שתף קטע נבחר

פריצת דרך: אושרה גלולה שמחסלת את השפעת תוך 24 שעות

משרד הבריאות היפני אישר בטוקיו את שיווקה של התרופה קסופלוזה, שעל פי הטענות קוטלת את נגיפי השפעת תוך יממה. מגפת השפעת הוכתרה החורף בארה"ב ואירופה כאחת החמורות בעשור האחרון

יפן אישרה את שיווקה של תרופה שקוטלת את נגיף השפעת תוך יממה: משרד הבריאות בטוקיו הודיע בסוף השבוע כי התרופה מותרת לשיווק ביפן. עם זאת מחירה של התרופה טרם פורסם, והיא צפויה להגיע למדפים בעולם המערבי רק לקראת שנת 2020.

 

התרופה בשם קסופלוזה המגיעה בכדור אחד מכילה את המרכיב "מעכב אנדונוקלאז" המונע מהווירוס שחדר לתאי הגוף, להשתחרר ממנו ולהדביק תאים אחרים. בכך נמנע שכפולו של נגיף השפעת, מה שמאפשר לתאי הדם הלבנים להתביית על התאים שנדבקו בנגיף, ולחסלם כליל.

 

בעולם קיימות כבר שתי תרופות לטיפול בחולים שכבר נדבקו בשפעת – טמיפלו ורלנזה. עם זאת יש ליטול אותן בתוך יומיים מהופעת תסמיני השפעת ולמשך מספר ימים, והן מקצרות בחלק מהמקרים את משך המחלה בכיממה וחצי. מחקרים בעבר כבר טענו כי התרופה טמיפלו גרמה לתופעות לוואי הכוללות בחילות, הקאות וכאבי בטן.

 

חברת סיונוגי, יצרנית התרופה החדשה קסופלוזה, מסרה כי התרופה החדשה דורשת נטילה של כדור אחד בלבד, והיא פועלת נגד נגיפי השפעת מסוג A ו-B. התרופה הוגשה לאישור משרד הבריאות היפני באוקטובר האחרון, ובתום 4ארבעה חודשי בדיקה, היא אושרה לשיווק במסלול מהיר, עקב יעילותה הגבוהה שהוכחה במחקרים הקליניים.

 

כדור אחד ואין שפעת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כדור אחד ואין שפעת(צילום: shutterstock)

 

 

תמותה מוגברת של צעירים בריאים

על פי ההערכות, מדי שנה מתים 650 אלף איש ברחבי העולם כתוצאה מהשפעת. החורף האחרון נחשב לאחד הקשים ביותר בעולם המערבי. בארצות הברית הגיע מניין הילדים שמתו מהמחלה ליותר מ-83.

 

השפעת השנה אופיינה כאמור במקרי מוות רבים של צעירים בריאים. לא ניתן לצפות מי ימות כתוצאה מסיבוך של שפעת. בראש סיכון התמותה נמצאות אוכלוסיות תינוקות, פעוטות, נשים בהריון או לאחר לידה, קשישים וחולים כרוניים. אולם במקרים מסוימים הנגיף הופך לקטלני גם בקרב בריאים.

 

כיצד הנגיף גורם לתמותה? ברובם המכריע של המקרים, מדובר בסיבוך של דלקת ריאות. בלא אבחון וטיפול מוקדם, עלולה דלקת הריאות להסתבך עד לאי ספיקה נשימתית. לזיהום זה עלולים להתלוות גם זיהומים נלווים.

 

 ( ) ( )

 

קיימים דיווחים בספרות הרפואית על כך שהווירוס עלול לגרום לסיבוכים נוספים, נדירים יותר, ובהם דלקת של שרירי הלב, דלקת ברקמת המוח (אנצפליטיס), זיהום מפושט בדם, פרכוסים, דלקות שרירים ומצב של הלם ספטי בו מתרחשת נפילת לחץ דם ופגיעה רב מערכתית בכל רקמות הגוף.

 

למוות משפעת יש שתי סיבות מרכזיות: האחת היא זיהום משני שנגרם על ידי חיידק, לרוב סטרפטוקוק, הסיבה השנייה היא סערת ציטוקינים – תופעה שבה מערכת החיסון משופעלת יתר על המידה, וגורמת לקריסת מערכות בגוף.

 

למערכת החיסון כלי נשק רבים שנועדו להתמודד עם זיהומים. אלה כוללים תאים לבנים, וציטוקינים, מתווכי דלקת המונעים מהנגיף להתפשט ומגייסים את תאי הדם הלבנים למאבק בפולשים הזרים. אותם ציטוקינים ותאי דם לבנים הם אלה שגורמים גם לתסמיני השפעת הכוללים חום גבוה, חולשה וכאבי שרירים – ולא נגיפי השפעת עצמם.

 

אבל לאנשים שונים ישנה מערכת חיסונית שונה. לדברי ד"ר אמש אדלג'ה, מומחה למחלות זיהומיות מאוניברסיטת ג'ון הופקינס, אצל אנשים מסוימים התגובה החיסונית לפלישת נגיף השפעת עלולה לגרום להרס משמעותי לתאי הגוף ובהם מערכת הנשימה והלב, הרס שעלול להסתיים במוות של צעירים בריאים, גם בתוך שעות.

 

אחת ההשערות היא שמבוגרים כבר "פגשו" זנים אחרים של הנגיפים הפעילים כיום, ופיתחו "חסינות צולבת", כלומר הם הפכו למחוסנים גם נגד הזנים הפעילים כיום, אף שמעולם לא נתקלו בהם בעצמם, אלא ב"זנים בני דודים" שלהם.

 

 כך תצליחו לא להדביק את חבריכם לעבודה בשפעת:

 

 

 


 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השנה: מגפת שפעת קשה בארה"ב ואירופה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים