שתף קטע נבחר

ריבלין ביוון: "החוק הפולני - תזכורת שעלינו להיאבק על זיכרון השואה"

בעת ביקורו ביוון השתתף נשיא המדינה באירוע לציון יום השואה הבינלאומי ותקף את החוק שיאסור להטיל אחריות על פולין בנוגע לזוועת השואה. הוא גם התייחס לאנטישמיות הגואה ולעליית הימין הקיצוני באירופה: "מי שמאמץ את שפתם, אין לו חלק ונחלה במשפחת העמים"

נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין השתתף הערב באירוע לציון יום השואה הבינלאומי בהובלת הקהילה היהודית באתונה ובנוכחות ניצולי שואה מהקהילה היהודית ביוון. בנאומו הוא תקף את החוק הפולני, שיאסור על הטלת אשמה נגד פולין במעורבות בשואה.

 

"73 שנים חלפו מאז כבו הכבשנים של אושוויץ," אמר הנשיא ריבלין בהתייחסו לחוק הפולני. "אושוויץ הפך סמל לשואת היהודים כולה. האומות המאוחדות קבעו את ה-27 בינואר, היום שבו נכנסו חיילי הצבא האדום לאושוויץ ושחררו את המחנה, כיום הזיכרון הבינלאומי להנצחת קורבנות השואה. והנה, ערב יום השואה הבינלאומי, קיבל הבית התחתון בפרלמנט הפולני את החוק האוסר לדבר על 'פשעי העם הפולני' ומאיים לשלוח למאסר את מי שישתמש בביטויים שונים".

הנשיא ריבלין בטקס יום השואה (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
הנשיא ריבלין בטקס יום השואה(צילום: חיים צח, לע"מ)

 (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
(צילום: חיים צח, לע"מ)

ריבלין המשיך ואמר כי "החלטה זאת היא תזכורת לכך שעדיין עלינו להיאבק על זיכרון השואה כפי שהייתה. מחקר השואה חייב להיות חופשי, פתוח וכנה וכפי שאמר נשיא פולין לשעבר: 'אי אפשר לזייף את ההיסטוריה, אי אפשר לשכתב אותה, אי אפשר להסתיר את האמת. כל פשע, כל עבירה, צריכים להיות מוקעים, צריך להוקיע אותם, צריך לבדוק אותם ולחשוף אותם'".

 

"על העם היהודי, מדינת ישראל והעולם כולו להבטיח כי את השואה נכיר על מוראותיה ונוראותיה", הדגיש הנשיא ואמר: "גם בקרב העם הפולני היו רבים שנתנו יד לפשעי הנאצים. לא נשכח זאת. היו בהם גם שהושיטו יד, נאבקו להצלת חיי יהודים וזכו להכרה כחסידי אומות עולם. מחויבותנו כבני העם היהודי לזיכרון אחינו ואחיותינו שנרצחו לעולם תעמוד מעל השיקולים כולם, המחויבות לזיכרון היא המחויבות להכיר, לדעת, לנסות להבין מה היה, איך התאפשרה ההשמדה הנוראה ביותר בהיסטוריה במטרה להבטיח שלעולם לא עוד".

 

ריבלין התייחס גם לאנטישמיות הגואה בעולם ולשואת יהודי יוון. "אני רוצה להודות לנשיא הפרלמנט היווני ולממשלת יוון על מאמציהם להעמיק את הידע והזיכרון בתחומים אלו. אנו עדים לאחרונה לשובן של תפיסות אנטישמיות, גזעניות וניאו-נאציות. גילויים רבים של אנטישמיות שבים ומתפרצים ברחבי העולם. חמור מכך, תנועות קיצוניות שבעבר נודו מהמערכת הפוליטית צוברות כוח, מפלגות של הימין החדש זוכות בהישגים אלקטורליים, תוך שימוש בסלוגנים אנטישמיים. הדברים האלה מתרחשים לא מאות שנים אחרי אושוויץ ולא בארצות רחוקות. הם מתרחשים עכשיו, על אדמת אירופה, ולא רק בה. יהודים חשים פחות בטוחים במדינותיהם, יש שנאלצים להסתיר את יהדותם - אלה תופעות שצריך להוקיע. אסור לנו להיכנע לאנטישמיות או לשנאת הזרים, עלינו להילחם באנטישמיות, בגזענות ובשנאה מכל סוג".

ריבלין בפגישתו היום עם ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפראס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ריבלין בפגישתו היום עם ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפראס(צילום: AFP)

 

עוד אמר הנשיא: "מי שכורת ברית עם אנטישמים ואנטישמיות, מי שמאמץ את שפתם, אין לו חלק ונחלה במשפחת העמים. עלינו להתנגד נחרצות לאלו המסתירים את האנטישמיות שלהם במסווה של דה-לגיטימציה של מדינת ישראל, כמו גם למפלגות ימין קיצוני שלא מסתירות את הרקע האנטישמי שלהן, אך מצהירות שוב ושוב שהן אוהבות מדינת ישראל. אין דבר כזה לאהוב ישראלים ולשנוא יהודים, או לאהוב יהודים אבל לשנוא ישראלים," הוסיף הנשיא.

 

באירוע השתתפו בין היתר אייזק מיזאן בן 90 ניצול המחנה אושוויץ-בירקנאו, פרנסס הוגו, בן 90, ניצול המחנה ברגן בלזן, פורטוניטה חננאל גני, בת 91, ניצולת המחנה אושוויץ-בירקנא ודיוויד משה, בן 95, ניצול המחנה מאטהואזן. מוקדם יותר נפגש הנשיא עם ראשי הקהילה היהודית, בהם נשיא הקהילות היהודיות של יוון וסגן נשיא הקונגרס היהודי העולמי, דוד שאלתיאל ונשיא הקהילות היהודיות של אתונה, מינוס מוייסיס.

 

ברקע סערת החוק הפולני, הערב נפגשה שגרירת ישראל בפולין אנה אזרי עם קשישטוף שצ'רסקי, ראש הצוות של לשכת הנשיא והשר הממונה על יחסי החוץ בלשכה. השיחה התקיימה באווירה ידידותית תוך שעלו כל הנושאים שעל הפרק. השגרירה הדגישה את חששה של ישראל מפגיעה בחופש הביטוי ומהטלת מגבלות על שיח על השואה וקורבנותיה בפולין . השגרירה התייחסה לאותם היבטים בחקיקה הפולנית המעוררים ביקורת בישראל.

 

השר הפולני ציין שפולין מעונינת למנוע האשמה גורפת של העם הפולני והמדינה הפולנית בפשעים שביצעו הנאצים. עוד ציין השר הפולני כי הם מצפים לעבודה בקבוצה המשותפת שהוקמה בעקבות שיחת רה"מ עם עמיתו הפולני .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח, לע"מ
הנשיא ריבלין
צילום: חיים צח, לע"מ
מומלצים