שתף קטע נבחר

נדיר: סבתא תרמה כליה לנכד שלה

מקרה נדיר עם סוף טוב: בביה"ח שניידר מאושפז רפאל חדד בן ה-7, שסבל מאי ספיקת כליות חמורה. מי שהתנדבה להציל את חייו היא סבתו, אילה - שנמצאה מתאימה ותרמה לו כליה. הסבתא והנכד מתאוששים ומרגישים טוב. "הלכתי לניתוח כשאני שלמה עם ההחלטה שלי, היה לי ברור שאת הנכד שלי אני מצילה"

צפו: סבתא אילה ליד מיטתו של רפאל הקטן, שמתאושש מהניתוח

 

 

בבית החולים שניידר לרפואת ילדים בוצע לפני כשבועיים ניתוח השתלת כליה נדיר. רפאל חדד (7) מפתח תקווה סבל מאי ספיקת כליות ונזקק להשתלת כליה דחופה. מי שנרתמה לעזור והחליטה לתרום לו כליה היא לא אחרת מאשר סבתו אילה, שהצילה את חייו של הנכד.

 

"כשהייתי בחודש השביעי להיריון, גילו שלרפאל יש בעיה בכליות וניבאו שהיא תגרום לו לאי ספיקת כליות בהמשך החיים", סיפרה חני, אימו של רפאל. "מאז שרפאל נולד אנחנו נמצאים במעקב קבוע בבית החולים. לפני שנה וחצי תפקודי הכליות שלו היו נמוכים מאוד, והרופאים הסבירו לנו שאם הוא לא יקבל כליה להשתלה, ניאלץ להתחיל טיפולים בדיאליזה ואולי גם להגיע למצב של סכנת חיים ממשית".

 

בני המשפחה החלו בחיפושים אחר תורם שיוכל לעזור לרפאל. "בעלי רצה לתרום, אבל לא היה לו סוג דם מתאים, ואז חמותי החליטה שהיא רוצה לתרום והתחילה לבדוק אם היא מתאימה", משחזרת חני.

 

"הנכד שלי בריא - וזה שווה הכול". סבתא אילה חדד והנכד רפאל (צילום: דוברות שניידר) (צילום: דוברות שניידר)
"הנכד שלי בריא - וזה שווה הכול". סבתא אילה חדד והנכד רפאל(צילום: דוברות שניידר)
 

אילה חדד, סבתו של רפאל ושל ארבעה נכדים נוספים, עברה סדרת בדיקות ובסופה נמצאה כתורמת מתאימה. היא לא התלבטה - והחליטה להציל את הנכד שלה. "כשנמצאתי מתאימה לתרומה, הודיתי לבורא עולם שזיכה אותי לתת מתנת חיים בעודי בחיים", היא מספרת בהתרגשות. "אני מרגישה שזו שליחות וזכות גדולה ועשיתי זאת בלב שלם ואוהב. ראיתי את המצב הבריאותי של רפאל וידעתי שאני יכולה לחסוך ממנו ומההורים שלו סבל רב".

 

בתחילה ניסו בני המשפחה לשכנע את אילה לוותר על הרעיון. "הם חששו לשלומי ולא רצו להעמיד אותי במצב של סכנה", מספרת הסבתא. "אבל אחרי שהם ראו שאני נחושה ושאני עומדת על דעתי הם עמדו מאחוריי לאורך כל הדרך".

 

אילה מספרת שמסלול הבדיקות היה ממושך, אבל לכל אורך הדרך וגם בסוף, כשהגיעה ההודעה שהיא נמצאה מתאימה, היא הייתה שלמה לגמרי עם ההחלטה לתרום. "הלכתי לניתוח כשאני שלמה עם ההחלטה שלי, היה לי ברור שאת הנכד שלי אני מצילה. כיום, אחרי הניתוח, אני מרגישה הרבה יותר טוב. אומנם אני עדיין זקוקה לתקופת החלמה, אבל כשאני רואה את הנכד שלי בריא, זה שווה הכול".

 

"חלק מסבתא נמצא בתוכו"

הסיפור על רפאל הקטן וסבתו אילה, שהתנדבה לתרום לו כליה, ריגש גם את הוותיקים שבאנשי הצוות בשניידר. ד"ר סיגל אייזנר, רופאה בכירה במערך ההשתלות בבית החולים, שעשתה את ניתוח ההשתלה ביחד עם ד"ר מיכאל גורביץ, סיפרה: "סבתא שתורמת כליה לנכד זה לא דבר מובן מאליו. חשוב מאוד שמשפחות ידעו כי גם בן משפחה שאינו ההורה יכול לתרום כליה ולהציל חיים במידה שהוא בריא ונמצא כשיר בתום סדרת הבדיקות המקיפה".

  

"האמנו באמונה שלמה שהניתוח יצליח", מוסיפה חני. "ברוך השם, רפאל מרגיש הרבה יותר טוב. הוא עדיין מאושפז בבית החולים אבל צפוי להשתחרר בימים הקרובים. הבדיקות שלו טובות ותפקודי הכליה שלו תקינים.

 

"הקשר בינו לבין סבתא אילה תמיד היה טוב, אבל עכשיו יהיה ביניהם קשר אפילו עוד יותר חזק. חלק ממנה נמצא בתוכו".

 

שני ניתוחים בעת ובעונה אחת: כך מתבצע ההליך

ניתוח השתלת כליה מתורם חי הוא ניתוח מורכב שדורש היערכות מיוחדת של צוותי בית החולים, בהם כירורגים מומחים בהשתלות איברים בילדים, מרדימים, צוות יחידת האולטרסאונד, אחיות חדר ניתוח, רופאי טיפול נמרץ ועוד.

 

במסגרת הניתוח מוכנסים בה בעת לחדרי הניתוח הן התורם והן החולה הנזקק לתרומה. בתחילה נלקחת כליה מן התורם, ולאחר מכן היא מועברת לחדר הניתוח של החולה, ושם משתילים אותה בגופו של החולה.

 

"אי אפשר לתאר במילים את התחושה של תרומה והצלת חיים", מסכמת הסבתא אילה. "זה אושר עצום. אני ממליצה לכל מי שמתלבט לעשות את זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות שניידר
לא הייתה התלבטות. רפאל ואילה
צילום: דוברות שניידר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים