שתף קטע נבחר

10 שנים לטבח: כך ייראה בית חב"ד המחודש במומבאי

שמות 170 הנרצחים במתקפת הטרור המשולבת ב-2008 יוצגו באנדרטה שתוקם על הגג. "כשהגעתי עוד היה כתמי דם בכל מקום", סיפר שליח חב"ד במומבאי. כך ייראה בית חב"ד אחרי השיפוץ, שעלותו 6 מיליון דולר

 

כתמי דם. בית חב"ד במומבאי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כתמי דם. בית חב"ד במומבאי(צילום: AFP)
כעשר שנים לאחר ששישה ישראלים נרצחו בבית חב"ד במומבאי, בית החב"ד ישופץ ותוקם אנדרטה מיוחדת לזכר 170 הנרצחים בטבח המשולב. שלוחי חב"ד, הרב ישראל קוזלובסקי ורעייתו חיה, צפויים לחשוף היום (יום ה') את התוכנית להקמת האנדרטה בפני ראש הממשלה בנימין נתניהו שיבקר במקום במסגרת מסעו המדיני בהודו. 

 

הקומות העליונות בבית החב"ד ששוכן ב'בית נרימאן' באזור הדרומי של העיר, בן 6 הקומות, יעברו שיפוץ נרחב - לראשונה מאז הפיגוע הקטלני. במתקפה נרצחו הרב גבי וריבקי הולצברג ז"ל, שהתגוררו במבנה והפעילו אותו. ארבעה מאורחיהם נרצחו גם הם. בנם היחיד, מוישי, ניצל בידי המטפלת המקומית שלו, סנדרה. אתמול הם שבו למקום, לראשונה מאז נמלטו מן התופת.

 


הדמיית אנדטת הזיכרון שתוקם בגג בית חב"ד (צילום: Chabad of Mumbai) (צילום: Chabad of Mumbai)
הדמיית אנדטת הזיכרון שתוקם בגג בית חב"ד(צילום: Chabad of Mumbai)

 (צילום: Chabad of Mumbai) (צילום: Chabad of Mumbai)
(צילום: Chabad of Mumbai)

 (צילום: Chabad of Mumbai) (צילום: Chabad of Mumbai)
(צילום: Chabad of Mumbai)
 

המבקרים בבניין המשופץ ייחשפו לאנדרטה מרשימה בקומת הגג, שעליה יוצגו שמותיהם של 170 הנרצחים בטבח המשולב. מהגג, שממנו נראה הנוף המרהיב של העיר, חדרו כוחות ההצלה ההודיים למבנה בזמן הטבח.

 

השיפוצים צפויים להתחיל בשבועות הקרובים ולהסתיים ביום השנה העשירי לטבח, ב-28 בנובמבר 2018. עלות השיפוצים מוערכת בכ-6 מיליון דולרים.

 

רבבות התיירים והמקומיים שיגיעו למקום כמדי שנה ילמדו אודות הרב גבי הולצברג ז"ל ורעייתו ריקי ז"ל שנרצחו במקום ועל תנועת חב"ד ופועלה בארץ ובעולם, וייחשפו למיצגים על הטרור העולמי מול האור והתקווה, בין היתר בדמות "שבע מצוות בני נח". באחת הקומות יצפו המבקרים במיצגים על מצוות מרכזיות ביהדות, כמו טהרת המשפחה, חינוך, הנחת תפילין ועוד.

מוישי הולצברג ביקר לראשונה במקום שבו נרצחו הוריו, אתמול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מוישי הולצברג ביקר לראשונה במקום שבו נרצחו הוריו, אתמול(צילום: AFP)
 


הרב קוזלובסקי, שהגיע עם משפחתו למקום לפני חמש שנים וחצי, סיפר אודות השיפוץ: "הרעיון נפל במוחי עם כניסתי למקום לראשונה. המקום היה עוד עם כתמי דם בכל מקום וחורים בקירות. חשבתי שלהחזיר את המקום לפעילות זה דבר וחשוב, אבל כיוון ש'יתרון האור כשהוא בא מן החושך' - הפעילות צריכה להיות גדולה עוד יותר מכפי שהייתה עד הטבח.

 

"בנוסף, הבנתי שאיננו מגיעים די הצורך לקהל הרחב כאן בהודו, אז חייבים להשתמש במבנה הסמלי הזה כדי להראות לאנשים על החושך שהיה פה מחד, ואיזה יופי ואור יכול להיות בעולם מאידך. המתקפה ב-2008 הייתה לא רק נגד בית חב"ד, אלא במוקדים נוספים במומבאיי, והיא נצורה בזיכרון ההודי כאירוע מכונן, כמו ה-11 בספטמבר בארצות הברית. עם זאת, טרם הושק עד כה אתר זיכרון מסודר ומכובד לנרצחי הפיגוע המשולב והקטלני.

 

"החלטנו להקדיש את קומת הגג לכלל נרצחי 26 בנובמבר 2008 – כדי שהמקום ישמש אבן שואבת למיליוני אנשים: מקומיים, משלחות רישמיות מחו"ל וכמובן יהודים שיגיעו לאזור. אני מקווה שבאמצעות המבנה החדש נצליח, כפי שחינך אותנו הרבי מלובביץ' שבשליחותו אנחנו נמצאים פה, להפוך את העולם למקום טוב יותר".

 

סגן יו"ר "המרכז לענייני חינוך", הגוף האמון על פעילות חב"ד בעולם, הרב משה קוטלרסקי, אמר: "זה יום מרגש לא רק למוישי ולמשפחת קוזלובסקי, אלא לאלפי שלוחי חב"ד ולכל עם ישראל. הבניין החדש, ומוישי הקטן ששב לשם, מעידים שהאור ינצח את החושך. הבניין יהווה מגדלור לכל אחד, עם כל הלב".


פורסם לראשונה 17/01/2018 21:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
לפני השיפוץ: כתמי הדם בבית חב"ד במומבאי
צילום: AFP
מומלצים