שתף קטע נבחר

טקס יום השואה באו"ם: "אסור לנו להיות עיוורים"

מזכ"ל האו"ם אמר בעצרת הכללית לציון יום השואה הבינלאומי כי "השואה לא התרחשה יש מאין, אסור לנו לשכוח זאת". לדבריו, "היום יש לנו שתי משימות בסיסיות - לזכור את השואה ואת קורבנותיה ולעמוד על המשמר מול השנאה כיום"

"אסור לנו להיות עיוורים". מזכ"ל האו"ם גוטרש (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"אסור לנו להיות עיוורים". מזכ"ל האו"ם גוטרש(צילום: רויטרס)

"השואה לא התרחשה יש מאין". כך אמר מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש בעצרת הכללית לציון יום השואה הבינלאומי באו"ם. בטקס נשא דברים גם שגריר ישראל באו"ם דני דנון.

 

את נאומו פתח גוטרש בציון ניצולי השואה שהגיעו להשתתף בטקס - תומאס בורגנטל, ששרד את המחנות אושוויץ וזקסנהאוזן ומכהן כיום כשופט בבית הדין הבינלאומי בהאג, ואווה לביא, הניצולה הצעירה ביותר שנכללה ברשימת שינדלר.

 

לדברי גוטרש, "כראש ממשלת פורטוגל בעבר וכעת כמזכ"ל האו"ם, הרגשתי שזו החובה שלי לעשות ככל שניתן כדי להיאבק באנטישמיות. יום הזיכרון השנתי הזה נוגע לעבר, אבל גם לעתיד. זה נוגע ליהודים, אבל גם לכל האחרים שמוצאים את עצמם מתמודדים עם אפליה והשמצות רק בגלל מי שהם".

 

גוטרש המשיך: "היום יש לנו שתי משימות בסיסיות - ראשית, לזכור את השואה ואת קורבנותיה. שנית, לעמוד על המשמר מול השנאה כיום. רצח עם לא מתרחש יש מאין.

 

"השואה הייתה שיאה של העוינות ליהודים במשך אלפי שנים. זה היה מתוכנן - מסע שיטתי של השמדה. וזה נעשה בעידוד של פסאודו-מדע (מדע מדומה) ותעמולה שהרעילה מיליוני מוחות. צעד אחר צעד, הסדר החברתי קרס. חברה שהייתה נערצת בזכות הישגים תרבותיים איבדה את עוגניה ואת מוסריותה", הוסיף.

 

"הסדר הבינלאומי התפורר גם הוא. חברות שהתנפצו במלחמת העולם הראשונה לא הצליחו לאסוף את השברים. חבר הלאומים התגלה בחדלונו. הגבולות התגלו כפגיעים מול תוקפנות.

 

"ואז, טרגדיה מוחלטת - ממחנות ההשמדה הנאציים ומתאי הגזים בפולין הכבושה בידי הגרמנים, לשדות ההריגה מזרחה משם, הידועים כיום כ'שואה על ידי כדורים'. אסור לנו לשכוח את העובדות האלה. אסור לנו להיות עיוורים לדברים שלא התנהלו כשורה".

דני דנון, נשיא העצרת הכללית מירוסלב לז'ק, גוטרש ואווה לביא לפני הטקס (צילום: ניר אריאלי) (צילום: ניר אריאלי)
דני דנון, נשיא העצרת הכללית מירוסלב לז'ק, גוטרש ואווה לביא לפני הטקס(צילום: ניר אריאלי)

השגריר דנון אמר בנאומו בטקס כי "עלינו לספר לילדינו את הסיפורים הבלתי נתפסים מהתקופה האפלה הזו כדי שטרגדיה כזו לא תישנה. עלינו למנוע כל חקיקה שמכחישה את האמת ומשכתבת את ההיסטוריה. כשם שאנו זוכרים את האמיצים שהתייצבו נגד הרוע והצילו יהודים ממוות, אסור לנו לשכוח את אלו ששיתפו פעולה עם הנאצים. נתנגד בתוקף לכל ניסיון לסלף את האמת".

 

השגריר דנון גינה את דו"ח מועצת זכויות האדם שפורסם היום: "במשך מאות שנים אנטישמים החרימו עסקים יהודים. הם אסרו על סחר עם יהודים וסימנו אותם כדי לבודד אותם. המידע שפורסם היום על ידי מועצת זכויות האדם הוא המשך ישיר לכך. המועצה תצטרף עכשיו לרשימה הידועה לשמצה של אנטישמים שנכשלו בניסיונותיהם לשבור את העם היהודי".

 

לבקשת השגריר דנון, אווה לביא, ניצולת שואה ילידת קרקוב שבפולין, הגיעה מישראל כדי לשאת דברים על בימת העצרת מלווה בבני משפחתה. לביא, בת 81, שרדה את השואה עם הוריה הודות לחסיד אומות העולם, אוסקר שינדלר. שינדלר הציל בעצמו את לביא כאשר שכנע את הנאצים בחיוניותה למפעל שהקים למרות גילה הצעיר.

 

לביא סיפרה את סיפורה על בימת העצרת ואמרה: "לילדים בגילי לא הייתה ילדות. אנחנו שמענו, ראינו והבנו כל מה שהנאצים עשו לנו. התנהגות סדיסטית עם תינוקות, זקנים ומוגבלים מלווה בצחוק וסיפוק. המראה של בנות הדוד שלי, שהיו ילדות קטנות, נורות על ידי הנאצים רודף אותי כל חיי".

 

לביא הוסיפה: "לא שכחתי מי הציל אותי מהגיהנום הנאצי - ריבונו של עולם, אוסקר שינדלר ואימי. היינו בדרך למפעל של שינדלר כששלחו אותנו לאושוויץ, אך שינדלר הצליח לחלץ אותנו משם.

 

"היום אני אזרחית ישראלית גאה, כל משפחתי ואני שירתנו בצה"ל. השואה צריכה להיות סימן אזהרה לכולנו למה שיכול לקרות כשגזענות ואנטישמיות מתפשטות בעולם. עלינו ללמוד לחיות יחד בכבוד, כולנו נבראנו בצלם", סיכמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אנטוניו גוטרש
צילום: רויטרס
מומלצים