שתף קטע נבחר

הילדים שהולכים לישון כל לילה אחרי 23:00

הם עסוקים בחוגים ומפגשים עם חברים, ונכנסים למיטה בשעה מאוחרת. הורים למתבגרים מספרים מה קורה בבית כשהילדים צריכים ללכת לישון ואיך הם קמים לבית ספר. וגם - פסיכולוגית מסבירה כמה שעות כדאי לישון ולמה מתבגרים מעדיפים לעשות דברים אחרים

יש משפחות שאצלן כל ערב נראה כאילו הוא לקוח מתוך סרט של דיסני. במשפחות האלו הילדים הולכים לישון אחרי ארוחת הערב, מרצונם וללא ויכוחים מיותרים. לעומת זאת, יש לא מעט משפחות שאצלן הסרט קצת שונה ובשעות הערב יש פעילות ערה בבית. כיצד נראה הלילה במשפחות האלו, מה עושים הילדים עד השעות הקטנות של הלילה ומה חושבים ההורים על הנושא?

 

 ( )

"אצלנו הבנות עסוקות בחוגים ופעילויות עד השעה 21:00 לפחות", אומרת מירב ניר, אימא לשתיים (12.5 ו-17). "כך שרק בשעה 22:00 אנחנו מתחילים 'לסגור את היום', וזה אומר - מקלחות, מערכת למחר וסידורים אחרים. הן נכנסות למיטה אחרי 23:00 ולא פעם קורה שהן הולכות לישון רק לקראת חצות ואף מאוחר יותר".

 

מה הן עושות עד השעה הזאת?

"הן עושות מה שצריך אבל לאט יותר, לוקחות את הזמן וגם יושבות, נחות, צ'אטים בטלפון או באינסטגרם. לאחר מכן הן ממשיכות להיות עם הנייד במיטה. כשאני מגיעה לכיבוי אורות וזמן איכות, בהנחה שהשעה סבירה ולא אחת בלילה, הנייד יוצא החוצה. אין מצב שאני והנייד ביחד איתן בשעה הזו - אם הן רוצות זמן איכות איתי אז אין נייד. אגב, למרות שהן עצמאיות, אני לא פעם מוצאת את עצמי בתפקיד הרס"ר, זאת שמקריאה זמנים כדי שיהיה ברור שהזמן לא עומד במקום ושצריך להזדרז".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הן מצליחות להתעורר בבוקר ללא בעיה או שקשה להן?

"הקטנה מתעוררת בקלות, אין לה בעיה לקום בבוקר. היא מתעוררת מיד כשאני מעירה אותה, מקסימום חמש דקות לאחר מכן. היא גם מכוונת שעון מעורר ומתעוררת לבד אם צריך. לעומת זאת, לבת הגדולה לוקח הרבה זמן להתעורר. אני נאלצת לפחות ארבע או חמש פעמים להיכנס לחדר שלה ולהעיר אותה, ואז מתחיל משא ומתן שבו היא מבקשת עוד כמה דקות שוב ושוב. זה קורה בדרך כלל בימים בהם ישנה שגרת בית ספר. כשיש לה משהו חשוב אז היא קמה בזמן".

 

מה הן אומרות על כך שהן הולכות לישון בשעה כזאת?

"זה לא מטריד אותן, נראה להן טבעי. במיוחד לבת הצעירה כי היא רואה את הגדולה ואז כשאני אומרת לה ללכת לישון עולה השאלה - 'למה היא כן ואני לא?'"

 

קראו עוד:

- הגיל האמיתי שבו מסתיים גיל ההתבגרות

- 12 משפטים שהורים צריכים לומר לבנותיהם

- הורים מספרים: טקסי השינה המיוחדים שלנו עם הילדים

 

מה דעתך על העניין?

"אני מאמינה בחינוך לעצמאות, וזה חלק מהעניין. כשהשעה מתאחרת אני מתזכרת אותן, ומשקפת את המצב כולל ההשלכות של מחסור בשעות שינה. אני מסבירה להן שהן יהיו עייפות ביום למחרת, שיהיה להן קשה לקום בבוקר ושחוסר שעות שינה פוגע בבריאות.

 

"אני מאמינה שחינוך נעשה גם דרך דוגמה אישית, ולכן אני משתדלת עד כמה שאפשר ללכת לישון בשעה סבירה, כך שבשעה 23:00 יש אווירת שינה והבית נרגע.

 

"לדעתי, נושא שעות השינה הוא קריטי בכל גיל, אבל בגיל הזה עוד יותר כי הן עדין נמצאות בתקופת גדילה, והגוף חייב את שעות השינה לצמיחה ולהתפתחות. שינה היא מרכיב חשוב בחיים שלנו, לא פחות מאוכל או פעילות גופנית. בעיני אלו לא מותרות אלא הכרח".

 

קשה לקום בבוקר - משפטים שילדים אומרים:

 

 
 ( )
מיכל שבתאי, אם לתאומות בנות 15 מספרת כיצד נראה הערב שלהן: "ערב שיגרתי הוא משהו שאינו קיים אצלנו. בגיל ההתבגרות כל ערב הוא על תקן 12:00 בצהריים, והספונטניות היא המאפיין העיקרי. זה אומר שאם לבנות אין מטלות לימודיות שהן צריכות להכין או התחייבות כלשהי, כמו בייביסיטר, הן מתאמות מפגש עם חברים וחברות משעות אחר הצהריים המאוחרות או הערב ועד 24:00. כך שבעצם הן הולכות לישון סביב 24:00-24:30 פחות או יותר.

 

"אגב, לפעמים המפגשים מתקיימים מיד לאחר תום יום הלימודים, ואז הן חוזרות בערב. בנוסף לכך, מכיוון שהן לא לומדות בימי שישי אז בימי חמישי בערב, מתחילים אצלנו את חגיגות הסופ"ש במפגש או במסיבת יום הולדת עד 24:00-1:00 בלילה, ובסופי שבוע הן משלימות שעות שינה".

 

מה הן עושות עד השעה הזאת?

"אם הבנות בבית הן רואות תוכנית או סרט בטלוויזיה במקביל בניידים - כי חייבים להתעדכן ואסור לפספס שום וואטסאפ. לפעמים יש גם שיחות טלפון. ברוב הלילות אנחנו צריכים להזכיר להן שהגיע הזמן למנוחה, וגם לומר להן להפסיק עם ניידים וטלוויזיה".

 

איך הן מתעוררות בבוקר?

"אחת מתעוררת בלי בעיה ואילו את השנייה צריך 'לגרד מהמיטה'. אם הן הולכות לישון מאוחר מדי ומתקשות לקום בבוקר או עייפות, למחרת בבוקר הן ישר מודות שזה לא תקין ואז הן משתדלות למחרת לא ללכת לישון בשעה מאוחרת".

 

עוד חמש דקות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עוד חמש דקות(צילום: shutterstock)

איך אתם מגיבים?

"יש ויכוחים שבהם אנחנו אומרים להן לעשות הפסקה מהנייד או ללכת לישון כבר. לגבי השינה המאוחרת, אנחנו כל הזמן מסבירים לבנות שלא בריא בגילן ללכת לישון מאוחר מדי, זה משפיע על הערנות ועל קצב הגדילה שלהן. אגב, לרוב, התגובה המפתיעה היא - 'אמא את צודקת'".

 

מה דעתך על שינה בשעות מאוחרות?

"אני לא אוהבת שהן הולכות לישון בשעות מאוחרות ועסוקות יותר מדי עם הנייד. בעיני הדרך היחידה להתמודד עם האתגרים הללו, במיוחד עם בנות שנמצאות בגיל הבגרות, היא העברת המסר שלי כאימא באמצעות חשיבה מחוץ לקופסה, ומתן אחריות כדי שהן יבינו את המשמעות של המעשים שלהן.

 

"לכן, כאשר הן רוצות לצאת למפגש, לדוגמה, אני מבקשת מהן להתחייב לשעת חזרה שהן קובעות. המשמעות היא שהן יראו שהן יכולות לעמוד מאחורי המילה שלהן. לרוב זה עובד מצוין".

 

"בנוגע לשינה, המנטרה אצלנו מאוד פשוטה - 'הלכתן לישון מאוחר, למחרת יש בית ספר, ולכן אין הקלות'. לשמחתי, הבנות שלי רגילות לשנת צהריים לפחות שלוש פעמים בשבוע, מה שמחפה על חלק משעות השינה. אגב, פעמים רבות אנחנו מנהלים שיחה על נושא של גדילה ובמיוחד צמיחה לגובה, נושא שמעסיק אותן מאוד, וכיצד חוסר שינה משפיע על הגדילה".

 

 ( )

גם אצל איריס לוי מדרי, אימא לשלושה ילדים (15, 21 ו-24) הולכים לישון מאוד מאוחר: "הבן הצעיר שלנו הולך לישון אחרינו", אומרת לוי מדרי, "וזה אומר שהוא הולך לישון לקראת 1:00-24:00 בלילה. הוא מגיע, בסביבות השעה 22:00 מכל העניינים שלו, שכוללים: חברים חוגים, ספורט, תנועת נוער, ואז הוא מתארגן למקלחת שמתחילה בערך ב-23:00. זוהי השעה שאנחנו כבר הולכים לישון. לאחר מכן הוא ממשיך להיות עם הנייד".

 

הוא מצליח לקום בבוקר?

"קשה לו מאוד להתעורר. יש ימים שכל כך קשה לו, עד שמרוב עייפות הוא לא מתעורר ולא הולך לבית ספר. כשזה קורה אנחנו כועסים עליו. אנחנו מסבירים לו שהוא הולך לישון מאוחר מדי ושלמחרת יש בית ספר, ושזה חשוב. התשובה שלו, אגב, היא שיש לו הרבה עיסוקים ועניינים, ושהוא לא רוצה לוותר ולבזבז את הזמן בשינה".

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

מה דעתך על העניין?

"לדעתי זה מאוד בעייתי. מבחינתי אני אימא שנותנת מרחב מחייה לילדיה ומאמינה שזכות הבחירה היא רק שלהם. לכן החלטתי, כבר מזמן, שאני לא מתכוונת להגיע איתו לוויכוחים ולצעקות בנושא כי זה לא יעזור. מבחינתי שיחליט בעצמו מה טוב לו .

 

"אני מסבירה לו שוב ושוב שהוא זה שאחראי לעתידו. אני מסבירה לו שהוא לומד בשבילו ולא בשבילי, ובמידה וידיחו אותו מבית ספר זאת תהיה בעיה שלו. הוא יהיה זה שיאלץ להתמודד עם המצב. בנוסף לכך, אני נותנת לו כלים להתנהלות נכונה, ומנסה לשכנע אותו שהוא חייב לישון מוקדם יותר. לפעמים זה עובד אבל לרוב לא".

 

 ( )

ד"ר נאוה יואלי בליי, פסיכולוגית קלינית מומחית, מסבירה כי "באופן מפתיע גם כיום יש הרבה דברים שהמחקר אינו מבין או יודע לגבי נושא השינה. יחד עם זאת, ידוע כי שינה חשובה מאוד להתפתחות המוח ולתפקוד גבוה. השינה חשובה ליכולת ללמוד חומר ומיומנויות חדשות, לחשיבה יצירתית, לזיכרון ולשיפוט. מחסור בשעות שינה תורם לדיכאון, עצבנות, חוסר ריכוז וקשיים אקדמאים".

 

מהן שעות השינה המומלצות?

"ילדים צריכים 11-9 שעות שינה, מתבגרים צריכים 10-8 שעות ומבוגרים 9-7 שעות. ידוע לנו כיום כי ילדים, מתבגרים ומבוגרים אינם ישנים מספיק, כאשר בקרב המתבגרים המחסור בחוסר שעות שינה הוא החמור ביותר".

 

למה מתבגרים סובלים מחסך בשעות שינה?

"יש מספר סיבות - הסיבה הראשונה היא שיש שינוי ביולוגי שגורם לשעון הביולוגי שלהם לזוז קדימה. כך שעת ההרדמות מתאחרת, וכך אמורה להיות גם שעת הקימה. הבעיה היא שהתזוזה הזאת אינה מתאימה למסגרות החברתיות, ולכן נוצר חוסר סנכרון בין דפוס השינה הביולוגי שלהם לבין הדרישות מהם.

 

"סיבה נוספת היא המעבר לעצמאות והחיפוש אחר עצמאות. מצד אחד להורים יש פחות שליטה על סדר היום של המתבגרים, ומצד שני המתבגרים מחפשים את הזמנים בהם המבוגרים פחות מפריעים להם. מכיוון שיש למתבגרים גם עומס רב, נוצר מצב שבו שעות הלילה הופכות להיות שעות להשלמת פערים חברתיים ו/או לימודיים.

 

"אגב, כיום מדברים על כך שגורם בעייתי מאוד שגורם לחסך בשעות שינה, בכל הגילאים ובעיקר בקרב מתבגרים, הוא הסמארטפון. הניידים מלווים את המתבגרים עד המיטה ומעסיקים אותם לעיתים קרובות עד השעות הקטנות של הלילה, מבלי שההורים ידעו. חשוב לציין כי גם הקרינה של המכשירים הללו פוגעת באיכות השינה, כאשר משתמשים בהם לקראת ההרדמות".

 

מה מומלץ להורים לעשות?

"חשוב שהורים יזכרו כי אומנם המעורבות שלהם מול המתבגרים משתנה, בגילאים האלה, אבל הם לא צריכים להעלם מהתמונה. ולכן, חשוב לשוחח עם המתבגרים על החשיבות של שעות השינה. כן מומלץ לשים לב להרגלי השינה של המתבגרים ולהתייחס אליהם.

 

"כמו כן, חשוב לשוחח עימם על הרדמות ללא מכשירים אלקטרונים. הורים בהחלט יכולים לקבוע שעה שבה צריך לשים את הסמארטפונים בצד, מחוץ לחדר השינה. כמו כן, הורים יכולים גם לקבוע שעה שבה הרשת בבית מפסיקה לפעול. כמובן שישנן פעולות נוספות שאפשר לעשות סביב השינה, כל אחד בהתאם לקשר, להקשבה ולנכונות של המתבגרים".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חייבים להתעדכן מה קורה לפני השינה
צילום: shutterstock
מומלצים