שתף קטע נבחר

שליח טראמפ: "שותפות בין ישראל לקטאר תעזור לעזה"

ג'ייסון גרינבלט, השליח המיוחד של נשיא ארה"ב טראמפ, כתב בטוויטר כי שיתוף פעולה בין הנסיכות מהמפרץ לבין ישראל יכול לעזור לתושבי הרצועה - על רקע המשבר ההומניטרי המתמשך. גרינבלט שיתף לינק לראיון עם הבכיר הקטארי שאמר כי כדי לשקם את עזה, חייבים לדבר עם ישראל

"שותפות בין קטאר לישראל יכולה לעזור לתושבי עזה". טראמפ ואמיר קטאר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"שותפות בין קטאר לישראל יכולה לעזור לתושבי עזה". טראמפ ואמיר קטאר(צילום: רויטרס)

השליח המיוחד של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, ג'ייסון גרינבלט, התייחס הערב (ו') למשבר בעזה ואמר כי "שותפות בין קטאר לישראל יכולה לעזור לתושבי הרצועה". בציוץ בחשבון הטוויטר שלו הוסיף גרינבלט: "הפסקת התמיכה בחמאס והתרכזות בסיוע הומניטרי ובנייה מחדש תוביל לסיום הסבל".

"להוביל לסיום הסבל". גרינבלט (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
"להוביל לסיום הסבל". גרינבלט(צילום: gettyimages)

גרינבלט כתב את הדברים בחשבון הטוויטר שלו, כאשר שיתוף ראיון של סוכנות הידיעות AP עם מוחמד אל-עמאדי, ראש הוועדה הקטארית לשיקום הרצועה. אל-עמאדי אמר בראיון כי הוא מקווה שהסיוע שהבטיחה ארצו לעזה – תשעה מיליון דולר נוספים – יעודד מדינות אחרות להצטרף למאמץ.

 

 

אף שלקטאר אין כיום יחסים דיפלומטיים רשמיים עם ישראל, הודה אל-עמאדי באופן נדיר כי אין לערבים ברירה אלא לקיים עם ישראל מגעים. "כשאתה רוצה לפעול בעזה, אתה חייב להגיע לשם דרך הישראלים", אמר. "בלי עזרת ישראל – כלום לא קורה".

 

תחת פיקוחו של אל-עמאדי השקיעה קטאר מאות מיליוני דולרים בפרויקטים גדולים בעזה, בכלל זה סלילת כבישים, שיקום בתי חולים והקמת בנייני דירות. הוא עצמו בא לפקח מקרוב על העבודות כמה וכמה פעמים.

 

 

גורמים בישראל ובעולם הזהירו בשבועות האחרונים כי עזה מתקרבת למצב של אסון הומניטרי, ואל-עמאדי הזהיר מכך גם הוא היום. הוא אמר כי הדבר החשוב ביותר כעת הוא שהמדינות התורמות לעזה יעבירו לה סיוע הומניטרי – ויענו גם על קריאותיה של ישראל שהמדינות הללו יממנו פרויקטים גדולים בעזה כגון רשת חשמל שבנייתה מעוכבת עוד ועוד.

 

אל-עמאדי אמר כי עבודתו מקצועית ולא פוליטית, אך הדגיש: "חלק מהמאמץ שלנו כולל עבודה צמודה עם הישראלים, עבודה צמודה מאוד עם כולם בעזה, כדי למנוע הסלמה נוספת ומלחמה. אנחנו רוצים שלום באזור ורוצים לעזור לאנשים".

 

אל-עמאדי סיפר כי לאורך השנים פיתח יחסים חמים עם גורמים ישראליים, בהם האלוף יואב (פולי) מרדכי: "אפשר לומר שזה טוב". עם זאת, הוא טען כי המניעים שלו עודם פרגמטיים: "לעזור לתושבי עזה – זו המטרה והכוונה הראשית שלנו".

מחסור במים ברצועת עזה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחסור במים ברצועת עזה(צילום: AFP)

עמדת הטענת טלפונים ניידים בשל המחסור בחשמל ברצועה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
עמדת הטענת טלפונים ניידים בשל המחסור בחשמל ברצועה(צילום: MCT)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

צפיפות במעבר רפיח (צילום: AFP) (צילום: AFP)
צפיפות במעבר רפיח(צילום: AFP)

בשנה האחרונה גוברים הקולות במערכת הביטחון הישראלית שמתריעים כי המשבר ההומניטרי שהולך ומחמיר בעזה עלול להוביל לעימות צבאי, או לחילופין למצב שבו ישראל תיאלץ לקבל את האחריות על סוגיות תשתית אזרחיות ברצועה, זאת כדי לא להוביל לקריסה מוחלטת.

 

המצב הנתון בעזה וגלגול הכדור מגורם אחד למשנהו משאיר בסופו של יום את ישראל לבדה ובעל כורחה על המגרש. הליך הפיוס בין פתח לחמאס נמצא במשבר עמוק שכבר הופך לאיטו לקיפאון, ולא נראה שאף אחד מהצדדים מתכוון להגיע לפשרה. בשלב זה נראה כי הסכם הפיוס הנוכחי תופס לו מקום של כבוד בין אינספור הסכמי הפיוס הקודמים בין הצדדים, שכשלו ונותרו על הנייר.

 

הנשיא הפלסטיני אבו מאזן ממשיך בסנקציות על רצועת עזה, למעט ההחלטה שלו לחזור ולשלם לישראל כדי שזו תשיב את מכסת החשמל למצב שהיה טרם הטלת הסנקציות. במקביל, הארגונים הבינלאומיים מבצעים פחות ופחות פרויקטים ברצועה. אונר"א, שמאכילה קרוב למיליון פיות ברצועת עזה, עומדת לפני קיצוץ חד בתקציבה בעקבות החלטת הנשיא טראמפ ולא ברור כיצד תתעדף את הפרויקטים שלה בכל האזור ובאיזו מידה תיפגע מכך הרצועה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
ג'ייסון גרינבלט
צילום: gettyimages
מומלצים