שתף קטע נבחר

מעבר כרם שלום נפתח: "מפחיד פה, אבל זו הפרנסה שלנו"

עורק החמצן המרכזי של רצועת עזה שב לפעילות לאחר שנסגר בעקבות השמדת מנהרת הטרור של חמאס - וכאלף משאיות צפויות לעבור בו היום. נהגי המשאיות נוקטים משנה זהירות: "אין ספק שחמאס תכנן פה פיגוע, אבל אין ברירה"

 

 

"אנחנו בטוחים שזו לא המנהרה האחרונה שנמצאה. כל האזור כאן מרושת. השטח רותח ומפחיד להגיע לפה, אבל אין ברירה. זאת הפרנסה שלנו". כ-1,000 משאיות המובילות סחורות כגון קמח, מלט, אורז וציוד נוסף ייכנסו היום (ג') לרצועת עזה דרך מעבר כרם שלום - שנפתח אמש לאחר שנסגר בעקבות השמדת מנהרת הטרור בסוף השבוע.

 

נהגי המשאיות שעוברים דרך קבע במקום כבר הפכו אדישים לסגירתו מעת לעת של המעבר בעקבות התרעות בשנים האחרונות, אלא שהפעם, לדבריהם, המצב שונה. "אומנם התרגלנו", מספר ירון, אחד הנהגים, שמוביל במשאיתו מלט אל שטח רצועת עזה, "אבל למרות זאת אנחנו עדיין זהירים. חבל מאוד שהגענו למצב הזה".

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

משאיות מחוץ לכרם שלום (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
משאיות מחוץ לכרם שלום(צילום: רועי עידן)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מפקד פיקוד דרום, אלוף אייל זמיר, במעבר (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
מפקד פיקוד דרום, אלוף אייל זמיר, במעבר(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

תושבי עזה, הסובלים ממילא ממשבר הומניטרי, מרגישים מייד בהשבתת מעבר כרם שלום - עורק החמצן המרכזי של הרצועה כיום. לכן, למרות גילוי המנהרה שחצתה מעזה לישראל וחדרה גם למצרים, במערכת הביטחון עשו מאמצים לטפל באירוע מהר יחסית כדי להשיב את מעבר הסחורות לפעילות מוקדם ככל האפשר.

 

נוסף על כך, במעבר לא שינו את הוראות נוהלי הביטחון בעקבות גילוי המנהרה, והעבודה במקום מתנהלת כסדרה. "אין לי ספק שתוכנן לבצע פיגוע במעבר – אולי אפילו כדי לבצע חטיפה של נהג או חייל", מספר ירון. "בחמאס יעשו הכול כדי לפגוע בנו, גם במחיר של פגיעה בתושבי עזה. זה אבסורד. השטח רותח ומרגישים את זה כל הזמן". נהג אחר סיפר כי "במשך יומיים המשאית שלי עמדה מחוץ לכרם שלום. זה דבר שלא קרה המון זמן". הוא סיכם: "חבל. כולנו מפסידים מהמצב הזה. אני מקווה בשביל תושבי עזה שהם מבינים את זה".

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

מעבר כרם שלום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מעבר כרם שלום(צילום: רויטרס)

 (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
(צילום: בראל אפרים)

מחסום בקרבת המעבר (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
מחסום בקרבת המעבר(צילום: בראל אפרים)
 

המנהרה שהושמדה הייתה יכולה להכיל עשרות מחבלים

לפי ההערכה, המנהרה שהושמדה בסוף השבוע מתחת למעבר כרם שלום הייתה בעומק של כמה עשרות מטרים. כמו כן מעריכים שגובהה ורוחבה גדולים ביחס למנהרות קודמות, עד כדי כך שאפשר להעביר דרכה כוח גדול של כמה עשרות לוחמים ואמצעי לחימה. המנהרה התגלתה לפני כמה שבועות, והמצרים עודכנו עליה בסוף השבוע. המצרים זועמים על חמאס בגלל המנהרה, שהגיעה לשטח סיני.

 

בצה"ל שומרים על עמימות ומסרבים לאשר או להכחיש שהיו בה פעילי חמאס או אמצעי לחימה בזמן התקיפה. "אנחנו יודעים איך נראות מנהרות הברחה, וזו ולא מנהרה ששייכת למשפחה בדואית ברפיח שגובה תשלום על העברה בה כמו ביתר המנהרות", אמרו בצבא. "חד-משמעית, זו מנהרת טרור שחלק מרכזי בה נחפר מתחת למעבר הסחורות".

 

צה"ל נקט הפעם דרך אחרת לאתר את המנהרה ולטפל בה, בין היתר כדי לבלבל את חמאס באי בהירות. ארגון הטרור מצידו עושה מאמצים גדולים להתחקות אחר השיטה שפותחה בצבא נגד המנהרות כחלק ממרוץ החימוש התת-קרקעי.

 

לפי הפלסטינים, יעד התקיפה היה מנהרת הברחה בגבול עזה-מצרים. באזור זה נחפרו בעבר מנהרות המשמשות להברחת אמצעי לחימה מחצי האי סיני למחבלים ברצועה. התקיפה הייתה באזור שבין רפיח לכרם שלום. באזור זה נחפרו והופצצו גם כמה מנהרות שחצו את הגבול לישראל, למשל המנהרה ששימשה לחטיפת גלעד שליט והמנהרה שהביאה לפרוץ צוק איתן.

 

מפקד פיקוד דרום, אלוף אייל זמיר, ביקר בתחילת השבוע באתר חשיפת המנהרה והבהיר כי "מנהרת הטרור שחצתה מתחת למעבר פוגעת בראש ובראשונה בתושבי רצועת עזה". לאחר מכן המשיך זמיר לפגישה עם ראש המוצע האזורית אשכול גדי ירקוני ועדכן אותו בנוגע להתפתחויות. "אנו נחושים להמשיך במאמץ לסיכול מנהרות הטרור ולפעול בכל דרך למען הגנה על תושבי עוטף עזה ומדינת ישראל", אמר זמיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
מעבר כרם שלום נפתח
צילום: רועי עידן
מומלצים