שתף קטע נבחר

48 שקלים לפרלין אחד

השוקולטיירית איקה כהן ביקרה בסלון טוקיו, הגרסה היפנית לתערוכת השוקולד הגדולה בעולם, וחוץ מפרלינים במחירים שערורייתיים היא מצאה שם גם שוקולד עם חתיכות לחם ושוקולד בצורת ליפסטיק

 

רגע לפני הוולנטיין המתקרב, הרחקתי עד טוקיו כדי לחוות את הגרסה היפנית לתערוכת השוקולד הגדולה בעולם - Salon du Chocolat. בתערוכה, שזו השנה ה-15 בה היא מתקיימת ביפן וה-23 בצרפת, כיכבו דוכנים של שוקולטיירים ושוקולטייריות מצרפת (ארץ המקור של התערוכה) ומיפן, שנבחרו בקפידה יתרה, והציגו שוקולד ברמה הכי גבוהה שאפשר למצוא היום בעולם.

קרנבל השוקולד ביפן (צילום: איקה כהן) (צילום: איקה כהן)
קרנבל השוקולד ביפן(צילום: איקה כהן)

מאז אוקטובר 1994, אז התקיימה התערוכה הראשונה בפריז, כשכולם עוד היו קונדיטורים וקונדיטוריות ורק יחידים כרוברט לינקס (מייסד "לה מזו דו שוקולה") וברנשון נקראו שוקולטיירים, התקיימו יותר מ-160 תערוכות בארבע יבשות, ויותר מ-8,000 שוקולטיירים ושוקולטייריות השתתפו בה לאורך השנים, ומספר המבקרים והמבקרות חצה את ה-7 מיליון.

 

התערוכה הזאת היא רק יריית הפתיחה של קרנבל השוקולד בטוקיו וביפן כולה. חנויות הכלבו הגדולות מקצות אזורים לדוכני שוקולד מכל העולם ומ-24 בינואר ועד הוולנטיינס יימכר ביפן הרבה מאוד שוקולד. ואגב, אם אתם מחפשים מציאות אז יום אחרי חג האהבה תוכלו למצוא הנחות של עשרות אחוזים על הסחורה שנותרה.

שוקולד, מישהו? (צילום: איקה כהן) (צילום: איקה כהן)
שוקולד, מישהו?(צילום: איקה כהן)
בתערוכה אפשר היה למצוא את טרנד ה"בין טו בר" - יצרנים ויצרניות קטנים שקונים את פולי הקקאו ישירות מהמטעים, ומכינים שוקולד באופן עצמאי. היו שם עשרות מותגים של טבלאות שוקולד מכל העולם, כולל מוויאטנם, מפרו, מוונצואלה ומאקוודור, שהציגו מגוון רחב של טעמים שמתחרים יפה בעולם השוקולד התעשייתי.

 

עד כה זה מזכיר את הטוב והמוכר מהתערוכה שבצרפת, אבל את ההבדל הגדול מרגישים כשמכניסים את היד לכיס, אז נגלה פער אדיר בין היבשות: פרלין, שנמכר בצרפת בכ-6 שקלים, עולה בין 20-15 שקלים ביפן. כשבדקתי את פער המחירים בתחום הקונדיטוריה, גיליתי מגמה הפוכה ופער שלילי בין המחיר ביפן לצרפת.

 

כדי לנסות ולהבין את פער המחירים, בדקתי את תרבות המתנות ביפן ומצאתי את התשובה במלון שמחירו 200 דולר ובתשעה תותים במחיר של 160 דולרים. בעוד עוגות הוויטרינה נועדו לצריכה אישית, השוקולד, בייחוד בתקופת הוולנטיין, הוא המתנה היפנית האולטימטיבית וככל הנראה הנצרכת ביותר בתקופה זו, ומובן שככל שהמחיר גבוה יותר - כך המתנה מרשימה יותר.

 

אז את המקום הראשון ברשימת המחירים השערורייתיים גרף השוקולד של בולגרי Bulgari Il Cioccolato חברת השעונים היוקרתית, במחיר של 48 שקלים לפרלין. כשניסיתי לברר עם המוכרת מה פשר המחיר הקיצוני היא ענתה בספקנות ובחצי שאלה שהוא מיוצר ביפן. נניח לתשובה שלה להתמוסס בהמשך כשנגיע לשוקולטיירים ושוקולטייריות יפנים נפלאים שמוכרים בשליש המחיר, מחיר מציאה ממש לצד בולגרי - ועדיין מהיקרים בעולם.

פרלין במחיר שערורייתי (צילום: איקה כהן) (צילום: איקה כהן)
פרלין במחיר שערורייתי(צילום: איקה כהן)
 

במקום השני זכה פטריק רוז'ה Patrick Roger בזכות מארז של תשעה פרלינים ב-290 ש"ח, 32 ש"ח לפרלין חצי ספרה. אתם בטח רוצים לדעת מה טעמם של הפרלינים, הן של בולגרי והן של פטריק רוז'ה. ובכן, הם מצוינים, ממש כמו פרלינים מצוינים אחרים ב-6 שקלים.

 

במקום השלישי, 21 שקלים ליחידה, הופתעתי לגלות שוקולד צרפתי חדש יחסית בזירה הסנה - Hasnaa, שלמרות מחירו הגבוה ביחס לסטארים צרפתיים ויפניים ידועים עומדים מאחוריו זוג צרפתים צנועים מבורדו. למי שמתכנן נסיעה לאזור שווה להגיע אליהם במיוחד.

 

כדי ליהנות מהשוקולד של ניקולה ברנרד Nicolas Bernarde תיאלצו להיפרד מ-19 ש"ח בלבד. בשיחה עם השף הוא סיפר באכזבה גדולה שהוזמן יותר מפעם אחת להעביר סדנאות בישראל, ולאחר שאישר את הגעתו ההצעות התפוגגו. לצערי הרב הוא "הבטיח" שלא יבוא עוד ללמד בארץ. אני חוששת שהפסדנו. ז'אן פול הווה ולורן דושן סוגרים את החמישייה הפותחת במחיר צנוע של 18 שקלים לפרלין.

יצירה של לורן דושן (צילום: איקה כהן) (צילום: איקה כהן)
יצירה של לורן דושן(צילום: איקה כהן)
 

פייר הרמה Pierre Herme, פייר מרקוליני Pierre Marcolini והנרי לה רו Henri le Roux מדשדשים במחיר מציאה ממוצע של כ-15 שקלים לפרלין.

 

בפסגת הגזרה היפנית היה שם את אאוקי Patisserie Sadaharu Aoki עם פרלין במחיר של 17ש"ח). הכוכב הכי חזק בשוק היפני הוא אי קויאמה - Es Koyama שהתורים לדוכן שלו היו הארוכים ביותר, ככל הנראה כי אין לו חנות בעיר (14.5 שקלים לפרלין).

הכוכב היפני, אי קויאמה, חותם על מארזי שוקולד (צילום: איקה כהן) (צילום: איקה כהן)
הכוכב היפני, אי קויאמה, חותם על מארזי שוקולד(צילום: איקה כהן)
  

שוקולד טוקיו Tokyo Chocolate הוא השוקולטייר הכי נאמן במראה לעבודת יד ולקישוטים יפניים קלאסיים לצד הדפסי מאגנה (14.5 שקלים).

 

אבל לצד מפגן המצוינות היו שם גם גימיקים כמו אודם, פודרה וסירים מיניאטוריים בצורת סירים, הכול אכיל, כמובן - יצירות של השוקולטייר סבסטיאן בוייה Sebastien Bouillet. גם סיגרים ובננה מצופה בכל טוב נצפו בתערוכה, ואפילו כריך שוקולד.

 (צילום: איקה כהן) (צילום: איקה כהן)
(צילום: איקה כהן)

גימיקים בתערוכה (צילום: איקה כהן) (צילום: איקה כהן)
גימיקים בתערוכה(צילום: איקה כהן)
שני מוצרים כבשו את הבמה בתערוכה – הראשון, סירופ קקאו, שבתהליך התסיסה של פולי הקקאו מופרשים מיצים מהציפה (החלק הלבן שעוטף את הפולים). מהנוזלים הפיקו סירופ מתקתק וטעים מאוד בארבע גרסאות (טבעי, ג'ינג'ר, קלמנטינה ופסיפלורה). בקבוק סירופ של 150 מ"ל (שידולל ב-3/4 ליטר מים) עולה 72 שקלים.

 

המוצר השני היה של פאמפ סטריט כריס ברנאן Pump Street Chris Brennan, גמלאי שבטיול בפריז תהה למה הבגטים שם טובים יותר והחל לייצר בגטים בבית וחילק אותם בשכונה. מאפייה לשם תחביב, הפך העסק למאפייה משפחתית מצליחה. כריס לא עצר שם והחל לייצר טבלאות שוקולד מפולים שקנה מיצרנים קטנים בג'מייקה. אחר כך הוא חיבר את האהבה הישנה לחדשה, ויצר טבלאות שוקולד שבהן חתיכות לחם. זה ממש לאכול שוקולד ולהרגיש לחם. 70 גרם, 66 שקלים. תענוג אמיתי.

איקה כהן מספרת על שוקולד (צילום: יח"צ) (צילום: יח
איקה כהן מספרת על שוקולד(צילום: יח"צ)
 

בתערוכה בת שמונה הימים ביקרו כ-8,000 איש ביום, נתון שנתמך במספר כרטיסי הכניסה שנמכרו לתערוכה. מחיר כרטיס כ-17 ש"ח והוא כולל את ה"תנ"ך" של המבקרים - ספר ובו 200 עמודים המפרט את כל המשתתפים והמשתתפות בתערוכה, כולל פירוט סוגי המארזים והמחירים. כך המבקרים והמבקרות יכלו לתור אחר דוכנים שסימנו לעצמם בבית. שוקולד הוא עניין רציני ביפן ואין להקל בו ראש, וצריך להתכונן מראש ולהגיע מוכנים לתערוכה, כך הסביר לי אחד המבקרים.

 

התערוכה מתקיימת בכל שנה בינואר, תקופה קרה אך יבשה בטוקיו, שבה יש מעט תיירים ותיירות ומחירי הטיסות נמוכים מאוד. החברה הצרפתית הפופולרית תטיס אתכם דרך פריז במחיר של 690 דולר הלוך וחזור - אי אפשר לסרב להצעה כזאת. חיזוק אחרון למי שכבר בדרך לקנות כרטיס לתערוכה - בשנה הבאה תהיה בה בפעם הראשונה נציגות ישראלית. להתראות בטוקיו בינואר 2019 וחג אהבה רומנטי.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איקה כהן
פרלין במחיר 48 שקלים בתערוכה בטוקיו
צילום: איקה כהן
מומלצים