שתף קטע נבחר

המגפה החדשה שתוקפת כ-50% מהמבוגרים בישראל

רגע לפני החג חושפת עובדת סוציאלית את מימדי המגפה החדשה של המבוגרים בעולם ובישראל: "כ-50% מהמבוגרים בישראל סובלים מבדידות שפוגעת בבריאותם. בבריטניה לנוכח מימדי המגפה מינו שרה מיוחדת לענייני בדידות. מדובר בתופעה עולמית - שהורגת"

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"


כשבדידות הורגת. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כ-42% מבני ה-75 ומעלה סובלים מבדידות. "בתחילת 2018 נקטה ראשת ממשלת בריטניה צעד חריג ומינתה שרה לענייני בדידות עבור תושבי המדינה", מספרת דניאלה אלרון, עובדת סוציאלית ומנכ"לית עמותת שילה, לפיתוח שירותים לאזרח הוותיק בחיפה. "מהלך זה מחדד את שכיחות התופעה".

 

"אנחנו כיום יודעים שתחושת בדידות קיומית הפכה למגפה השקטה של המאה ה-21, במיוחד בקרב מבוגרים. היא מסכנת מאד את בריאותם ומגבירה את הסיכון ללקות במחלות לב, דמנציה, דיכאון וחרדה".

 

עוד במדור 60 פלוס:

מה שינה את החיים של יונה ואלי בגיל מבוגר?

בגיל 70: כך שומרים על אהבה 50 שנה

"מצב הזקנים בישראל? אני אופטימית"

 

כמחצית מבני הגיל המבוגר חווים בדידות שעשויה לפגוע בבריאותם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כמחצית מבני הגיל המבוגר חווים בדידות שעשויה לפגוע בבריאותם(צילום: shutterstock)

יותר ויותר מבוגרים סובלים

הסיבות לבדידות אצל מבוגרים רבות ככל שמתארכת תוחלת החיים, "ככל שהזקנה כיום מאופיינת ב"גיל שלישי" וב"גיל רביעי", הולכים ומתרבים האובדנים בחיי האדם", מסבירה אלרון "פטירת בן או בת הזוג, פטירת בני משפחה וחברים קרובים; יציאה לגמלאות ותפקוד ירוד, המובילים להצטמצמות העולם והסתגרות בבית, לצד אורח החיים המודרני התובעני המביא להתרופפות הקשרים: ילדים שעוברים לגור רחוק לעיתים אף לארץ אחרת וגם אם הם גרים קרוב, פיסת הפנאי המוקדשת להורים, הצטמצמה משמעותית לעומת עשורים קודמים".  

 

 "ג.נ. הוא מבקר וותיק באחד ממרכזי היום של חיפה". מבקשת אלרון לתת דוגמא מוחשית "הוא בן 84, אלמן, לפני פרישתו שימש מורה בתיכון ורכז מקצוע. הוא מגיע שלוש פעמים בשבוע למרכז. אחד מילדיו חי בארה"ב, השני באזור המרכז והשלישית בחיפה. כולם בקשר שוטף איתו".

 

"תקופה ארוכה אנחנו שמים לב בצורך הבולט שלו בתשומת לב. הוא מתעכב ארוכות ליד המזכירה, נכנס באופן תכוף לעובדת הסוציאלית ומעסיק מאד באופן כללי את צוות המרכז. חג הפסח הקרב מדאיג אותו במיוחד. הוא אמנם מוזמן לבתו לארוחת הסדר, אבל יומיים אחר כך היא נוסעת לחופשה בחו"ל עם משפחתה".

 

"ג.נ. סובל מבדידות". אומרת אלרון באופן חד משמעי "יש לו שלושה ילדים מסורים, אחת מהן גרה בסמוך ומבקרת בקביעות. אבל בשעות אחה"צ הוא נמצא לרוב, לבדו. אשתו נפטרה, המעגל החברתי שלו התדלדל מאד. חלק מהחברים עברו להתגורר בבית אבות ואלה שעדיין חיים בבית, מתקשים, כמוהו, לצאת באופן עצמאי. ילדיו עסוקים בשגרת חייהם. הוא, עם ירידה תפקודית, נותר מאחור. מרכז היום, אותו הוא פוקד מספר פעמים בשבוע, הפך למרכז חייו. והוא כמובן לא היחיד".  

 

העולם מתעורר לתופעה המדאיגה ומה בישראל

"בדידות אינה גזרת גורל". חשוב לאלרון להדגיש ולחדד " ואנחנו רואים כי בשעה שבעולם מתייחסים למגפה החדשה בישראל מבקשים בימים אלה לשנות את מערך השירותים לאזרחים וותיקים החיים בקהילה בישראל. יוזמה זו של הקואליציה מבקשת להפוך את מתן גמלת הסיעוד בעין (בשירותים) לגמלה בכסף", היא מסבירה ומציעה "ראוי להתעכב על פתרון קהילתי לבדידות בגיל השלישי, שנמצא בכל מרחב עירוני וכפרי בישראל: מרכזי היום לאזרח הוותיק".

 

"מרכזי היום מציעים סל שירותים בקהילה הכולל מענה למגוון רחב של צרכים: הסעה מהבית וחזרה, ארוחת בוקר וארוחת צהריים, מערך תרבות, תנועה, מוסיקה ופנאי, צוות מקצועי הכולל עובד/ת סוציאלי/ת, מרפא/ה בעיסוק ופיזיותרפיסט/ית, אך בעיקר מסגרת חברתית, המסייעת בהטמעת שגרה יומית פעילה ומשמעותית".

 

למה הם כל כך חשובים בגיל מבוגר? "הידיעה שיש לאן ללכת היום, שצריך להתארגן ולצאת, המפגש עם אנשים אחרים והשתייכות למסגרת חברתית, מהווים מענה משמעותי ביותר לתחושת הבדידות והוכחו כמעלים משמעותית את תחושת הרווחה ואיכות החיים. האזרח הוותיק בוחר כמה פעמים בשבוע להגיע, בוחר את הפעילות אליה הוא מצטרף, וכמובן את האנשים איתם הוא מתחבר".

 

מה אפשר לעשות

"עצם הפנית הזרקור לנושא הבדידות והגברת המודעות בקרב בני משפחה ושכנים של קשישים ומבוגרים היא צעד חשוב בדרך לפתרון". אומרת אלרון וממליצה על צעדים ממשיים שכל אחד יכול לעשות.

 

בני משפחה: "מומלץ לבני משפחה של אדם מבוגר החי בגפו לפנות ככל שיוכלו מועדים קבועים לפגישות עימו. להביע התעניינות אמיתית בעולמו ובחייו. לבדוק היכן מרכז היום הקרוב".

 

שכנים: "שכנים לאדם מבוגר החי בגפו, מומלץ להפנות את תשומת לב רשויות הרווחה למצבו. פעמים רבות ניתן לסייע לו באמצעות תוכניות מתנדבים להפגת בדידות". היא מסבירה "תחומי העניין של האדם עשויים להוות מפתח של ממש להתמודדות עם תחושת הבדידות: דרך מוקדים אלה ניתן להשיג את שיתוף הפעולה שלו. גם הטכנולוגיה מציעה אמצעים שונים המסייעים לקיום קשר עם האדם בביתו".

 

 

לא רק מבוגרים. בדידות עשויה להתחיל בכל גיל. על התופעה הרחבה, ההשפעות הבריאותיות ומה לא לעשות:

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
בדידות הורגת. תופעה רחבה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים