שתף קטע נבחר

רואנדה מכחישה: "לא נחתם הסכם עם ישראל לקליטת מהגרים אפריקנים"

לאחר שאתמול הפגינו מבקשי מקלט מול שגרירות רואנדה בישראל, הודיעה הממשלה במדינה האפריקנית כי לא קיים הסכם סודי בין המדינות: "מעולם לא חתמנו על הסכם בנוגע ליישוב מחדש של מהגרים"

ממשלת רואנדה מכחישה: "אין הסכם סודי" ( צילום: מוטי קמחי) ( צילום: מוטי קמחי)
ממשלת רואנדה מכחישה: "אין הסכם סודי"( צילום: מוטי קמחי)

רואנדה שבה ומכחישה כי חתמה על הסכם עם ישראל לקליטת מבקשי מקלט מסודן ואריתריאה שיגורשו לשטחה. במסגרת אישורו של התיקון לחוק למניעת הסתננות בכנסת בחודש שעבר, ישראל הודיעה על קיומו של הסכם כזה.

 

בציוץ שפורסם בחשבון הטוויטר הרשמי של ממשלת רואנדה נכתב כי "בזמנים אלה של משבר הגירה עולמי, רואנדה מבקשת לחזור ולהדגיש את נחישותה לתרום, ככל האפשר, לסוגיית הגברים, נשים וילדים אשר מוצאים את עצמם בנתיב הגלות הבוגדני. עמדתה של רואנדה בנושא המהגרים, מכל מוצא שהוא, נוצרה ועוצבה כתוצאה מרגש של חמלה כלפי אחים ואחיות אפריקנים שנספים בלב ים הפתוח, נמכרים בשווקים כמו בקר או מגורשים מארצות שבהן חיפשו מקלט".

 

עוד נכתב: "רואנדה מוכנה לסייע בכל דרך שתוכל, מוגבלת ככל שתהיה, בקבלה מסבירת פנים של כל מי שיגיע לגבולותיה מרצון וללא כל כפייה וזקוק לבית. בהתייחס לשמועות שהתפרסמו לאחרונה בכלי התקשורת, ממשלת רואנדה מבקשת להודיע כי מעולם לא חתמה על שום הסכם סודי עם ישראל בנוגע ליישוב מחדש של מהגרים אפריקנים".

 

לסיום מציינת ממשלת רואנדה כי "בהקשר זה, המדיניות של רואנדה כלפי אפריקנים הזקוקים לבית, זמני או קבוע, נותרה מדיניות של 'דלתות פתוחות'".

אמור להיסגר בחודש מרס. מתקן חולות ( צילום: מוטי קמחי) ( צילום: מוטי קמחי)
אמור להיסגר בחודש מרס. מתקן חולות( צילום: מוטי קמחי)

כבר לפני כשלושה שבועות אמר סגן שר החוץ של רואנדה, אוליבר נדוהונגיריה, בשיחה עם סוכנות הידיעות AP כי "רואנדה מעולם לא חתמה על הסכם כזה". שר החוץ של אוגנדה, הנרי אוקלו אוריים, הבהיר כי גם מדינתו לא חתומה על הסכם דומה עם ישראל, למרות הפרסומים בעניין.

 

חבר הכנסת איל בן ראובן (המחנה הציוני) אמר ל-ynet בעקבות הודעת ממשלת רואנדה כי הוא מתכוון להגיש בקשה לדיון דחוף בכנסת בנושא. "מעניין מי משקר כאן", הוסיף. "לצערי ולתחושתי, השקרנים כנראה נמצאים בצד שלנו. אם אכן כך, אדרוש להפסיק את הגירוש, שבכל מקרה, בצורה שבה הוא מתבצע, מהווה פגיעה קשה ביותר במגורשים ובערכינו כחברה ישראלית".

 

המוקד לפליטים ולמהגרים וארגון א.ס.ף (ארגון סיוע לפליטים ומבקשי מקלט בישראל) מסרו בתגובה: "אנחנו שמחים לראות שרואנדה לא מוכנה לשתף פעולה עם המדיניות ההזויה של ישראל. לאור ההכחשות החוזרות ונשנות של רואנדה ואוגנדה - הגיע הזמן שהממשלה תיתן תשובות ברורות ותסביר לאן היא מתכוונת לגרש פליטים. ישראל היא היחידה בעולם ששולחת פליטים בכוח תחת הסכמים חסויים שנעשים במחשכים".

 

 

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) אמר בתגובה כי "מסכת השקרים של נתניהו נחשפת. אין באמת בדיקה של בקשות המקלט, אין באמת יעד בטוח להרחקה. אין פתרון אמיתי למצוקות דרום תל אביב. רוצים לשלוח לסכנת מוות אנשים שביקשו כאן מקלט מבלי שבקשותיהם נבדקו באמת. היום, כשאנחנו מציינים בכנסת את יום השואה הבינלאומי, אני קורא לעצור את המהלך הבלתי אנושי, בלתי מוסרי והבלתי חוקי הזה".

 

מטעם תנועת "עוצרים את הגירוש" נמסר כי "ההודעה שפורסמה על ידי ממשלת רואנדה מעידה יותר מכל על כך שכל האמירות של ממשלת ישראל בנוגע להבטחת שלומם של מי שיגורשו חסרות תוכן. המחדלים הללו יובילו למותם של אלפי בני אדם. עדיין לא מאוחר מדי בשביל ממשלת ישראל לחזור בה ולבחון את המצב".

 

אתמול הפגינו כ-2,000 מבקשי מקלט מסודן ואריתריאה, שרובם הגיעו מדרום תל אביב וממתקן "חולות", מול שגרירות רואנדה בהרצליה פיתוח. על פי הפרסומים, רואנדה הסכימה לקלוט לשטחה מבקשי מקלט שיגורשו, ותקבל עבור כל אחד מהם 5,000 דולר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
מבקשי מקלט במתקן חולות
צילום: הרצל יוסף
מומלצים