שתף קטע נבחר

"אם לא הבנות - לא הייתי קמה מהמיטה": כשאימא חולה בסרטן

הן היו באמצע החיים, עם קריירות, ילדים, בני זוג, חלומות ותקוות. ואז, יום אחד, הרופא בישר: יש לך סרטן. לקראת יום הסרטן העולמי שיחול מחרתיים, שש נשים עם מונולוגים כנים ומרגשים, דווקא על השינויים החיוביים שהמחלה חוללה בעולמן

צפו: שש נשים אמיצות מספרות בפתיחות על השמיים שנפלו ועל ההתמודדות והפריחה האישית מתוך המחלה 

 

 

זה מגיע פתאום, באמצע החיים, בלי שום אזהרה. לפעמים עם סימנים כלליים, שקשה לשייך אותם לבעיה בריאותית. זה פוגע בכולם: קטנים וגדולים, גברים ונשים, וקשור במובהק לאורח החיים המודרני: עישון, השמנה, וחוסר פעילות גופנית.

 

בשנים האחרונות, סרטן הוא גורם המוות מספר אחת בישראל, לפני מחלות לב, שבץ וסוכרת. מדי שנה מצטרפים למעגל התחלואה 30 אלף חולים חדשים, בהם כ־450 ילדים. כיום חיים בישראל כ־300 אלף חולים בסרטן ונמצאים בשלבי החלמה.

 

כשהשמיים נופלים באמצע החיים. חן, תהילה, דנה ודיקלה (צילום: רמי זרנגר) (צילום: רמי זרנגר)
כשהשמיים נופלים באמצע החיים. חן, תהילה, דנה ודיקלה(צילום: רמי זרנגר)

מחרתיים, ביום ראשון, יציין העולם את יום הסרטן העולמי, שנועד לקדם שיתוף פעולה בינלאומי כדי להפחית את נטל התחלואה במחלה: נטילת צעדים אישיים ולאומיים כדי למנוע את התפתחותה, בהם בחירות אישיות נכונות, כגון שמירה על משקל גוף תקין והימנעות מעישון, יצירת סביבה מקדמת בריאות בבתי ספר ובמקומות עבודה ושיפור הגישה לטיפולים מתקדמים נגד המחלה.

 

הטיפולים בצעירות הם יותר אגרסיביים

כ־4,000 נשים בישראל חולות מדי שנה בסרטן השד. רבע מהחולות בסרטן שד בישראל הן בנות פחות מ־50. "המחלה מתגלה אצל נשים צעירות יותר, בין השאר בזכות הבדיקות לגילוי מוקדם", אומרת ד"ר אירנה ז'יבליוק, מנהלת תחום סרטן שד ואונקולוגיה קלינית וכימותרפיה באסותא רמת החייל. "אצל חולות צעירות אנחנו רואים גידולים יותר אגרסיביים, שגדלים מהר יותר וקשה יותר לטפל בהם. בחלק מהמקרים הגידול מתגלה בשלב מאוחר, יחסית, כי אין תוכנית סריקה לגילוי סרטן שד בצעירות. 

 

"בגלל המאפיינים המיוחדים שלהן, הטיפולים בנשים צעירות יותר אגרסיביים. הן בפירוש מקבלות יותר כימותרפיה, ותופעות הלוואי שלהן כתוצאה מהפסקה פתאומית של המחזור קשות יותר. היבט נוסף שקשה להן יותר הוא ההיבט הנפשי של ההתמודדות עם המחלה. בגיל 60 הסביבה של החולות כבר יודעת דבר או שניים על מחלות, אבל בגיל צעיר כולם בריאים, והמחלה גורמת לתחושת בדידות קשה. זו הסיבה שאנחנו מפנים יותר נשים צעירות לטיפולים פסיכולוגיים, אישיים וקבוצתיים, שמסייעים להן להתמודד עם המצב החדש ועם סוגיות ייחודיות לגיל הצעיר, כמו איך מספרים על המחלה לילדים קטנים". 

 

דנה אסולין, חן רוזנר אור-בך, תהילה אלחדד, נוגה קלינגר, דיקלה לוי ואנבל פנחס - שש נשים צעירות שחלו בשנים האחרונות בסרטן השד, הסרטן הנפוץ ביותר בנשים בישראל, רובן אמהות לילדים קטנים, נפגשו ליום סטיילינג, איפור וצילומים ביוזמת אסותא מרכזים רפואיים. אחת אחת הן התיישבו מול המצלמה וסיפרו איך הסרטן הפתיע אותן באמצע החיים, איך מתמודדים כשיש ילדים כל כך קטנים בבית, איך ההתמודדות עם הסרטן הובילה אותן לחשב מסלול מחדש ומה המסר שלהן לנשים אחרות.

 

 

כתבת הווידאו צולמה במרכז אחת לאחת ויצו; סטיילינג - יאנה דרום ורחלי מאקניאן; צילום ועריכה – בני ואינר. הכתבה המלאה מתפרסמת היום במוסף "7 ימים" של "ידיעות אחרונות"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רמי זרנגר
מחשבות מסלול מחדש. החיים אחרי הסרטן
צילום: רמי זרנגר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים