שתף קטע נבחר

ניצחון ההרמוניה

ארבע משפחות שעובדות נפלא ביחד, ארבע מנות מעולות – אבל רק שני מקומות פנויים עבורן ברבע הגמר. "אורז ההפתעות" או "ממולאי האהבה"? קוסקוס עם שלל ירקות ועוף או סלמון בסגנון מרוקאי? זה מה שקרה במטבח בפרק השני בתחרות "השולחן המשפחתי של המדינה"

בשיתוף אסם

 

 
שתי משפחות כבר העפילו לרבע הגמר, שישה מקומות נותרו פנויים. וכך, עמוסות במצרכים, כלי בישול וילדים מלאי מוטיבציה התייצבו לדו־קרבות שמינית הגמר בתחרות "השולחן המשפחתי של המדינה" עוד ארבע משפחות. ההגרלה הפגישה את משפחת פריגן מול משפחת שטרהל ואת משפחת יחזקאל ומשפחת וסינג. ובתרגום לעברית קולינרית: "אורז ההפתעות" נגד "ממולאי האהבה", וקוסקוס עם שלל ירקות ועוף מול סלמון בסגנון מרוקאי.

 

למשפחת פריגן יש במטבח שלושה טבחים: שרית (43), אם חד־הורית, וילדיה שייה (בת שש) ואיתן (בן חמש). שרית היא מנהלת העבודה. הילדים, עם כפות ידיהם הקטנות, ממלאים אחר הוראותיה בדיוק מוחלט. האורז שלהם הרוויח ביושר את השם שנתנו לו, "אורז הפתעות". מה אין בו: טופו, סלמון , גמבה, קישוא, סלרי, אספרגוס, בטטה אפויה, גזר, וכולם מוקפצים ברוטב סויה וקצת טריאקי.

משפחת פריגן (צילום: ירון ברנר)
משפחת פריגן(צילום: ירון ברנר)

שייה מלהטטת עם הסכין וקוצצת בזהירות את גבעולי הסלרי. היא מדגישה בפנינו, ולא פעם, שאת כל הירקות – טריים להפליא יש לציין – הם הביאו מהמשק של דוד משה, שמספק את הפירות

והירקות גם לעסק של שרית, עגלת בר של מיצים טריים ושייקים שהיא מכינה באירועים.

 

איתן ממולל באצבעותיו את הטופו, מפורר אותו וזורה את הפירורים על המנה, בעוד ששרית מקפיצה את הירקות במחבת ומזהירה את הילדים: "על האש אני אחראית. תיזהרו, המחבת לוהטת". בינתיים, האורז מושרה במים קרים לחצי שעה ואחר כך עובר לבישול על אש קטנה למשך 20 דקות בערך.

 

בזמן הבישול, שרית מספרת שלפני שהיא מקפיצה את הירקות, היא אופה את קוביות הבטטה בתנור עד שהן הופכות להיות קראנצ'יות מבחוץ. היא מדגישה שאינה "מטגנת אותן במחבת".

המנה של משפחת פריגן (צילום: ירון ברנר)
המנה של משפחת פריגן(צילום: ירון ברנר)
 

המנה כמעט מוכנה. לפתע אומר איתן: "מה עם הכוסברה, אמא? צריך להוסיף את הכוסברה הקצוצה לקישוט. נכון אמא? נו, אמא, תגידי לי כבר לפזר את הכוסברה".

 

בצד השני של משטח העבודה מבשלת משפחת שטרהל מהיישוב אלעד. הם מסתמנים כמועמדים חזקים: האמא, אפרת (37), מעבירה סדנות בישול לילדים שנקראת "אלופים במטבח". היא כאן עם בעלה, עמית (39), נגר עצמאי, וחמשת ילדיהם: עילאי (13), תהל (10), יהב (8), נהוראי (5) ובניה (שנתיים).

משפחת שטרהל (צילום: ירון ברנר)
משפחת שטרהל(צילום: ירון ברנר)

יש כאן עבודת צוות: עילאי ותהל עובדים קשה על פריסת תפוחי האדמה והבטטות בעובי אחיד, כפי שאמא הנחתה לבצע. יהב ונהוראי אחראים על קילופי שיני השום וגירוד העגבניות לתוך קערה. אפילו את בניה מנסים לשתף: הוא מתעקש לאחוז כל הזמן בקולפן, והוא גם זה שטועם מרוטב העגבניות ומאשר לצוות בהנהון ראש שהוא מרוצה מהמרקם.

 

"מרעננת וקלה להכנה"

"זו מנה מנצחת על בטוח", מכריזים ילדי המשפחה כשאמא ואבא ממלאים את הפלפלים והקישואים במלית של אורז עם ירקות. הממולאים מתבשלים, ואז מגיע הרגע הגדול. חברות "צוות חיים בריאים של אסם", שהביטו בכל תהליך ההכנה, מגיעות לטעום.

 

"מנה מרעננת וקלה להכנה עם מגוון ירקות", אומרת אורלי פיינה, דיאטנית קלינית ומנהלת תחום התזונה באסם, על האורז של משפחת פריגן, "ניתן להכין אותה רק עם ירקות ואפשר לשלב גם עוף, דג או טופו כדי לייצר ארוחה מלאה בצלחת. המנה שהוכנה הייתה טעימה וצבעונית וניתן היה לראות שהילדים נהנו מהכנתה. ציון בריאותי: 8".

 

השפית איילת הירשמן: "שרית והילדים עבדו יחד בסבלנות – כולל הפגנת יכולת הקפצת מחבת מרשימה בהחלט – על מנה בגוון אסייתי, שהכילה רשימה ארוכה של מרכיבים, בעיקר ירקות בדרגות הכנה שונות, וגם סלמון וטופו בתפקיד החשוב של החלבונים. התוצאה הייתה מנת ארוחת ערב שהיא גם טעימה מאוד, גם מזינה וגם מרעננת וכיפית. ציון על הטעם: 9".

 

"אמא אחת ושני ילדים קטנים צפופים בגיל הם מתכון ליצירת ריבים מתישים", אומרת סיגל קפלן, מדריכת הורים. "כששני הורים חולקים את הטיפול והעיסוק בילדים, יש לכל אחד את האפשרות לקחת חמש דקות הפסקה בידיעה שהשני מגבה אותו. שרית מעוררת הערכה בדרך שבה היא שולטת ביד אחת, תרתי משמע, על מחבת שבה היא מקפיצה במיומנות ירקות, וביד השנייה מפעילה את הילדים אשר עומדים במצב 'הכן' ונענים במהירות. גם כשהם נכנסים לוויכוח קטן מי מכניס למחבת את הגזרים החתוכים – היא לא מתערבת, ומהר מאוד הם חותמים על הסכם: 'פעם אתה, פעם אני'. כשהורה מתערב בוויכוחים הוא רק מעודד את המשכיותם כי מטרת הריב תהיה לגלות את מי הוא יגבה. כשהוא לא מתערב, הוא נותן להם מתנה לחיים: יכולת לנהל משא ומתן ולהגיע לפתרון באופן עצמאי. ציון על עבודת הצוות: 10".

 

ומשפחת שטרהל? "ממולאים הם דרך נהדרת להציג לילדים ירקות במגוון סוגים ומרקמים, עם תוספת פחמימה שמשולבת במנה", אומרת פיינה. "הנפלא בממולאים הוא שאפשר לגוון כל פעם עם סוג הירק שממלאים ומאוד קל לשלב את הילדים בבחירת הירק ובמילוי. וכידוע, כשילדים שותפים להכנת האוכל, יש סיכוי גדול יותר שיאכלו ממנו בשמחה. ציון: 8".

המנה של משפחת שטרהל (צילום: ירון ברנר)
המנה של משפחת שטרהל(צילום: ירון ברנר)

איילת הירשמן: "ניכר היה שיש כאן 'יד' נהדרת במטבח ויכולת בישול. הטכניקה של הוספת כמות גדולה של עגבניות מגוררות למלית עצמה תרמה מאוד לעסיסיות של המלית והייתה נכונה ומרשימה. המנה הסופית הייתה טעימה, סיר משפחתי שכולם אוהבים. ציון: 8".

 

"כל אחד מבני הבית תרם את חלקו בהתאם ליכולותיו", אמרה קפלן. "במנעד הגילים אפשר היה לראות את התפתחות העשייה ושכלול המיומנויות של כל ילד. הדבר היחיד שהיה מקל על אפרת ועמית זו חלוקת תפקידים מסודרת בין הילדים טרם הבישול. זה היה מונע את החיכוכים הקטנים של מי עושה מה. ציון: 9".

 

הקרב הצמוד הוכרע בתוצאה 25־27. משפחת פריגן עולה שלב, והבמה מתפנה למשפחות יחזקאל ווסינג. היחזקאלים, שמגיעים ממעלה הזיתים ליד ירושלים, הגיעו עם לא פחות מתשעה ילדים. מקטן ועד גדול, כל אחד יודע מה תפקידו בזירת הבישולים. האמא, קרן, יועצת ארגונית ומאמנת אישית, מנצחת על המלאכה בנועם, מנפה את הקוסקוס ומעבירה אותו לבישול באדים. הילדים, מדוד בן הארבע ועד הדר בת ה־19 – כולם יודעים מה תפקידם.

משפחת יחזקאל (צילום: יאיר שגיא)
משפחת יחזקאל(צילום: יאיר שגיא)

האבא, אייל, רב בישיבת רמות ומנהל תוכנית זהות יהודית לסטודנטים, חולק איתם את מלאכת קילוף וקיצוץ הירקות. כשהקוסקוס מתרכך, נטע בת השמונה ושחר בת השש מפוררות אותו בידיהן בקטנות, ואחר כך הוא עובר לסיר האידוי לסיבוב נוסף של חצי שעה. וברוטב? קרן מפרטת: "בצל, עגבניות, צנצנת רסק עגבניות, שום, סלרי גבעולים, גזר, קולורבי, לפת, כרוב, תפוחי אדמה, קישואים, נענע, כוסברה, פטרוזיליה, כרעיים של עוף – וכמובן אריסה. מנה מזינה מאוד שיש בה כל טוב. גם בריא וגם משביע".

המנה של משפחת יחזקאל (צילום: ירון ברנר)
המנה של משפחת יחזקאל(צילום: ירון ברנר)

 

בצד השני, הווסינגים מפתח־תקווה בולטים בשקט שלהם. אבא גבי, כלכל ראשי ב"אל על", ואשתו ענת, מטפלת אלטרנטיבית, מצליחים לנהל את הילדים, יהל (10) ותמר (8), עם מבטים, ללא מילים כמעט. זה לא מפתיע בהתחשב בכך שהם מגדלים ילדים בלי סמרטפונים ובלי טלוויזיה בבית, אופים ביחד, משחקים משחקי קופסה ומכינים ביחד בכל ערב סלט קצוץ, משפחתי, טעים ובריא.

 

בדג הסלמון בסגנון מרוקאי שלהם יש הרבה פלפלים, עגבניות ושום בשמן זית. "אסור לשכוח את הלימון שיש לטפטף מעל הדג", מודיע יהל בתחילת הבישול, "זה שלב חשוב מאוד בהצלחת המנה שלנו". ענת מספרת שהם דווקא לא נוהגים לתבל את הדג שלהם בפלפל חריף, אלא בפלפלים מיובשים לא חריפים בנוסף לפלפלים טריים. התיבול כולל כורכום, כמון ופפריקה אדומה מתוקה.

משפחת וסינג (צילום: ירון ברנר)
משפחת וסינג(צילום: ירון ברנר)

"הומור, פתיחות ורוך"

הגיע תורן של בנות "צוות חיים בריאים". "במטבח של משפחת יחזקאל היו תשעה ילדים בגילאי 19־4, שני הורים, הרבה הומור, פתיחות, רוך ויכולת ארגון ותזמון מושלמת", אומרת הירשמן. "לכל אחד ואחד מבני המשפחה היה תפקיד פעיל וחיוני בהכנת המנה המשפחתית – קוסקוס תוצרת בית, עם מרק־רוטב של עוף וירקות – ושכל אחד מהם נוכח מאוד בתוך הדינמיקה המשפחתית רבת המשתתפים ומרגיש בעל ערך. התוצאה השיתופית מרשימה: קוסקוס אמיתי, שלווה במרק ירקות ועוף עשיר מאוד בטעם אבל גם עדין ומתובל בדיוק רב. ציון על איכות המנה: 9.5".

 

קפלן מסכימה עם כל מילה: "משב הרוח שנכנס אל האולפן עם כניסתם של בני המשפחה היה מרענן מאין כמוהו. הם מילאו את המטבח והוא עדיין הרגיש כל כך מרווח. רוגע, שלווה, שיתוף פעולה הרמוני ואותנטי, שמחה, אהבה והמון הומור, אלה תבליני היסוד שיוצרים את המרקם הייחודי של סיר הקוסקוס עם הירקות. ההנהגה של אמא קרן הייתה שקטה ומאפשרת, וכל הילדים מצאו את מקומם והוכיחו שבמטבח אין תפקידים קטנים. כשכל ילד מרגיש מרכיב חשוב בעשייה, שבלעדיו זה לא היה אותו הדבר, תחושת השייכות והמשמעות מבוססות. מכאן רק נהנים. מה שבטוח, במשפחת יחזקאל זו לא רק הכמות – זו לגמרי האיכות. ציון על עבודת הצוות: 10".

 

"קוסקוס זו מנה שאהובה על ילדים ומבוגרים כאחד", אמרה פיינה. "במנה זו יש שילוב של עוף, המהווה מקור לחלבון , מגוון ירקות מהמרק ופחמימות מורכבות. בזמן ההכנה שילבה קרן סולת רגילה עם סולת מלאה – דרך נהדרת לשלב דגנים מלאים במנה, להרגיל את המשפחה לדגנים המלאים והבריאים יותר, ללא השפעה על הטעם. מניסיון, זה תמיד מצליח. ציון תזונתי: 10".

 

האם משפחת וסינג תצליח להתעלות על הציונים האלה? " המתכון טעים וקל להכנה, והוא דרך יצירתית לשלב סלמון עם מגוון ירקות", אמרה פיינה. "סלמון הינו דג שעשיר מאוד בחומצות שומן מסוג אומגה 3 וכמובן מקור לחלבון איכותי. שילוב דגים עשירים באומגה 3 בתפריט המשפחתי מומלץ לפחות פעמיים בשבוע בגלל שלל היתרונות התזונתיים הרבים של חומצות שומן אלו. ציון: 9".

המנה של משפחת וסינג (צילום: ירון ברנר)
המנה של משפחת וסינג(צילום: ירון ברנר)

"היה פה דפוס נפלא", התלהבה קפלן. "השיתוף לא מתבטא רק במה כל אחד מתבקש לעשות, אלא גם בהסבר למה אנחנו עושים את מה שאנו עושים. למשל – למה מטפטפים לימון על הדג ומשרים. למה חותכים את הפלפל ומניחים אותו ראשון במחבת. למה מטגנים על אש קטנה – ועוד הרבה הסברים שאמא ענת ואבא גבי נידבו בסימולטניות. הסברים כאלה מבססים את ההבנה שיש היגיון מאחורי הפעולות והן לא תוצאה של גחמה הורית מסוג 'תעשה, כי ככה ביקשתי', או 'כי אני נותן את ההוראות'. דפוס כזה מעורר את סקרנות הילדים ומקדם שיח בוגר ולא מתנצח. ציון: 10".

 

"המנה הייתה מדויקת וטעימה מאוד", סיפרה הירשמן. "זוהי מנה מהסוג שקשה לטעות איתה, ויפה היה לראות כיצד היא מותקנת על ידי עבודה משפחתית משותפת ומתוזמנת היטב של כל בני המשפחה. ציון: 8".

בסיכום, משפחת יחזקאל משיגה ציון כמעט מושלם, 29.5, ומנצחת. נותרו עוד ארבעה מקומות ברבע הגמר. ביום חמישי נדע אילו עוד שתי משפחות הגיעו לשם. 

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף אסם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
צוות חיים בריאים של אסם
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
עולים שלב: משפחת פריגן
צילום: ירון ברנר
צילום: יאיר שגיא
עולים שלב: משפחת יחזקאל
צילום: יאיר שגיא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים