שתף קטע נבחר

"עבורי התרופה לסרטן השד היא לא בשורה גדולה"

כתבת ynet קרן נתנזון, שעברה כריתת שד מניעתית, מתייחסת להודעה על אישור שיווקה של התרופה לחולות סרטן שד הנושאות את המוטציה הגנטית BRCA, ואומרת: "התרופה לא מונעת את המחלה אלא רק מסייעת בטיפול, ובמקרים מסוימים אחרי הטיפולים הסרטן חוזר"

 

 

מינהל המזון והתרופות האמריקני אישר את שיווקה של לינפרזה, התרופה הראשונה בעולם המיועדת במיוחד לחולות סרטן שד הנושאות את המוטציה הגנטית BRCA. את הגן הזה נושאות עד רבע מחולות סרטן השד, בהן גם השחקנית אנג'לינה ג'ולי, שעברה לפני ארבע שנים כריתת שד כפולה מניעתית, ובזכותה נשים רבות גילו שגם הן נושאות את המוטציה ועברו כריתה.

 

"התרופה לא משנה את העניין המניעתי אלא את העניין הטיפולי, אחרי שאישה חולה בסרטן", אומרת באולפן ynet קרן נתנזון, שעברה כריתת שד מניעתית לפני תשע שנים. "המשמעות היא שהסיכוי להחלים גבוה יותר וזמן הטיפולים מתקצר משבעה חודשים לארבעה חודשים. מבחינתי זו לא בשורה כזו גדולה. השאלה היא - האם את מוכנה לקחת את הסיכון שתהיי חולה, כן או לא?"

 

נתנזון מציינת גם שהתרופה יקרה מאוד, ולא כל אחת תוכל להרשות אותה לעצמה: "מדובר על 40 אלף שקלים בחודש בארצות הברית, היא כרגע עוד לא בארץ, וגם אם אישה מאוד עשירה תשתמש בתרופה, הסיכוי להחלים הוא לא 100%". עוד היא מוסיפה - "כרגע כריתת שד מצמצמת את הסיכונים ל-5% והופכת את האישה לפחות פגיעה. אני לא הייתי יושבת וממתינה שהתרופה תגיע לארץ ושתיכנס לסל הבריאות. מה גם שבסרטן גנטי הבעייתיות היא שהוא עלול לחזור".

 

אנג'לינה ג'ולי - העלתה את המודעות (צילום: Gettyimges) (צילום: Gettyimges)
אנג'לינה ג'ולי - העלתה את המודעות(צילום: Gettyimges)

 

התרופה

אחת מכל שמונה נשים בישראל לוקות בסרטן השד. כ-20% עד 25% מהחולות נושאות את המוטציה הגנטית BRCA בגופן. מוטציה זו מגבירה את הסיכון ללקות בסרטן שד, ועל כן נשים רבות הנושאות את המוטציה בוחרות לעבור כריתת שד מניעתית, כפי שעשתה אנג'לינה ג'ולי ב-2013.

 

התרופה לינפרזה, המיוצרת על ידי חברת אסטרהזנקה, משווקת מאז 2014 לחולות סרטן השחלות. מדובר באחת מקבוצת תרופות חדשה הנקראת מעכבי PARP, המאושרת לטיפול בסרטן שד. התרופה מסכלת את פעולתם של חלבוני ה-PARP, שמונעים מהגוף לתקן את הפגעים ב-DNA, תההליך שגורם להיווצרות תאי הסרטן.

 

האישור החדש מבוסס על מחקר שבו השתתפו 302 חולות סרטן שד שהגידול התפשט מעבר לשדיהן. כולן נשאו את המוטציה BRCA. לינפרזה עיכבה את זמן ההתפשטות של הסרטן, מ-4 חודשים ל-7 חודשים, בזמן שהנשים טופלו בכימותרפיה. כמחצית ממשתתפות המחקר הגיבו לתרופה לינפרזה, בהשוואה לרבע מהנשים שהמשיכו רק טיפול כימותרפי. עם זאת עדיין לא ברור אם התרופה מאריכה את תוחלת החיים.

 

אבחון מוקדם

יש שתי מוטציות המגבירות את הסיכון לסרטן שד: BRCA1 (הגן שנושאת ג'ולי) ו-BRCA2. שתי המוטציות הללו שכיחות בכשני אחוז מהנשים ממוצא יהודי אירופי, כלומר הגן  שכיח בקבוצה זו פי 5 מבשאר האוכלוסייה. המוטציה שכיחה גם בנשים ממוצא סקנדינבי והולנדי. אבחון המוטציה מתבצע בבדיקת דם הנשלחת לאבחון גנטי.

 

על פי סל התרופות בישראל, זכאיות לבצע את הבדיקה ללא תשלום נשים לאחר ייעוץ גנטי. הקריטריונים לביצוע הבדיקה הם תחלואה בסרטן שד במשפחה מדרגה ראשונה או שנייה, מוטציה באחד הגנים BRCA במשפחה מדרגה ראשונה או שנייה או אם הנשים חולות בסרטן שד או סרטן השחלות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרן נתנזון. "לא בשורה כזו גדולה"
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים