שתף קטע נבחר

האוצר: לא נייקר את מחיר הלחם האחיד; המאפיות: יש סכנה שנקרוס

משרד האוצר הודיע כי הוא מתנגד לדרישת המאפיות להעלות ב-4% את מחיר הלחם האחיד שבפיקוח. במאפיות טוענים: בעקבות התייקרות עלויות הייצור אנחנו עלולים לקרוס ואלפי עובדים יפוטרו. יו"ר ועדת הכספים דורש משר האוצר להתערב במשבר ולסבסד למאפיות את עלויות הייצור

התנגשות בין משרד האוצר לבין ועדת הכספים בכנסת סביב דרישת המאפיות להעלות את מחיר הלחם האחיד שבפיקוח.

 

קרטל הלחם: מנכ"ל מאפיית אנג'ל ירצה 5-6 חודשי מאסר במסגרת הסדר טיעון

לכתבות צרכנות נוספות לחצו כאן

 

האוצר הודיע היום (ד') לוועדה כי הוא דוחה את דרישת המאפיות להעלות ב-4% את מחיר הלחם. הוועדה מנגד, דוחה את עמדת האוצר ודורשת לסבסד למאפיות את עלויות הייצור, שלדבריהן התייקרו בשנים האחרונות ב-22%. אלא שבאוצר מתכוונים להודיע בשבוע הבא שלא תהיה התייקרות במחיר הלחם האחיד.

 

מהדיון שהתקיים בוועדה עלה כי המחלוקת על סף משבר שעלול להביא לקריסת המאפיות הגדולות ולפיטורי עובדים, בעיקר בירושלים ולא מן הנמנע גם בערים אחרות כפי שהתריעה נציגת התאחדות התעשיינים.

   (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
 

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), איים לדחות את הדיונים המתקרבים על תקציב 2019 אם המשבר לא ייפתר עד השבוע הבא. הוא דרש מנציג האוצר להתריע על כך בדחיפות לפני שר האוצר, משה כחלון, ולהיעזר בו כדי שלא יווצר מצב שיביא להשבתת המאפיות הגדולות, דבר שעלול למנוע את אספקת הלחם האחיד לשכבות החלשות שהן עיקרי הצרכנים של הלחם הזול.

 

גפני: "הצרכנים החלשים ייאלצו לאכול לחם יותר יקר"

"המצב דומה למי שהרעיב את הסוס שלו ובסוף הסוס מת, כי הוא לא היה מודע לתוכניות של בעליו, אמר גפני. "אצלנו זה אומר שהצרכנים החלשים ייאלצו לאכול לחם הרבה יותר יקר".

 

נציג המאפיות, יצחק ברמן, אמר שהם נאלצים היום למכור נכסים כדי לממן את ההפסדים מייצור הלחם האחיד. "באוצר מצאו תירוצים מדוע לא להעלות את המחיר ב-4%", אמר. "הם לא עושים דבר חוץ מלרדת לחיינו. מרכיב השחיקה של אחוז לשנה הצטבר ל-7% ויחד עם אי מתן ההנחות הגענו לחסר של 22%. אנחנו סוחבים את העול הזה במשך שנים אבל ממשיכים לאפות את הלחם כאזרחי המדינה משרתי הציבור. למרות כל מאמצי ההתייעלות אם נגיע לקריסה נאלץ לפטר כ-1,000 עובדים".

 

ירון אנג'ל, בעלים של המאפיה המפוקחת המקבילה, התריע שאצלו יהיו בסכנה 1,800 עובדים. "אנחנו לא מבקשים כלום אלא רק שיתנו לנו למכור במחיר הוגן. במדינה הוקמו עשרות ומאות בתי מאפה ומאפיות קטנות שמוכרים חלות ופיתות וכל מאפה אחר שלא בפיקוח. אף אחד מהם לא מוכר לחם אחיד שחור ופרוס כי זה לא כלכלי, כי מה שלא רווחי הם לא מייצרים".

 

נציגת התאחדות התעשיינים אמרה: "מדובר על סכנה לאלפי עובדים בירושלים וברמה הארצית. אנחנו מתקרבים לשעת השי"ן ולא רוצה להגיע לכאן לדיון מסוג אחר".

 

נציג האוצר ויו"ר ועדת המחירים, שלמה פשקוס, הגיב לדברים ואמר, כי "דרישת המאפיות להעלות את המחיר ב-4% נשענת על עלייה במחירי המזוט. אבל הבדיקה האחרונה שלנו מצאה כי מחירי המזוט כבר לא משקפים את מחיר האנרגיה וחלק מהמאפיות משתמשות בגז טבעי וחלק בחשמל, כך שההצדקה להעלאת המחיר היא בספק".

 

בנוסף אמר, כי "יש סבסוד צולב בין הלחם האחיד הפרוס ללחם האחיד הלא פרוס, אז אולי ניתן להעלות את מחיר הלחם הלא פרוס ולהוריד מחיר הפרוס. אבל גם זה בעייתי כי צרכני הלחם האחיד הלא פרוס הן האוכלוסיות הכי חלשות. אחרי ניתוח מעמיק, נראה שנשמור על אותם מחירים ולא תהיה פגיעה במאפיות".

 

ירון אנג'ל הגיב: "זו הטעיה של הוועדה. מחיר המזוט הוא המדד לעדכון המחירים ולא חלק מהתשומות". פשקוס העיר, כי "מי שפוגע במאפיות אלה המרכולים שמחייבים אותן למכור להם את הלחם בהנחות".

משה גפני (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
משה גפני(צילום: גיל יוחנן)
 

המפקח על המחירים ונציג משרד הכלכלה, דוד שטיינמיץ, אמר כי "הצרכן שלא מקבל את ההנחות מסבסד את מי שכן מקבל". היו"ר גפני סיכם: "התרשמתי שאנחנו על הקו האדום. אנחנו לא בעד העלאת מחירי הלחם ופשקוס צריך להגיד לשר האוצר שזה כבר משבר חברתי. האלטרנטיבה תהיה שהמאפיות יסחבו את המצב עוד שנה ואז יקרסו ולאוכלוסיות החלשות לא יהיה לחם זו והם יצטרכו לקנות לחמים יקרים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים