שתף קטע נבחר

עיתונאי פולני: "גם ליהודים היה חלק בהשמדתם"

מנהל תחנת הטלוויזיה TVP2 אמר בשידור: "אפשר לומר שמחנות ההשמדה לא היו גרמניים או פולניים אלא יהודיים. אחרי הכול, מי הפעיל את התנורים?" פרשן ימני תמך בו: "ההיסטוריה נשכחה, במקום זה יש נרטיב"

הכניסה למחנה ההשמדה אושוויץ (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הכניסה למחנה ההשמדה אושוויץ(צילום: EPA)

 

ההתנגדות הישראלית לחוק הפולני שאוסר להאשים את פולין בפשעי השואה מעוררת תגובות נסערות בפולין. מנהל תחנת טלוויזיה ממשלתית הציע השבוע לקרוא למחנות ההשמדה "יהודיים" במקום גרמניים או פולניים. חברו לתוכנית תקף גם הוא את ההתנגדות הישראלית לחוק שאוסר להאשים את פולין בשואה: "הנרטיב הזה בנוי על זלזול לעובדות".

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

במהלך תוכנית שוחח מנהל תחנת הטלוויזיה TVP2, מרצ'ין וולסקי, עם הפרשן הימני רפאל זימקביץ. השניים החלו לשוחח על הניסוי שנערך בגרמניה, שבמסגרתו החדירו עשן אגזוזים לחדרים שהיו בהם קופים ובני אדם. משם הם עברו לדבר על מצבם של היהודים בשואה ועל תאי גזים.

 

זימקביץ: "זו מסורת גרמנית ותיקה, 'בוא נשים את הצינור הזה בתוך התא'".

 

וולסקי: "לא לתוך התא. התא התברר כיעיל יותר. זו הייתה שיטה של ניסוי וטעייה. בהתחלה היו מכוניות כאלה, תאי גזים על גלגלים".

 

זימקביץ: "אבל הגרמנים התלוננו שלוקח הרבה זמן להרוג אותם, אז הם הלכו על טכנולוגיות טובות יותר".

 

השניים לא עצרו ב"תאי גזים על גלגלים" ועברו לתקוף את ההתנגדות הישראלית לחוק הפולני ואת הטענות על השתתפות פולנים בשואה. זימקביץ, הפרשן הימני, מתח ביקורת על כך שמאשימים עמים על פעולות של יחידים: "אל תתפלאו אם מישהו ילמד שהעם היהודי צלב את ישו או השתתף בשואה", הוא אמר והוסיף: "אם מסתכלים על אחוז המעורבות של המדינות שלקחו חלק, גם ליהודים היה חלק בהשמדתם עצמם".

 

וולסקי השיב לו: "באמצעות המינוח הזה, מבחינה לשונית, אנחנו יכולים לומר שאלה לא היו מחנות גרמניים או פולניים אלא יהודיים. אחרי הכול, מי טיפל בקרמטוריום?" זימקביץ הוסיף: "ומי מת בהם? יהודים. ההיסטוריה נשכחה. במקום זה יש נרטיב שמשרת אינטרסים פוליטיים ואחרים. הנרטיב הזה בנוי על זלזול בעובדות".

 

כמה שעות לפני התוכנית צייץ זימקביץ ציוץ אנטישמי בטוויטר ולאחר מכן מחק אותו. בציוץ שנמחק הוא כתב: "במשך שנים רבות אני משכנע את בני עמי שעלינו לתמוך בישראל. היום, בעקבות כמה גלדים טיפשים או חמדנים, אני מרגיש אידיוט". הכינוי "גלד" ליהודי הוא ביטוי אנטישמי פולני מובהק. במהלך השואה ולאחריה הפולנים קראו כך ליהודים כדי להשפיל אותם ולפגוע בהם.

 

הריאיון הזה לא היה הביטוי היחיד בציבוריות ובתקשורת הפולנית נגד ההתנגדות הישראלית. פיוטר ניסטור, פרשן רדיו פולני, הציע לפולנים שתומכים בעמדה הישראלית לשקול לוותר על אזרחותם. "אם יש מי שמתנהג כמו הדובר של האינטרסים הישראליים, אז אולי כדאי שהוא ישקול לוותר על האזרחות הפולנית ולקבל אזרחות ישראלית", אמר ניסטור בהערה שפורסמה בחשבון הטוויטר של תחנת הרדיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים