שתף קטע נבחר

אוכל רחוב, אבל לא רק: בתי האוכל המיתולוגיים בבאר שבע

פלאפל שפועל משנות ה-50, שיפודייה שמתמחה בקבב על גריל פחם, מסעדה רומנית ותימני אחד שאופה פיתות בטאבון בחצר - יצאנו למסע קולינרי טעים במיוחד בין בתי האוכל המיתולוגיים בבאר שבע

 

יש בבאר שבע עיר עתיקה שנמצאת שם עוד מהתקופה העותמאנית. למעשה, העיר העתיקה של באר שבע היא לב העיר והיא גם המקום עם הכי הרבה מסעדות אותנטיות. יש באזור הזה תשעה חניונים ללא תשלום וגם לא מעט עסקי מזון מיתולוגיים שמאכילים את המקומיים ואת המבקרים כבר 30, 40, 50 ואפילו 70 שנה. יצאנו לסיור קולינרי בין בתי האוכל הוותיקים של העיר.

 

 (  )
  

פלאפל אסולין

את הפלאפלייה הזו פתח דוד אסולין ב-1958, וכיום מנהל אותה בנו, אבי.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

אם תגיעו למקום ותחשקו בחצי מנת פלאפל, תוגש לכם מיני פיתה, עליה תשלמו 8 שקלים. מנה שלמה של פלאפל בפיתה תעלה לכם כאן 17 שקלים, בבאגט - 18 שקלים ועל פלאפל בלאפה תשלמו 20 שקלים. הפלאפל עצמו בעל מרקם וטעמים עדינים וצבעו זהבהב בתוספת שומשום, להבדיל מהכדורים הירוקים והמתובלים שמוגשים במרבית הפלאפליות.  

 

הרצל 46 באר שבע, 08-6233824, ראשון-חמישי 20:30-8:30, שישי 14:00-8:30, כשר

 

כתבות נוספות שיכולות לעניין אתכם:

 

הפלאפל והשווארמה של הירוק

השווארמיה הזו התחילה את דרכה ב-1960 בתור בוטק'ה ירוק שבו מכרו פלאפל מהבוקר עד הצהריים וכשהעיסה הייתה נגמרת, גם הדוכן היה נסגר. מהדוכן הצנוע צמחה לה אימפריה ירוקה, שבה בחלק אחד מוכרים פלאפל, ובחלק השני - שווארמה. מחיר הפלאפל כאן הוא 16 שקלים למנה בפיתה.

 (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

קק"ל 20 באר שבע, 050-4446145‏, ראשון-חמישי 22:00-7:00, שישי 15:30-7:00, כשר

 

הבאגט של אורי

בשנת 1985, כשאורי התחיל להגיש באגט עם שניצל, הוא היה החלוץ הראשון בבאר שבע שעשה זאת. היום, מלבד הבאגט, הוא מכין גם סנדוויץ' טוניסאי בתוך לחמניית פריקסה, שגם אותה מכינים במקום.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

במקום, שעבר אליו בירושה מהוריו ושימש בעבר כפלאפלייה, עובדים גם ענת ומשי - זוגתו ובנו של אורי. יחד, הם יכינו לכם את אחד מהבגטים הטעימים ביותר שיצא לכם לטעום, כזה שכל הרכיבים מסודרים בו בפנים כמו חיילים ממושמעים: באגט עם שניצל קריספי דק (32 שקלים) עם טונה (27 שקלים) או באגט פופאי עם חביתת ירק (25 שקלים).

 (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

החלוץ 77 באר שבע, 08-6280015‏, ראשון-חמישי 16:00-8:00, כשר למהדרין

 

עשהאל פיצוחים

את בית הקלייה הזה פתח סבא שבתאי ב-1949, לאחר שנים בהן מכר את הפיצוחים שלו בעגלה קטנה. כיום, מנהלים את המקום הנכדים שלו, שפתחו סניף נוסף בעיר. 

 (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

את הפיצוחים קולים במקום, ומלבד הפיצוחים הרגילים אפשר למצוא כאן גם אגוזי קשיו מתוקים, שקדים ובוטנים מטוגנים בשמן, קשיו שנקלה בטאבון יחד עם הקליפה וגרעיני אבטיח, שנחשבים למוצר הדגל של משפחת עשהאל. טווח המחירים לפיצוחים נע בין 100-40 שקלים לקילוגרם.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

החלוץ 70 באר שבע, 08-6231588, 19:00-8:00, כשר

מבצע נחשון 60 מגדלי נוף באר שבע, 08-6483047, 19:00-8:00, כשר

 

 (  )

הבית התימני

נדמה כי על המסעדה התימנית הזו נכתב כבר הכול. הבעלים של המקום, נתן, שייך לזן נדיר של בעלי מסעדות שגם מכינים וגם מגישים את האוכל בהומור השמור רק לו (וזאת רק בתנאי שהבנתם מה הוא אמר).

 (צילום: תיקי גולן) (צילום: תיקי גולן)
(צילום: תיקי גולן)

אם תקפצו לבקר אצלו, הוא יעשה לכם סיבוב במסעדה, שם נתן אופה בעצמו בחצר את הפיתות התימניות (שלתוך הבצק שלהן הוא מכניס גם קצת חילבה), וצולה את הבשר על גריל הפחמים שבמרפסת.

 

תפריט אין כאן, וכדי להתעדכן בכל זאת במה שיש לאכול במסעדה, אפשר להציץ על דלת הכניסה, עליה רשומות המנות שמוגשות במקום באותו יום.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

את המסעדה פתח נתן ב-1982 לאחר שסיים את שירותו הצבאי, ומאז הוא כאן, מגיש בשרים על האש, תבשילים, קציצות, לחוח ומרקים תימניים עתירי שומן. הכול ביתי ואותנטי, ונתן מספק את השירות ואת הבידור. מרקים עם סלטוני פתיחה, פיתה תימנית ולחוח יעלו לכם כאן 40 שקלים, על כל שאר המנות תשלמו 55 שקלים. 

 

הרצל 25 באר שבע, 08-6288858, ראשון-חמישי 17:00-12:00 (או עד שנגמר האוכל), שישי 16:00-12:00, כשר ללא תעודה (בהשגחת נתן)

 

המטבח הטוניסאי

מסעדת פועלים קטנה הפועלת כבר יותר מ-30 שנה בעיר, ושייכת לאלן אלוש (מהמשפחה שהקימה את ה"פלאפל והשווארמה של ירוק"). אלוש מבשל ומגיש כאן את המנות בעצמו ואין במקום גינונים, רק פשטות ואוכל נשמה מהמטבח היהודי של צפון אפריקה.

 

בתפריט תמצאו קוסקוס, כמובן (35 שקלים), סנדוויץ' טוניסאי (20 שקלים), פקלייה, פריקסה (18 שקלים), ובריק במילוי ביצה ותפוח אדמה (8 שקלים). עוד יגישו לכם כאן מפרום, מחשי וסלטים טוניסאיים קלאסים כמו משוויה, מטבוחה, טרשי, לימון כבוש ועוד.

 

קק"ל 29 באר שבע, 050-4297006, ראשון-חמישי 16:00-10:00, כשר

 

 (  )

סמי וסוסו

מסעדת פועלים רומנית שמתמחה בבשר. המסעדה פועלת מאז 1970, ואפשר למצוא בה חמוצים שנכבשים במקום (16 שקלים לצלחת), סלטים צבעוניים, מרק צ'ורבה ומנות בשר, כמובן. גולת הכותרת כאן היא מנת הקבב עתיר השום (30 שקלים לרביעייה), והבשר שנמכר במקום לפי משקל (אנטרקוט יעלה לכם כאן 35 שקלים ל-100 גרם).

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

את המקום פתח מרסלו לרר, שעלה ארצה מרומניה בשנות ה-60. עם הזמן ובהיעדר יורשים, הוא העביר את המוסד שהקים למי שעבדה לצידו במשך שנים ארוכות - נטליה פדין, שממשיכה את דרכו של מרסלו בדיוק מופתי.

 

אוהלי קידר 179 באר שבע, 08-6652135, ראשון, חמישי 20:00-11:30, שישי 15:00-11:30, כשר ללא תעודה

 

קבב אמונה

שיפודיה וותיקה מאוד הפועלת בעיר כבר משנות ה-60 ומציעה כל מיני שיפודים על גריל פחמים, אבל ההתמחות העיקרית שלה זה קבב. שמו של המקום יצא למרחקים, והיום פוקדים אותו זללנים מכל רחבי הארץ שבאים לטעום את הבשר. המקום פשוט והומה אדם, ומנהלים אותו כל בני משפחת אמונה.

 (צילום: תיקי גולן) (צילום: תיקי גולן)
(צילום: תיקי גולן)

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

 

קק"ל 58 באר שבע, 073-7020902, ראשון-חמישי 23:00-9:00, שישי 14:00-9:00, כשר

 

  

 (  )
 

בורקס אומי

לא משנה באיזו שעה תגיעו לכאן, ליד המאפייה הצנועה של אומי ושל אחיו תמיד משתרך לו תור ארוך של לקוחות רעבים שממתינים לבורקס האגדי והחמים שמונח בשקית נייר ולצידו ביצה וחריף, שמיוצר בדיוק באותה השיטה מיומה הראשון של המאפייה.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

את המקום פתח אביו של אומי, אברהם בלדינגר. אשתו הביאה למקום את המתכון המשפחתי לבצק העלים האלוהי בעל השורשים הטורקיים, וב-1981 אומי ואחיו, שבדיוק סיים לימודים בבית הספר לבישול, לקחו את הבורקסייה המשפחתית לידיהם.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
  

בורקס במילוי תפוח אדמה או גבינה יעלה לכם כאן עשרה שקלים, ועם תוספת ביצה תשלמו עליו 12 שקלים. מלבד הפחמימה השומנית והמפורסמת, מציעים כאן גם מאפים נוספים כמו שבלולי קינמון אלוהיים. אפשר לקנות את הכול גם במצב קפוא לאפייה ביתית.

 (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

הפלמ"ח 107 (מול פיקוד דרום) באר שבע, ראשון-שישי 15:00-6:00, כשר בד"צ

 

בית הבאגט כהן

מאפייה ותיקה שפועלת מאז שנות ה-50 ונמצאת בבעלות משפחת כהן, המתמחה בדברי מאפה טוניסאיים כמו בגטים, פיתות, מאפים מתוקים, לחמים ובייגלה. בנוסף, מוכרים כאן מיני כעכים טוניסאיים בשלל וריאציות - מתוקים, מלוחים, בטעם נייטרלי (טעם שהופך אותם למושלמים לטבילה בממרחים או ברוטב) או עם בתוספת אניס וקימל.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

בנוסף, תמצאו כאן את הגאלט השטוח והעגול, בולו עם צימוקים ואניס (3.5 שקלים ליחיד) ודבלה ספוגה בדבש ומי סוכר.

 

העצמאות 11 באר שבע, 08-6271497‏, ראשון-חמישי פתוח 24/7; שישי 16:00-6:00, כשר

 

הפינה החמה

מאפייה ותיקה שממוקמת בפאתי העיר העתיקה, וכוללת ויטרינות עמוסות בסמבוסקים עם מילויים שונים. לצד המאפים הרגילים שנמכרים כאן כמו לחמניות, בייגלה, סוגי לחם שונים, ובורקס, מומלץ לנסות את סמבוסק הפריקסה הטוניסאי, מנה ששמה יצא למרחקים ויש האומרים כי רק בשבילה שווה להדרים עד לבאר שבע.

 

מחירה של המנה הוא 15 שקלים והיא מורכבת מלחמניית פריקסה בצורת סמבוסק או סמבוסק שעשוי מבצק רווי שומן כמו של פריקסה, תלוי איך מסתכלים על זה. לפני ההגשה עובר המאפה חימום קל בטאבון, ולתוכו מכניסים ביצה, טונה וקצת חריף.

 

קק''ל 2 באר שבע, 08‫-‬6233833, ראשון-חמישי 2:00-7:30, שישי 16:00-7:30, כשר

  

 (  )
 

רוזלין

בית קפה וקונדיטוריה שהוקם ב-1984 ביישוב הסמוך לעיר, עומר, על ידי רוז'ה ואלין, וארבע שנים מאוחר יותר עבר למיקומו הנוכחי - פסאז' עתיק יומין בעיר. כיום, המקום שייך ליהודה גבאי ולאשתו יעל (בתם של רוז'ה ואלין), שאחראית על הכנת העוגות כאן, אותן, אגב, אפשר להזמין גם בגודל מלא. 

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

מדי בוקר מתארחים כאן "הפרלמנטים של העיר העתיקה", שנהנים מעוגות מפונפנות עם שכבות של קרם לבן (20 שקלים לפרוסה) ומסברינות של פעם (20 שקלים ליחידה). מלבדן, מגישים כאן גם טוסט "מחלה של מכולת" עם המון גבינה ולצידו ביצה, ירקות וזיתים (32 שקלים).

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

ההסתדרות 79 באר שבע, 08-6434245, ראשון-חמישי 19:00-9:00, שישי 15:00-9:00, כשר

 

קפה סרוסי

מקום צנוע ונחבא אל הכלים הממוקם בעיר העתיקה, אותו פתח לפני קרוב ל-40 שנה יוסי סרוסי, שנחשב עד היום למלך הקוסקוס של באר שבע.

 

קשה להתעלם מהסירים הגדולים שנחים להם כאן על הכיריים, בהם מתבשלים להם תבשילים ביתיים כמו תבשיל בשר ומנגולד או קציצות עגל. בימי שלישי מגישים במקום קוסקוס אוורירי ורך כמשי, בימי רביעי יש סנדוויץ' טוניסאי ובחמישי ושישי מציעים במקום קציצות "בנאטש" מנתחי בשר, ביצים, תפוחי אדמה, קמח, בצל ושאר תבלינים צפון אפריקאים, וגם חריימה מדג בורי ברוטב חריף.

 

יחד עם התבשילים מגישים במקום גם סלטים טריים כמו מסאייר וצ'ירשי, ואיתם גם כדורי פלאפל וירק טרי. מחיר המנות נע כאן בין 40-30 שקלים.

 

החלוץ 110 באר שבע, 08-6237224, ראשון-חמישי 18:00-7:00, שישי 16:00-7:00, כשר

 

 (  )
  

שירי

האיטליז של "שירי" נפתח ב-1958, וכיום פועלים שני סניפים שלו שמנוהלים על ידי הדור השני של המשפחה. צמוד לאיטליז פועלת המבורגריית "שירי'ס", בה מכינים את ההמבורגרים מהבשר של האיטליז המשפחתי.

 

מוכרים כאן עופות, בשר אדום וגם נתחים מיוחדים כמו אנטרקוט מתובל ורוסטביף (164 שקלים). כמו כן, יש כאן מוצרים יחודיים יותר כמו כמו אשכי עגל (90 שקלים), בשר ראש (68 שקלים), פילה צוואר עגל (89 שקלים), טחול ממולא (98 קלים) ושיפודי כבד אווז (350 שקלים). בהמבורגרייה הצמודה, מציעים המבורגר בשלל גרסאות וגם דיל שבמסגרתו תוכלו להזמין המבורגר, צ'יפס ושתייה ב-48 שקלים בלבד.

 

שירי'ס בורגר: קק"ל 79 באר שבע, 072-3943700, ראשון-חמישי 3:00-12:00, כשר

קצביית שירי: פנחס החוצב 5 באר שבע 08-6234935, ראשון-חמישי 19:00-8:00, שישי 14:00-8:00, כשר

קצביית שירי הסניף השני: טרומפלדור יוסף 45 באר שבע, 08-6271926, ראשון-חמישי19:30-7:00 שישי 15:00-7:00, כשר

 

 ( )

גלידת באר שבע

המותג הבאר שבעי המוכר ביותר בארץ, שמאחוריו עומד סיפור מיוחד: את הגלידרייה הזו פתחה ב-1950 יולי רוטנברג שעלתה מפולין עם מכונת גלידה במזוודה. היא הייתה קמה מדי יום ב-6 בבוקר, עושה אמבטיה חמה, מתארגנת במהירות ומגיעה לפתוח את החנות, כך במשך יותר מיובל. היא גם הייתה הראשונה שייצרה סדרת גלידות יוגורט בארץ, וגם הראשונה לייצר גלידות משמנת בתקופה שבה הקסטה הייתה הגלידה הלאומית.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

עודד בר, נכדה של רוטנברג, הפך את הגלידרייה של יוליה לרשת ארצית, ובשנת 2000 היא כבר מנתה 23 סניפים בכל הארץ. רוטנברג, שעבדה עד גיל 91, נפטרה בשנת 2003, ונכדה עזב את החיים התל אביביים והיגר יחד עם משפחתו לבאר שבע כדי להמשיך את דרכה. כיום, לגלידת באר שבע יש שישה סניפים - חמישה מתוכם בבאר שבע.

 

מחוץ לסניף המקורי ברחוב הדסה 50, עדיין תלוי השלט העתיק ובפנים, על הקיר, סבתא יוליה מתבוננת על המתרחש מהפוסטר הענקי. בתצוגה של הגלידרייה הזו תמיד תמצאו לפחות 45 טעמים שונים (בחורף) ולפעמים אף 60 (בקיץ). מהמיוחדים שבהם כדאי לטעום את היוגורט גזר, עם חתיכות קטנטנות של גזר, גלידת פרג וסורבה שקדים בעל טעם של משקה רוזטה. והשוס: מאחורי כל טעם שמציעים כאן יש סיפור שקשור לסבתא, והמראה של המקום יזרוק אתכם אל סיפור חייה.

 

הסניף המקורי: הדסה 50 באר שבע, 08-6277072, ראשון-חמישי 24:00-9:00, שישי 16:00-9:00, שבת 24:00-10:00, לא כשר

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תיקי גולן
מסעדות מיתולוגיות בבאר שבע
צילום: תיקי גולן
מומלצים