שתף קטע נבחר

בקשה לייצוגית: רשות מקרקעי ישראל גבתה מחוכרים מיליונים שלא כדין

בבקשה לאישור תביעה ייצוגית נטען כי הרשות גבתה מיליוני שקלים שלא כדין מבעלי דירות ובתים במגזר העירוני, שעדיין רשומים על שם המדינה ושביקשו להעביר את הנכסים לידיהם. העותרים מבקשים לפצות את החוכרים ב-100 מיליון שקל

האם רשות מקרקעי ישראל גבתה מיליוני שקלים שלא כדין מחוכרים, במסגרת העברת הבעלות בנכסים לידיהם? התשובה לשאלה עשויה להתברר במסגרת בקשה לתביעה ייצוגית על סך 100 מיליון שקל, שהוגשה לאחרונה לבית המשפט המחוזי בתל אביב נגד הרשות. העותרים הם חוכרים שנדרשו לשלם לרשות עבור הקניית זכות הבעלות בנכס.

 

לכתבות נוספות בערוץ נדל"ן

 

התביעה, שהוגשה על ידי עורכי הדין דורון רדעי וניצן גדות ממשרד רדעי-גדות, נוגעת לבעלי דירות ובתים במגזר העירוני, שעדיין רשומים על שם המדינה וביקשו להעביר את הנכסים לידיהם בעקבות אישור הרפורמה בניהול מקרקעי ישראל. התובעים מעריכים כי התביעה נוגעת לכל הפחות לכ-2,000 חוכרים, שכל אחד מהם שילם סכום עודף בשיעור של כ-50 אלף שקל. 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בתביעה מפורט כי הרפורמה, שאושרה בממשלה בשנת 2009, נועדה להגדיל את היצע יחידות הדיור וכי אחד מיעדיה המוצהרים היה העברת הבעלות במקרקעין לידי החוכרים. הדבר הביא למספר החלטות שהתקבלו במועצת מקרקעי ישראל, במטרה לתמרץ בעלי זכויות לקבל את זכות הבעלות.

 

אחת ההחלטות המשמעותיות הייתה החלטה 1370 משנת 2014, שקבעה כי הקניית הבעלות בנכסים תעשה ללא תמורה או בתמורה נמוכה בהרבה מזו שנקבעה בהחלטות קודמות. כך, למשל נקבע, כי בנכסים בשטח של 540-281 מ"ר, הבעלות תועבר ללא תמורה, לעומת החלטות קודמות שקבעו כי יש לשלם עבור נכסים אלו תמורה בשיעור של 3% ומעלה מערך הקרקע.

 

הטענה: גבייה עודפת של 50 אלף שקל מכל חוכר

בתביעה מפורט כי החלטה 1370 עמדה בתוקף למשך שנתיים, עד לביטולה בספטמבר 2016. במהלך תקופה זו הוגשו לרשות בקשות רבות להקניית זכות בעלות בנכס ללא תמורה או בתמורה מופחתת בהתאם להוראותיה, אבל העותרים טוענים כי הרשות ביצעה במקרים רבים גבייה עודפת מהחוכרים.

 

כפי שמודגם בבקשה, החלטה 1370 קבעה כי התשלום בגין העברת הבעלות נגזר מערך הקרקע במועד משלוח דרישת התשלום. במידה שהחוכר לא יממש את ההצעה במהלך השנה הראשונה - הוא ישלם תוספת בשיעור של 0.5% לשנה. עם זאת נטען, כי במקרים של חוכרים, שנשלחו אליהם בעבר דרישות תשלום קודמות, הרשות לקחה את ערכי הקרקע העדכניים והגבוהים שנקבעו בעקבות ההחלטה, כמו גם דרשה באופן רטרואקטיבי תוספת של 0.5% לשנה מאז משלוח דרישת התשלום הישנה.

 

לטענת התובעים, התנהלות הרשות ופרשנותה להוראת ההחלטה "מופרכת מיסודה", וסותרת את מטרת הרפורמה לתמרץ חוכרים רבים ככל הניתן לרכוש את זכות הבעלות בנכס. העותרים ביקשו מבית המשפט להורות לרשות להשיב את הכספים לחוכרים, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין.

 

מרשות מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "אנחנו לומדים את התביעה".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים