שתף קטע נבחר

המדענית שמסייעת לחולי סרטן להתמודד עם מחלתם

כשגיסתה חלתה בסרטן, התגייסה ד"ר ליאת אדרי, חוקרת ביולוגיה שעיקר עבודתה במעבדה, לסייע לה בכל הקשור לתזונה ולתוספים שצרכה. כשהבינה שמטופלים רבים לא מקבלים את העזרה הזו, הפכה למלווה לחולי סרטן וכתבה על כך ספר

הילדה שרצתה להציל את העולם והפכה למדענית: צפו בקטע מהרצאתה של ד"ר אדרי 

 

כבר בגיל צעיר הוקסמה ד"ר ליאת אדרי מעולמות המדע והרפואה. בילדותה נהגה לחלום איך תציל את האנושות ממחלות קשות כשתמצא תרופה לסרטן או לאיידס. אבל החיים הובילו את אדרי לעסוק בצד המדעי של הרפואה, ולאחר שסיימה את לימודיה וקטפה תארים מתקדמים בביולוגיה, היא השקיעה את מרצה במחקרים רפואיים, חקרה בעיקר מנגנונים רפואיים שקשורים בסרטן ואפילו רשמה שני פטנטים שקשורים בטיפול בסרטן השד ובסרטן העור.

 

"לא נגעתי באנשים", היא מספרת בריאיון ל-ynet. "במקום להיות רופאה ולעזור לאנשים בצד הקליני, התעסקתי בעיקר במבחנות מעבדה ועכברים".

 

כל זה השתנה ביום שבו גיסתה של אדרי גילתה שהיא חולה בסרטן השד. "גיסתי, אישה יקרה שקרובה מאוד לליבי, ידעה שאני עובדת במעבדה על פטנטים לאבחנה של סרטן העור וסרטן השד. היא ממש ביקשה ממני לבוא ולעזור לה, על אף שאני ישבתי במעבדה בכלל, מה שעשיתי היה מדע טהור. פשוט לא תיארתי לעצמי אז עד כמה למה שאני עושה במעבדה יש נגיעה לפרקטיקה, לחיים עצמם".

 

"רפואה היא כמו מכנסיים - לא הכול מתאים לכולם". ד"ר ליאת אדרי ()
"רפואה היא כמו מכנסיים - לא הכול מתאים לכולם". ד"ר ליאת אדרי
 

כשאדרי החלה ללוות את גיסתה למפגשים האונקולגיים, היא הבחינה, בתמיהה מסוימת, בשיטת ה"פרוטוקולים" שעל פיה עובדת המערכת. "ראיתי שמטפלים בסרטן לפי פרוטוקול ידוע מראש. מתחילים טיפול מסוים, ואם הוא לא מצליח - עוברים לטיפול הבא. מתאימים את הפרוטוקול לאישה לפי נתונים מאוד יבשים, לא מעמיקים במקרה הספציפי, לא בודקים נתונים גנטיים".

 

את הסיפור שלה ומקרים שבהם היא טיפלה שוטחת אדרי בספרה שראה אור באחרונה, "בריאות מותאמת אישית", ובהרצאות שהיא מעבירה.

  

הכל השתנה כשהתחלתי להסתכל לחולים בעיניים

נקודת המפנה בחייה המקצועיים של אדרי התרחשה, כאמור, כשהחלה ללוות את גיסתה שחלתה בסרטן השד. "זו הייתה הפעם הראשונה שיצאתי מהמעבדה והתחלתי להביט לחולים בעיניים, ראיתי מה מתנהל שם".

 

מאותה נקודת זמן התחילה אדרי לייעץ באופן פרטי לאנשים שסובלים ממגוון מצבים רפואיים וללוות אותם בתהליך הרפואי. באמצעות בחינה מדוקדקת של הבדיקות שעבר המטופל, בתוספת אבחון גנטי ובעיקר היכרות אישית מעמיקה, בונה אדרי תוכנית מקיפה שכוללת בין השאר תזונה מותאמת אישית, תוספי תזונה ופעילות גופנית.

 

"בתחילת הדרך הטיפולית שלי הייתי בהיריון, ואחד התחומים שהשתמשתי בהם באותה תקופה היה אפיגנטיקה - האופן שבו הסביבה משפיעה על הביטוי הגנטי. הסביבה היא המזון שאנחנו אוכלים, וגם המזון המנטלי, כי אי אפשר להפריד בין גוף לנפש".

 

"האונקולוג זלזל, אבל התוצאות דיברו בעד עצמן"

הדרך שאדרי הייתה צריכה - ועודנה - לעבור כדי לעזור למטופלים בדרכה הייחודית לא עוברת עליה ללא קשיים, ואת רובם מערימה מערכת הבריאות עצמה. "כשאמרתי לאחד האונקולוגים שטיפלו בגיסתי שאני מוסיפה לה שינוי תזונתי, הוא מאוד זלזל", היא מספרת. "אחרי שהראיתי לו מאמרים של כותבים בעלי שם שמצדדים בגישה הזאת, ההתנגדות שלו התרככה מעט, אבל זה עדיין לא עבר בקלות".

 

אדרי מתארת את השינוי התזונתי כנקודת המפנה של גיסתה. "קרו שני דברים במקביל. ראשית, מאדם פסיבי שמקשיב ומקבל הוראות מאחרים בנוגע לבריאות שלה, היא לקחה את השליטה על עצמה, על הבריאות שלה. זה נתן לה כוחות. שנית, היו התוצאות בשטח. באמת ראינו שכעבור זמן מה הגידול התחיל להצטמצם".

 

אנחנו מושפעים ישירות ממה שאנחנו אוכלים. תזונה מותאמת אישית (shutterstock) (shutterstock)
אנחנו מושפעים ישירות ממה שאנחנו אוכלים. תזונה מותאמת אישית(shutterstock)

מאז גיסתה הבריאה לחלוטין, ואדרי המשיכה במסע שלה והמשיכה ללוות מטופלים ליווי אישי צמוד, שכולל "צלילה", כמו שהיא מתארת, לתוך המקרה האישי של כל אחד מהם, הגנטיקה שלו, המצב הנפשי והגופני. התהליך כרוך בקריאת מחקרים שקשורים במצבו הספציפי של המטופל והעמקת הידע שלו על מצבו.

 

כשהמטופלת נכנסת לך ללב

היא מספרת, למשל, על אישה בת 71 שאובחנה עם סרטן בשלפוחית השתן והגיעה אליה לקבל ייעוץ. "הבדיקות שלה היו במצב גרוע. כל המדדים שלה היו צבועים באדום, הכול מחוץ לטווח הנורמלי. עשיתי לה ליווי מקיף שקראנו לו 'מאדום לשחור'. היה לה סרטן בדרגה 4, הכי חמור שיש, אמרו לה שלא נשאר לה הרבה זמן לחיות, והיא לא רצתה לעשות כימותרפיה. לא רצתה להיות לנטל על איש".

 

הפרופיל הגנטי של המטופלת אפשר לה להתחיל טיפול אימונותרפי. אדרי ערכה לה שינוי מקיף באורח החיים שכלל שינוי בתזונה ותוספי תזונה ממוקדים לחיזוק מערכת החיסון, וכאשר הייתה מוכנה - החלה את הטיפול האימונותרפי. "בשניים-שלושה הטיפולים הראשונים היה לה קשה מאוד", מספרת אדרי. "אבל מהטיפול השלישי היא התחילה להרגיש טוב. הגידול הצטמצם".

  

"אף רופא לא יכול לתת לך גזר דין"

"האישה שטיפלתי בה שאלה אותי הרבה 'תגידי, ליאת, כמה זמן את חושבת שיש לי לחיות?' ואמרתי לה, אף אחד לא יכול להגיד לך דבר כזה. אף אחד לא יכול לתת לך גזר דין, גם אם הוא רופא". כיום מצבה של האישה מצוין, והיא מחכה לתוצאות של בדיקת פט סי-טי שתאשר שמצב הגידול אכן השתפר.

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אנשים הם לא עכברי ניסוי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים