שתף קטע נבחר

"אם טובית לא הייתה שחורה מדימונה - דברים היו נראים אחרת"

זעם בקהילת העבריים בעקבות הקביעה כי טובית רדקליף ז"ל (19), שנמצאה ירויה בעמדת שמירה בבסיס ב-2015, נהרגה מירי עצמי. "במקרה הזה לא פעלו לפי הפרוטוקולים", הם טוענים. "בחקירה הצטיירה תמונה בעייתית; אי אפשר להתעלם מזה"

 

 

חברי קהילת העבריים מדימונה, שאליה השתייכה חיילת צה"ל רב"ט טובית רדקליף ז"ל (19), שנמצאה ללא רוח חיים בעמדת השמירה בבסיס חיל האוויר ב-2015, כינסו היום (יום ה') מסיבת עיתונאים ב"כפר השלום" שבעיר. חברי הקהילה, שזועמים על כך ששופט-חוקר צבאי קבע כי רדקליף נהרגה מירי עצמי, הודיעו כי ישקלו עתירה לבג"ץ וכן את האפשרות שלא יתירו לילדיהם להתגייס לצה"ל - אם לא יחול שינוי ביחס הצבא כלפיהם.

 

טובית רדקליף ז"ל ()
טובית רדקליף ז"ל

חקירת התיק, שלוותה ברשלנות מצד המשטרה הצבאית החוקרת וחוסר תשומת לב של הפרקליטות הצבאית, גרמה למתחים קשים בין קהילת העבריים לבין צה"ל.

 

נסיך עמנואל, חבר "המועצה הקדושה" וממנהיגי קהילת העבריים, אמר: "חשוב שתבינו שאנחנו כועסים ומאוכזבים מהיחס אלינו לאורך השנים. התחושה שלא מפסיקה לרדוף אותנו היא שדברים היו נראים אחרת אם טובית לא הייתה ילדה שחורה מקהילת העבריים בדימונה. תהיה התוצאה אשר תהא, אנו מבינים שבמקרה הזה לא פעלו על פי הפרוטוקולים המקובלים - אחרת לא היינו מרגישים כך".

 

 (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
(צילום: בראל אפרים)

מסיבת העיתונאים של קהילת העבריים (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
מסיבת העיתונאים של קהילת העבריים(צילום: בראל אפרים)

לדברי עמנואל, "איש לא בדק את טובית בצורה יעילה ואיש גם לא משלם על כך". הוא ציין כי על ידיה של המנוחה "לא נמצאו שרידי ירי כי הם נשטפו; איש לא בדק את הנשק ואף אחד גם לא שמע את הירייה. יש פה תמונה בעייתית ולמרות זאת השופט קבע שהיא ירתה בעצמה. אי אפשר להתעלם מזה".

 

בדבריו הזכיר עמנואל גם את האירוע שבו תועדה השפלתה על רקע גזעני של אחת מחברות הקהילה, חסדיה בת ישראל. "אחד מבנינו שאל אותי אתמול: 'האם אנחנו לא אזרחים לדוגמה? אנחנו שומרים את התורה ומשרתים את המדינה. מה הבעיה?'. חשבתי על זה והבנתי שמשהו לא טוב קורה והגיע הזמן לתקן את זה. מישהו צריך לשלם על הרשלנות הזו".

 

 (צילום: חיה אושר) (צילום: חיה אושר)
(צילום: חיה אושר)

"השופט-החוקר הסכים שהממצאים אינם חד-משמעיים"

גם אלימלך בן ישראל, אחד ממנהיגי קהילת העבריים שאף סייע בטיפול בתיק, אמר: "המטרה היא להגיע אל האמת. החקירה הלא איכותית הזו רק הובילה להגברת התסכול והחשדות שלנו. השופט-החוקר הסכים עם המסקנות הללו ואמר שהממצאים אינם חד-משמעיים".

 

אלא שלדבריו, עובדה זו "משאירה פתחה לחקירה נוספת - דבר שלא ישחק לטובת הצבא. הם רוצים שהתיק ייעלם". בן ישראל הוסיף: "המטרה השנייה שלנו היא לוודא שכל בני הנוער שלנו ישרתו בצבא, אבל לא מתקבל על הדעת שהם יגנו על כולם בזמן שהם עצמם לא מוגנים". בדבריו הוא ביקש לזמן גורם צבאי פיקודי לישיבה עם נציגי הנהלת הקהילה כדי לדון בשינוי מדיניות שניתן ליישם.

 

גם שאיפה בת ישראל, חברת "נשים שוחרות אמת", המייצגת את הנשים בקהילה, אמרה כי "כאימא אני פונה למשפחות ולהורים בכל המדינה ששולחים כבר 70 שנה את הילדים לצבא כפי שלימדו אותם.

 

"השאלה המתבקשת היא מה לומר לחיילים המתגייסים: 'תגן על המדינה - אבל גם על עצמך?'. החיילים רואים את חוסר הצדק בתיק הזה. אף אימא לא צריכה לשלוח את בנה או בתה בחשש שהם לא יחזרו".

 

החקירה והכשלים: מצ"ח לא זיהתה קליע בעמדת השמירה

רב-טוראי טובית רדקליף הייתה הלוחמת הראשונה מבני ובנות הקהילה, ושירתה בסוללת פטריוט בגדוד ההגנה האווירית "יהלום" של חיל האוויר. חקירת מצ"ח קבעה כי רדקליף התאבדה, אך הוריה סירבו לקבל זאת ופתחו בחקירה עצמאית שגילתה כשלים רבים בהתנהלות מצ"ח. המשפחה נאבקה בבית המשפט הצבאי על מנת לחקור לעומק וביסודיות את נסיבות מותה.

  

בעקבות המאבק מונה שופט חוקר, סא"ל מאיר ויגיסר, שחקר את נסיבות מותה של החיילת. חקירתו העלתה סימני שאלה בדבר חקירת מצ"ח, שהתעלמה מעדויות ואף גרמה להעלמת ראיות חשובות שהיו יכולות לשפוך אור על נסיבות מותה.

 

המחדל הבולט ביותר, לפי סא"ל ויגיסר, הוא העובדה שצוות מצ"ח לא הזמין את המעבדה הניידת של מז"פ לזירה. "נמסר כי המעבדה הניידת היא משאב 'מוגבל' וכי ידיה עמוסות מלאכה. הוסבר כי אם הייתה מוזמנת המעבדה הניידת אפשר שהדבר היה מעכב את החקירה בהמתנה להגעתה". השופט ציין כי היות שלא נמצאה אינדיקציה לכוונה אובדנית ולא היו עדים לאירוע, הייתה "הצדקה של ממש" להזמין את המעבדה לזירה ולשמור עליה עד הגעתה. עם זאת, האפשרות שאדם שלישי היה מעורב נמוכה מאוד.

 

כשל נוסף שעלה במהלך החקירה הוא העובדה שחוקרי מצ"ח לא זיהו את חור כניסת הקליע בדלת עמדת השמירה והקליעים כלל לא נאספו. בנוסף, לא ביצעו בדיקות פורנזיות נדרשות. "היה מקום לבדוק את האפשרות של קיומה של טביעת אצבע חשודה של אדם אחר על הנשק", קבע השופט החוקר.

 

כמו כן, לא ביצעו בדיקה לאיתור סימני אבק שריפה על ידיה. "לטעמי אילו היה מתקבל ממצא לפיו המנוחה לא נגעה בנשק, הייתה מתחזקת האפשרות של ירי על ידי אדם אחר". נקבע כי הבדיקות היו צריכות להתבצע בזירה על ידי טכנאי מז"פ או המעבדה הניידת לפני העברת גופתה למכון לרפואה משפטית. "במיוחד קשה להבין מדוע לא נבדקו טענות אמה של המנוחה כי אחד מחיילי יחידתה איים עליה וכי היא הוטרדה".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים