שתף קטע נבחר

לצאת ולהתאהב: יום כיף בשוק הכרמל ובאזור

מהשקשוקה של "שוקשוקה", דרך קוקטייל הצ'ינו קורטינה ב"אדוארד בר" ועד לתערוכות אמנות בבית העיר ברחוב ביאליק. המלצות לבילוי אורבני בתל אביב

 

 

 

ישבתי באחד הדוכנים וברקע התנגנה מוזיקה ספרדית. הרגשתי כמו תיירת בשוק לה בוקריה בברצלונה, שותה סנגריה, מביטה על ההמולה סביבי - פה רוכל מוביל עגלת סופר עמוסה בתמונות שעוד יציע למכירה, שם אדם מוביל בחיוך ובשירה ארגזי תותים אדומים עסיסיים לבסטה הקרובה. השבוע אקח אותכם לסיור בשוק הכרמל בתל אביב שבו נרגיש כמו תיירים בחו"ל.


 

תמיד כשאני רוצה אתנחתא קלה מהאינטנסיביות של החיים, אני מגיעה לשוק הכרמל. המולת השוק, ריחותיו, צבעיו העזים, הטעמים המופלאים והאווירה הכללית, תמיד מעלים בי חיוך, רצון לחוות, לטעום, ולחוש בידיי את הסחורה המשובחת. שוק הכרמל תמיד מקבל אותי בזרועות פתוחות, עם אותם דוכנים וריחות ישנים ואהובים, לצד מקומות חדשים שמציעים אוכל טרי וטעים באווירת השוק הכה מיוחדת.

פרחים רבותיי, פרחים (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
פרחים רבותיי, פרחים(צילום: יעל לרנר)
 

השוק הוא כבר מזמן לא רק מקום שקונים בו בזול פירות, ירקות ופיצ'פקעס. פה נכנס לתמונה מיזם "יאללה באסטה" ששולח תיירים לשווקי ארצנו לסיורים עצמאיים כשהמדריך היחיד שמלווה אותם הוא כרטיס טעימות מעוצב ומפה קטנה. הכרטיס נמכר בשוק הכרמל, שוק נצרת, שוק עכו, שוק מחנה יהודה ושווקים נוספים. מחירו: 105 שקלים, והוא כולל שישה שוברים שמזכים בטעימות מובחרות מתוצרת השוק.

 

אספנו את כרטיס הטעימות בחנות התבלינים של האחים פרונט, חנות התבלינים הראשונה בתל אביב שקיימת כבר 78 שנים. משם המשכנו לקפה כהן ופגשנו את שלמה כהן, הבעלים של המקום, איש חינוך לשעבר וזמר בחסד שפצח בפנינו בשירת אופרה נפלאה, טעימה קטנה ממופע מקסים שהוא עורך במקום בימי שישי. הקפה מצוין ונמכר גם הביתה במחירים הוגנים, רק קחו בחשבון שהמקום פתוח רק בין תשע בבוקר לשלוש אחר הצהריים. למה? כי ככה שלמה רוצה.

שלמה כהן (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
שלמה כהן(צילום: יעל לרנר)
 

 (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
(צילום: יעל לרנר)

המשכתי לשוטט בין הדוכנים בשוק לעבר התחנה הבאה במרכז הבוריקה. אי אפשר להתעלם מקול הבריטון של קובי שמואל שמטגן ספינג' ובוריקה שלא מהעולם הזה. שמואל פתח את מרכז הבוריקה בשוק לפני ארבע שנים. מקורו של הבוריקה הוא בצפון אפריקה. בתוך עלי סיגר – עבודת יד של סבתו של קובי – מונחים ביצה טריה, פירה תפוחי אדמה או בשר עגל מתובל. הכל יחד נזרק אל השמן הרותח ולאחר מכן לתוך פיתה שמוגשת עם עגבניות, צ'ירשי ופלפל צ'ומה.

קובי שמואל מטגן בוריקה (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
קובי שמואל מטגן בוריקה(צילום: יעל לרנר)
 

"בהתחלה לא השתמשתי בפיתה", הסביר שמואל, "אבל היה לי פעם דוכן בוריקה בנתניה, ואנשים באו עם פיתות וביקשו שאשים להם את הבוריקה בפנים. הקשבתי לקהל וזה היה הדבר הכי טוב שיכולתי לעשות". על טעמה של הפיתה המלאה בכל טוב לא ארחיב. אני בטוחה שתגיעו לטעום בעצמכם יחד עם תיירים רבים מרחבי העולם, כולל שפית מפורסמת מדנמרק שהגיעה לכאן במיוחד כדי להכין יחד עם קובי את מתכון הבוריקה המפורסם.

בוריקה בפיתה (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
בוריקה בפיתה(צילום: יעל לרנר)
 

הבטן כבר מלאה, אבל המשכתי למסעדת הבשרים M25. בתפריט: מנת העראייס טלה המופלאה - בשר טלה טחון שנדחס לתוך פיתה שנצלתה על הגריל ונחתכה לארבעה רבעים פריכים. תענוג.

 

ואם כבר אתם כאן או שהגעתם לכאן בבוקר ובא לכם, למשל, שקשוקה, תוכלו להגיע ל "שוקשוקה", בר השקשוקות המקסים שצמוד למסעדה. תוכלו לשבת על הבר, להביט בשוק וללגום סנגריה בזמן שיכינו לכם את השקשוקה שתוגש עם לחם לבן ועבה שנאפה במאפייה סמוכה. בימי שישי נערכות במקום קבלות שבת שמחות ובימי רביעי בערב החליטו לפתוח לערבים שמחים במיוחד. סאלוט!

השקשוקה של "שוקשוקה" (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
השקשוקה של "שוקשוקה"(צילום: יעל לרנר)
 

אחרי כל המטעמים הללו יצאנו לטיול קטן ברחובות הקסומים בקרבת השוק. התחלתי לצעוד לכיוון רחוב ביאליק הממוקם במרכז "העיר הלבנה". לאורך הרחוב אפשר להתרשם ממבנים מרשימים כגון מוזיאון הבאוהאוס וכיכר ביאליק שבה ניצב בית העירייה השני של תל אביב במבנה משומר ויפהפה. מתחם ביאליק הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת תרבות עולמית ובית העיר משמש כיום מוזיאון לאמנות עכשווית אורבנית. בינואר נפתחה במקום תערוכת גרפיטי צבעונית ובועטת של קולקטיב אמני רחוב מפורטוגל.

בית העיר (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
בית העיר(צילום: יעל לרנר)

אחד מהאמנים שמציגים בתערוכת הגרפיטי (צילום: בן קאופמן) (צילום: בן קאופמן)
אחד מהאמנים שמציגים בתערוכת הגרפיטי(צילום: בן קאופמן)

 (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
(צילום: יעל לרנר)
 

מעבר לתערוכות, כדאי לבקר בבית העיר בלשכת דיזנגוף המשוחזרת, להתרשם מרצפת האריחים המצוירים ומגרם המדרגות ההיסטורי, להשקיף על גגות העיר מן המרפסת, או להאזין לשירי העיר מכל התקופות. בקומת הקרקע מופעלת "מכונת הזמן של תל אביב" – מאגר מידע רחב היקף ויחיד במינו שמאפשר למבקרים ללמוד על ההיסטוריה של העיר באמצעות חומרי ארכיון נדירים, מסמכים, קטעי וידאו ותמונות. חדר העיון בקומה העליונה פתוח לציבור ומכיל מבחר עשיר של ספרי עיון, פרוזה ושירה.

 

את היום כדאי לסיים ב"אדוארד בר", מקום שמח במיוחד שנקרא על שם סבו של הבעלים שנולד במצרים ואף היה אלוף מצרים בברידג'. התפריט כולל מבחר מנות מהמטבח הטיורקי, המצרי, הלבנוני והפלסטיני, לצד מבחר מרשים של משקאות אלכוהוליים.

אדוארד בר (צילום: אבי ולדמן) (צילום: אבי ולדמן)
אדוארד בר(צילום: אבי ולדמן)
 

קוקטייל "צ'ינו קורטינה" (צילום: אבי ולדמן) (צילום: אבי ולדמן)
קוקטייל "צ'ינו קורטינה"(צילום: אבי ולדמן)

גלעד הררי בנה את הבר במו ידיו ובמשך שנים היה המקום סודי בשל מיקומו הייחודי בחצר האחורית של שוק הכרמל. כשתשבו על הבר ותביטו בתמונתה המשעשעת של סבתו של גלעד ותלגמו את קוקטייל ה"צ'ינו קורטינה" הוורדרד הקרוי על שם השודד האדום, גיבור הפולקלור המקסיקני שניהל מלחמה נגד ארצות הברית, לא תוכלו שלא להיכנס לאווירה השמחה והתוססת.

 

אם תגיעו בערב יום חמישי תיהנו מחגיגה יוונית, כולל שבירת צלחות, ובשני בערב נערכות במקום הופעות. אני התאהבתי במקום, באנשים וכמובן באוכל המצויין המוגש במקום. לחיים!

 

להמלצות נוספות ועדכונים שוטפים הצטרפו לקבוצת הפייסבוק "רגעים קטנים - מטיילים עם יעל לרנר ".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעל לרנר
מסתובבים בשוק
צילום: יעל לרנר
מומלצים