שתף קטע נבחר

מבחן הצבע, הטעם והאחדות

האם המתכון המשלב בין המטבח הרוסי למטבח הטוניסאי יצליח להרשים יותר מהשקשוקה המתוחכמת? האם פסטה תוצרת בית שבאטריות שלה משולב תרד תדהים יותר מתבשיל שקיבל את צבעו מסלק? מי הן שתי המשפחות הנוספות שעלו לרבע הגמר בתחרות "השולחן המשפחתי של המדינה"?

בשיתוף אסם 

 

 

לאחר שארבע משפחות כבר הבטיחו את מקומן ברבע הגמר של תחרות "השולחן המשפחתי של המדינה" התייצבו ארבע משפחות נוספות לשני דו-קרבות, שהמנצחות בהם יעפילו גם הן לשלב הבא.

 

ההגרלה "חיתנה" את משפחת תל עם משפחת פרברוב ואת משפחת עימבר עם משפחת סדן. משפחת תל מהרצליה כוללת חמישה בשלנים: אלון (37), חן (35), אגם (6 וחצי), פלג (4) ונווה (שנה וחצי). בני המשפחה החליטו להכין לתחרות את מנת הדגל הביתית: שקשוקה חצילים עם גבינה בולגרית.

 

"עם מנה כזו אנחנו יכולים לנצח", הכריזו ילדי המשפחה - והחלו לקלף במרץ שום ולחתוך את העגבניות למנה. במקביל, ההורים שלהם טיפלו בחצילים ועסקו בהקפצה במחבת של הרכיבים, בעוד נווה הפצפון מביט במתרחש ומכרסם גבינה בולגרית.

משפחת תל (צילום: יאיר שגיא)
משפחת תל(צילום: יאיר שגיא)

"העיקרון הוא שיהיו מספיק פרוסות חציל שיכסו את הסיר", הם מודיעים. "ובגמר הטיגון יש לשים בצד את החצילים, עדיף על נייר סופג כדי שהשמן ייספג. אנחנו מקפידים לעבוד על בסיס שמן זית במטבח, וגם במינון מאוד מחושב".

 

הניחוחות במטבח מהממים, עושים חשק לשלוח את היד למחבת עם לחם טרי ובתנועה סיבובית לטעום מן השקשוקה המבעבעת, שגם נראית נפלא כשהגבינה הבולגרית הלבנה נמסה לה בתוך ערימת העגבניות, הביצים והחצילים.

המנה של משפחת תל (צילום: יאיר שגיא)
המנה של משפחת תל(צילום: יאיר שגיא)
 

גם בצד השני הכל מגרה. משפחת פרברוב הגיעה אלינו מאזור, עמוסה בסלים ובתוכם סירים מהבית, וגם כיסא אוכל לאורן הקטן, פעוט בן תשעה חודשים. האביזר המרשים: כלי שלתוכו מכניסים בצל, סוגרים את המכסה, מושכים בידית עם חוט, זו מסובבת להבים בתוך המתקן והבצל נקצץ בצורה בטוחה והרמטית. הם מבשלים פאי רועים. המתכון, הם מודים, הוא שילוב

של הצד הרוסי של אבא יונתן והצד הטוניסאי של אמא קרן. מה יש שם? "תפוחי אדמה, בשר טחון, פטריות שמפניון, בצל, ביצים, צנוברים ותבלינים סודיים שהבאנו מהבית", הם מספרים.

 

"יאללה, לעבודה", קורא יונתן (35), ומושיב את אורן על כתפיו – בלי לחשוש מזה שהילד מחזיק בידו עגבנייה. אשתו, קרן (35), והילדים מאיה (12), שי (10) ויובל (6) מתחילים לעבוד. אורן, יש לציין, עסוק לאורך אורך המשימה בטעימה מהמצרכים השונים ושומר על שקט מופתי בזמן שבני משפחתו מבשלים, מה שמוסיף לתדמית המשפחה המושלמת.

 

"מאיה סובלת מצליאק", מספרת קרן, "וזה גורם לנו להפעיל את הדמיון והיצירתיות במטבח. למדתי להכין כמעט כל תבשיל ומאפה – מתכונים שרובם מהסבתא שלי אסתר - עם מוצרים ללא גלוטן. זה אתגר בפני עצמו אבל זה מצליח ויוצא לא פחות טעים מהמקור. גם פאי הרועים שלנו ללא גלוטן בכלל".

 

יונתן מתפרץ ומצחיק את חברות "צוות חיים בריאים של אסם", כשהוא אומר: "כשהכרתי את קרן שלי היא לא ידעה לעשות כלום במטבח, כך שתיקחו את דבריה בעירבון מוגבל. זה לא שהיא נולדה עם הכישורים הטבעיים האלה לבשל. זה אחרי הרבה ניסוי וטעייה על חשבון החיך שלי, ושלי הבנות בעיקר. אבל ככל שהתנסתה במתכונים, בעיקר מבית סבתא - כי אמא שלה ממש לא אוהבת את המטבח, היא רק משתבחת עם הזמן, אני מודה".

 

אי אפשר לא להתפעל מה"תקתוק" של המשפחה כולה בעבודה המשותפת בזירת המטבח. הכל בצניעות, כל אחד אחראי על תפקיד, וביחד, כמו פס ייצור במפעל מזון, הם מתקתקים את פאי הרועים שלהם.

הכל מוכן. "צוות חיים בריאים של אסם" אומר את דברו. "המתכון של משפחת תל בסיסי, קל להכנה, ומהווה מקור לחלבון איכותי ומקור לליקופן - פיגמנט אדום המצוי בעגבניות ובפירות אדומים אחרים והוא אחד מנוגדי החמצון החזקים ביותר", אומרת אורלי פיינה, דיאטנית קלינית ומנהלת תחום התזונה באסם. "ליקופן זמין במיוחד דווקא לאחר בישול העגבנייה. המלצתי היא להמיר את טיגון החצילים לקלייה בתנור. ככלל, מומלץ לבחור שיטות הכנת מזון מקדמות בריאות יותר מטיגון, כמו אפייה, בישול ואידוי. ציון בריאותי: 8".

איילת הירשמן, סיגל קפלן ואורלי פיינה - צוות חיים בריאים של אסם (צילום: יאיר שגיא)
איילת הירשמן, סיגל קפלן ואורלי פיינה - צוות חיים בריאים של אסם(צילום: יאיר שגיא)
 

"זו מנה מהסוג שאי אפשר לטעות איתו", אומרת השפית איילת הירשמן, "גם אם היא לא הייתה מקורית. השקשוקה כללה את הכנת הרוטב מההתחלה, בהקפדה רבה, עם תוספת מוצלחת של פרוסות חצילים קלויות וגבינה מלוחה שגיוונה והקלילה קצת את המתכון. ציון לטעם: 8.5".

 

"כשיש שלושה ילדים קטנים וביניהם תינוק, הכנת ארוחת ערב איתם זו פעילות מאתגרת ולא ברורה מאליה", אומרת סיגל קפלן, מדריכת הורים. "עם זאת, הערך בלהכניס ילדים אל המטבח מגיל כה צעיר גדול לעין ערוך מהמאמץ בזכות כל היתרונות שאנו מונות לאורך כל הפרויקט: שיתוף, התייחסות אישית, העצמה, תחושת ערך והיכרות עם דפוסי עבודת צוות. ציון על עבודה כמשפחה: 10".

 

ומה לגבי משפחת פרברוב? "לראות אותם מבשלים ביחד זה לצפות בהנאה בהרמוניה משפחתית אותנטית, מלאת חדוות בישול, הומור ונינוחות", אומרת הירשמן. "המנה, פאי רועים, הוכנה משכבות של פירה, בשר שתובל בתבלינים ארומטיים ורוטב ירקות שהוסיף עסיסיות. היא הייתה טעימה מאוד - בדיוק מה שצריך כדי ליצור במדויק ארוחת ערב משפחתית שכולם יאהבו. ציון: 10".

משפחת פרברוב (צילום: ירון ברנר)
משפחת פרברוב(צילום: ירון ברנר)

פיינה: "היה כאן שילוב של חומרי גלם בסיסיים ופשוטים ששולבו למתכון מעניין, המהווה ארוחה שלמה בתבנית. תפוחי האדמה והפטריות נותנים טעם ייחודי למנה, ביחד עם הבשר, שמהווה מקור איכותי לחלבון, ברזל ו-12B. הבנות היו חלק משמעותי מהכנת המנה, מה שמבטיח שירצו גם לאכול ממנה, או לפחות לטעום. ציון: 9".

 

קפלן: "במשפחת פרברוב פיצחו את השיטה: שיתוף ילדים בעשייה על תקן מסע לגילוי מחוזות מדהימים של יכולות ושכלול מיומנויות, מציאת פתרונות והעצמת תחושת השייכות. בעיות מוטוריקה עדינה של הבת הצעירה קיבלו מענה 'טיפולי, כשעל הדרך תחושת המשמעות מעצם העשייה התעצמה. הילדה הגדולה אלרגית לגלוטן ורואה איך כל בני המשפחה מייצרים רעיונות חלופיים. על כל זה מנצחים זוג הורים שמתבלים הכל בהומור, פריט חשוב בגידול ילדים. ציון: 10".

המנה של משפחת פרברוב (צילום: דנה קופל)
המנה של משפחת פרברוב(צילום: דנה קופל)

משפחת פרברוב ברבע הגמר. משפחת סדן מהישוב קדרון (ליד גדרה) עולה למטבח. ההורים, עירית וגיא (בני 44), והילדים ליאור (14), עומרי (11), ונבו (6) בחרו לבשל את מנת הדגל של המשפחה – פסטה תוצרת בית ברוטב עגבניות שרי מזן תמר. "הפסטה שלנו שעשויה מקמח איטלקי בתוספת צרור תרד טורקי שזו העונה שלו", מודיע האבא, שמוביל את תהליך הבישול ומחלק הנחיות בישול.

 

"אני מודה שהוא השף בבית שלנו, ואנחנו כולנו זכינו מההפקר", מציינת עירית בחיוך גאה, "הוא בשלן מדהים. מתאהבים מיד באוכל שהוא מכין. הוא פשוט אלוף במטבח". כשהמנה מוכנה, רגע לפני ההגשה, הילדים מפזרים גבינת ריקוטה מעל. נראה מגרה ומקצועי.

משפחת סדן (צילום: יאיר שגיא)
משפחת סדן(צילום: יאיר שגיא)

בצד השני, משפחת עימבר מקריית-מוצקין. עולים היום בהרכב: אבא שרון (44), אמא יפעת (42) והילדים שחר (14), נועה (12) ורעות (11). המנה: דג מושט מפולט על תבשיל בורגול וסלק, כולל צרור עלי הסלק שגם בו עשו שימוש במנה.

 

בנות המשפחה הצעירות מפגינות שליטה מרשימה במשימות הבישול. מהחיתוך, הקיצוץ ועד התיבול, הכל זורם באצבעותיהן הקטנות בצורה טבעית. פשוט נולדו עם הטאץ'. בכפיות או כוסות מדידה הם לא משתמשים. "אנחנו שמות לפי העין", אומרת יפעת.

 

את העגבניות הקלופות טוחן במג'ימיקס הבן שחר. הוא צמחוני, אבל מודיע שהוא מת על המנה הזאת ולא יכול לחכות שתהיה מוכנה. יפעת, מורה לספורט, דואגת להדגיש שלצד הבישולים המשפחתיים כל בני הבית עוסקים גם בספורט, ביחד. "אחנו יוצאים מדי יום לריצה עם הילדים", היא מספרת.

 

המנה מוכנה. במטבח יש פתאום שקט מתוח. "צוות חיים בריאים" אומר את דברו.

 

"לא ברור מאליו שכשהילדים רוצים לאכול פסטה, אבא מוציא מכונה ומתחיל ללוש בצק", אומרת קפלן. "הכנת פסטה משלב אפס עם ילדים זו חוויה שדווקא קורצת להם. היא כאילו לקוחה מעולם המשחקים. אולם השאיפה לדיוק, שהפסטה תהיה ישרה, פגמה בשיתוף: כשהקטן מבין הילדים רצה לחתוך הוא התבקש להעביר אותה לאחיו הגדול יותר. הפסטה אכן נראתה נפלא ונאכלה במהירות, אבל המסר שמפקפקים ביכולותיו נשאר זמן רב. ציון: 8".

 

הירשמן: "המנה של משפחת סדן, פסטה איטלקית ירוקה (בזכות התרד שהוסיפו לה) עם רוטב עגבניות איכותי שבו עשבי תיבול, אשר הכנתו החלה בצליית עגבניות באיטיות בתנור - הוכנה על ידם על כל שלביה, לפרטי פרטים, ממש מההתחלה, וזה היה מקסים לצפייה. התוצאה, שהוגשה עם גבינת ריקוטה, הייתה מצוינת. ציון: 9".

המנה של משפחת סדן (צילום: יאיר שגיא)
המנה של משפחת סדן(צילום: יאיר שגיא)

פיינה: "המנה היא דרך מעניינת לשלב את התרד כחלק מבצק הפסטה, וכך להעשיר אותה בסיבים, בטעם של התרד ובצבע מעניין. שילוב ירקות בתזונת המשפחה הינו אתגר. לעיתים הילדים יטעמו ויתנסו מספר פעמים במגוון צורות ומרקמים לפני שהם מחליטים שהם אכן אוהבים ירק מסוים. משפחת סדן מצאה דרך מקורית וטעימה לעשות זאת. ציון: 8.5".

 

הציון הסופי של משפחת סדן הוא 25.5. האם זה יספיק? "המנה של משפחת עימבר טעימה מאוד, יפה, מקורית ומרעננת", אומרת הירשמן. "זו בעצם ארוחה שלמה מפני שהורכבה מכמה חלקים: תבשיל מנגולד וסלק בצבע ארגמן משמח, שהשתלב עם פתיתים ובורגול, והוגש עם דגי מושט שנצלו על פלנצ'ה אחרי שנמשחו בשמן זית ובתבלינים ביד מדויקת מאוד. כל זה נעשה בשמחה, במקצוענות ובשיתוף פעולה משפחתי מרשים מאוד. ציון: 10".

משפחת עימבר (צילום: יאיר שגיא)
משפחת עימבר(צילום: יאיר שגיא)

"מנה צבעונית ומעניינת", אומרת פיינה. "היא משלבת בורגול מלא כמקור לדגנים מלאים, רכיב שלעיתים ילדים נמנעים ממנו בגלל מחסום הטעם והצבע ומתכון זה מאפשר להתגבר על מחסומים אלו בזכות הסלק והעגבניות, שצובעים את המנה בצבעים ססגוניים. בשילוב הדגים, המהווים מקור לחלבון ואומגה 3, התקבלה מנה טעימה ועשירה בטעמים ובמגוון ירקות המוגשים באופן מעניין ואחר. ציון: 10".

 

"המטבח הוא מקום שמח אצל משפחת עימבר. העשייה מתרחשת בסינרגיה נפלאה, קודם כל בין ההורים, ומוטמעת בילדי המשפחה. ההכנה נעשית בתשומת לב מרבית גם למרכיבים ולערכים וגם ליחסים - תשומת הלב אחד לשני, הגשת העזרה, טון הדיבור והבעות ההערכה. ערך נוסף שעבר בהצלחה מההורים לילדים הוא נושא ההיגיינה: הבנות נטלו באופן עצמאי סמרטוטים וניגבו את משטח העבודה עם סיום הכנת המנה. ציון: 10".

לראשונה בתחרות, ציון מושלם. משפחת עימבר מעפילה הלאה. מי יתפוס את שני המקומות האחרונים ברבע הגמר? התשובות – ביום שלישי.


המנה של משפחת עימבר (צילום: יאיר שגיא)
המנה של משפחת עימבר(צילום: יאיר שגיא)
 

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף אסם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קופל
מנה מנצחת: הפאי של משפחת פרברוב
צילום: דנה קופל
צילום: יאיר שגיא
מנה מנצחת: הדג של משפחת עמבר
צילום: יאיר שגיא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים