתונים לא מעודכנים לגבי המחזיקים במתחם, שכן כ-40 שנה לא ערכה החברה סקר מחזיקים". אבסורד שלא נראה כדוגמתו.

 

על הממשלה הנוכחית להביא בהקדם חוק פינוי-בינוי מכבד לתושבי כפר שלם ולהפסיק את הסבל הנורא כלפי התושבים. מדינה מתוקנת אינה יכולה להפוך שכונה שלמה לתושבים שקופים המעבירים את העוני מדור לדור. במקום למצוא פתרון נאות לסוגיה הכואבת בוחרת הממשלה להתעלם מהבעיה ולהשאיר את התושבים בתנאי מחייה נחותים שאינם ראויים למגורי אדם.

 

אורח שיגיע היום לשכונת כפר שלם יראה מול עיניו את ההזנחה הפושעת. התשתיות ישנות, קירות הבתים מתקלפים ואיכות החיים נשארה אי שם בשנות ה-80. יותר מזה, ההרגשה תהיה חזקה מכל מראה עיניים. הרגשת חוסר התקווה של התושבים עצמם.

 

האנשים האלו שבעו מהבטחות השרים המתחלפים כל כמה שנים. הם איבדו כל אמון בפקידי המדינה שהבטיחו לעשות אך בעיקר לא הבטיחו לקיים. והם בעיקר נואשו מחוסר המודעות של הציבור הישראלי לבעייתם ולהפיכתם לשקופים. "סלאמס על עמודים" באחת הערים היקרות בעולם. אוי לבושה.

 

  • הכותב כיהן בעבר כמנהל פרויקט שיקום שכונות ורובע קהילתי בדרום תל אביב הפועל להעצמת תושבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
כפר שלם עדיין נשארה השכונה העצובה שעלתה לכותרות אי שם לפני שלושה עשורים
צילום: עידו ארז
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים