שתף קטע נבחר

לבריאות: גבר עצר עיטוש וגרם לעצמו "פיצוץ" בלוע

בריטי בן 34 סתם את האף והפה בזמן עיטוש וגרם לעצמו נזק ממשי כשהאוויר האצור "התפוצץ" בחלל הבליעה, חדר לתוך רקמות עורו ויצר קרע מסוכן. אלו עוד סכנות צפויות למי שעוצר את האפצ'י?

צעיר עמד בסכנת חיים בגלל עיטוש שהוחנק: במקרה נדיר שהתרחש באחרונה בבריטניה, גבר צעיר כמעט נפטר לאחר שעצר התעטשות וגרם לאוויר לחדור לרקמות בצווארו. המקרה דווח השבוע בכתב העת בריטיש מדיקל ג'ורנל.

 

הגבר, בן 34 ובריא בדרך כלל, צבט את אפו וסגר את פיו במהלך עיטוש. הוא תיאר לרופאיו כי מייד שמע קול פיצוץ וחש בנפיחות בצווארו ובכאב בזמן בליעה. במקביל, קולו השתנה - תופעה שלא אמורה להתרחש אחרי גיל ההתבגרות.  

 

צילומי רנטגן וסי.טי גילו כי נוצר קרע באזור הלוע של הגבר, שדרכו חדר אוויר לתוך רקמות העור - תופעה שמכונה "אמפיזמה". חדירת אוויר כזו היא מסוכנת ביותר, ועלולה, במקרים מסוימים, אף לגרום למוות.

 

אוויר שחדר לרקמות בצוואר כמעט גרם למותו של האיש. עצירת העיטוש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אוויר שחדר לרקמות בצוואר כמעט גרם למותו של האיש. עצירת העיטוש(צילום: shutterstock)
 

הוא אושפז לשבוע, משך הזמן שלקח לקרע שנוצר בלועו להתאחות עד שהצליח לאכול ולשתות עצמאית. עם שחרורו מבית החולים, רופאיו הורו לו להפסיק לעצור התעטשויות - מנהג שהצעיר ככל הנראה אימץ לעצמו מפאת כללי נימוס והיגיינה מפותחים - ושגרם בסופו של דבר לפקיעה המסוכנת ברקמות הלוע.

 

אמנם מדובר במקרה נדיר, אך סכנות עצירת העיטוש כבר דווחו בעבר בספרות הרפואית. במחקר מ-2013 נמצא כי במהלך עיטוש, אוויר שמצטבר בריאות מנסה "לברוח" דרך האף (ואיתו גם חלקיקים של נזלת ושאר נוזלי גוף, חיידקים ונגיפים), ונע במהירות שקרובה ל-160 קמ"ש.

 

כאשר חוסמים את יציאתו באמצעות צביטת האף וסגירת הפה, האוויר נאלץ לצאת דרך האוזניים. לחץ אוויר זה מגיע אל האוזן התיכונה, שם הוא עלול לגרום לקרע בעור התוף, אובדן שמיעה וסחרחורות.

 

אבל עצירת העיטוש עלולה לגרום לנזקים חמורים יותר: הלחץ הגבוה עלול לגרום לקריעה של כלי דם בעין ובאזורים נוספים בפנים ולהוביל לדימומים. בנוסף, עלול להיגרם נזק לסרעפת - השריר שממוקם מתחת לריאות ועוזר לפעולת הנשימה לנשום, ולסינוסים - מה שיגרום לדליפת מוגלה לרקמות המקיפות אותם.

 

למה אנחנו מתעטשים?

הסברה היא שהעיטוש הוא רפלקס (פעולה בלתי נשלטת) אבולוציוני, שנועד להרחיק מהגוף פולשים זרים שעלולים לגרום לנו לחלות. אלא שהרפלקס הזה, שתוכנן לכאורה להיות ממוקד, הפך לפעולה שמתרחשת גם לאחר הגירוי הקטן ביותר שאינו בהכרח יוביל למחלה.

 

העיטוש הוא תוצאה של גירוי, לרוב של רירית האף ולעתים של הריאות, האוזניים או העיניים על ידי חיידקים, נגיפים, גורמי אלרגיה או חלקיקים אחרים. העיטוש עלול להיגרם גם ממשב פתאומי של אוויר קר, אורות בוהקים ולעתים אפילו בעת התרגשות או אורגזמה.

 

למה העיניים נעצמות כשמתעטשים?

השערה אחת גורסת כי עצימת העיניים נועדה כדי להקל על הלחץ הבלתי נעים שגורמת פעולת העיטוש מאחורי העיניים.

 

על פי הנחה אחרת, עצימת העיניים נועדה להגן עליהן מפני חיידקים ונגיפים המשתחררים בעת העיטוש, ואילו סברה נוספת טוענת כי העיניים נעצמות הודות לרפלקס שמכווץ שרירים רבים בגוף ובהם שריר הסרעפת, הבטן, הירכיים, הגב, פי הטבעת וגם העיניים.

 

צפו: מצוננים? כך תימנעו מהדבקת אחרים בסביבתכם

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: bmj
מראה צילום רקמת הצוואר של הצעיר. האוויר חודר דרך הרקמות
צילום: bmj
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים