שתף קטע נבחר

התפרצות חזרת בישראל: משרד הבריאות מוסיף חיסון נוסף

לעומת 2016, שבה דווחו 49 מקרי הידבקות בחזרת, נתוני משרד הבריאות ל-2017 מראים 343 הדבקות - זינוק של פי 7. הווירוס, שחיסון מפניו ניתן במסגרת חיסוני הילדות בישראל, עלול לגרום לנזקים קשים ונוטה להתפרץ באזורי צפיפות. משרד הבריאות: "נחסן שוב אוכלוסיות באזורי סיכון"

מגפת החזרת ממשיכה להתפשט בישראל: סיכום נתוני משרד הבריאות לשנת 2017 מגלים קפיצה של פי 7 במספר מקרי ההדבקה בחזרת, מחלה ויראלית שבמקרים נדירים עלולה לגרום אף לחירשות, עיוורון ופגיעה מוחית. עדיין לא ברור מדוע התפרצה המגפה, אך במשרד הבריאות משערים כי הגורם הוא שילוב בין זן חדש של הנגיף ובין התפשטותו בקרב אוכלוסיות שחיות בצפיפות יחסית. במשרד מתכוונים להתחיל לחסן בחיסוני דחף אוכלוסיות בסיכון.

 

מהשוואת נתוני משרד הבריאות עולה כי בשנה החולפת נדבקו במחלה לפחות 343 ישראלים, בהשוואה ל-49 מקרי הדבקה בלבד בשנת 2016. מדובר בזינוק גדול במספר החולים במחלה, והמספרים האמיתיים של התחלואה ככל הנראה גבוהים בהרבה, שכן רבים מהחולים כלל אינם פונים לרופא, או שאינם מאובחנים.

 

על פי הדיווחים שהגיעו למשרד הבריאות, מרבית מקרי ההדבקה נרשמו במחוז ירושלים. מחוז זה ידע בעבר התפרצויות ויראליות. במגפה הנוכחית לא ברור עדיין כמה מהלוקים במחלה לא היו מחוסנים נגד חזרת. את חיסון החזרת מקבלים בישראל בשתי מנות: פעם בגיל שנה ופעם נוספת בגיל 6.

 

חזרת. סיכון מוגבר באזורי צפיפות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חזרת. סיכון מוגבר באזורי צפיפות
 

מה גרם לעלייה המשמעותית בשיעור התחלואה השנה?

גורם בכיר במשרד הבריאות מסר ל-ynet כי ייתכן שתתי-זנים חדשים של נגיף החזרת צצו בשנים האחרונות והתגברו על החיסון. עם זאת, בתגובה רשמית מוסר משרד הבריאות כי הערכה זו אינה נכונה.

 

מאמר שפרסמו הפרופסור איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, וד"ר אמיליה אניס, ראש היחידה לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות, הציף את העלייה בתחלואה בחזרת כבר בעבר. במאמרם מציינים השניים כי עלייה בתחלואה נרשמת גם באירופה חרף שיעור ההתחסנות הגבוה, מה שמעיד ככל הנראה על ירידה ביעילות החיסון נגד וירוס החזרת. ייתכן שיש צורך בחיסון חדש או במנת דחף נוספת (חיסון הניתן תקופה לאחר החיסון הראשוני, במטרה להעלות את הנוגדנים לרמת ההגנה המקסימלית נגד אותו וירוס).

 

"בסיכון מוגבר נמצאים תלמידי ישיבה, ואלה המתגוררים במעונות סטודנטים, שם סכנת התפשטות הנגיף היא הגבוהה ביותר", הזהירו גרוטו ואניס. "זן חדש של נגיפים החל לצוץ, ויש לשקול מתן חיסון דחף נוסף לאוכלוסיות בסיכון אלה".

 

חיסון דחף: לא מונע תחלואה, אבל מקטין סיכון לסיבוכים

בינתיים מתכוונים במשרד הבריאות להמליץ על חיסון דחף כנגד המחלה לאוכלוסיות בסיכון. מהמשרד נמסר על כך בתגובה: "בשנים אחרונות יש מספר מדינות הצופות עלייה במספר המקרים, והמפורסמת שבהן היא ארצות הברית, בה מדווחים אלפי מקרים של חזרת בכל שנה. מניתוח אפידמיולוגי של ההתפרצויות בארה"ב יוצא שרוב המקרים חוסנו בשתי מנות.

 

"חיסון בשתי מנות לא מנע תחלואה בחזרת אך מנע סיבוכי המחלה, כלומר: מי שחוסן ובכל זאת חלה עבר מחלה קלה יותר ממי שחוסן חלקית או מי שלא חוסן בעבר בכלל. היה קשר בין הזמן מאז המנה האחרונה לתחילת המחלה, כלומר: ככל שעבר זמן רב יותר מזמן החיסון, היה סיכון יותר גדול לחלות.

 

"ההתפרצויות התרחשו בתנאים של צפיפות בקרב נוער ומבוגרים צעירים שקיבלו את החיסון בילדות ופחות נפוצות באוכלוסייה הכללית. ככל הנראה השילוב בין חוזקת הזיהום בשל תנאי צפיפות, ודעיכה חיסונית עם הזמן, הוא הגורם העיקרי לעודף תחלואה והתפרצויות החזרת לאחרונה.

 

"המקרים שדווחו בארץ דומים באופיים לאלה שדווחו בארה"ב. כלומר לרוב, התחלואה מתרחשת באוכלוסיות מחוסנות הגרות בתנאי צפיפות. אי לכך, בעדכון החדש של תדריך החיסונים יומלץ לתת מנה שלישית של חיסון לאנשים הנמצאים בסיכון מוגבר לחלות בחזרת, במקום שיש עודף תחלואה, ולא לאוכלוסייה הכללית".

 

חזרת: הווירוס שעלול להסתבך

מחלת החזרת נגרמת על ידי נגיף ממשפחת הפראמיקסווירוסים, שקיים בבני אדם בלבד. הווירוס מופרש דרך נוזלי גוף – רוק, חלב אם, דם, שתן ונוזל שדרה. אדם שנדבק בווירוס מחוסן לכל חייו. במרבית המקרים ההדבקה קורית בחשיפה טיפתית – רסיסי רוק משיעול, עיטוש או נשיקה, או שימוש בכלי אוכל משותפים.

 

 (איור: shutterstock) (איור: shutterstock)
 

הנגיף חודר למערכת הנשימה ולבלוטות הלימפה, שם הוא מתרבה בתוך 12 עד 25 יום, ואז הוא פורץ לזרם הדם ומתחיל להדביק איברים נוספים בגוף. במרבית המקרים תסמיני המחלה כוללים סימפטומים דמויי שפעת, בהם כאבי שרירים, כאבי ראש, נזלת, ירידה בתיאבון ועליית חום הגוף.

 

אצל 30 עד 40 אחוזים מהחולים תתפתח דלקת של בלוטות הרוק, לרוב בצד אחד של הלסת, והיא תיראה נפוחה. הדלקת תלווה בכאבי אוזניים או כאבים בזווית הלסת התחתונה. במקרים נדירים עלולות להיות דלקת מוחית, חירשות, דלקת של הלבלב או דלקת באשכים, העלולה לגרום לעקרות. בכרבע ממקרי ההדבקה של נשים הרות - תחלואה בחזרת בטרימסטר הראשון תגרום להפלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זינוק בנתוני התחלואה. חזרת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים