שתף קטע נבחר

דיווח מאתיופיה: בני הפלשמורה מאיימים בשביתת רעב המונית

לפי דיווחים מאתיופיה, מאות יהודים התכנסו בבית כנסת באדיס אבבה והביעו דאגה מהאיום על התקציב המיועד להבאתם לישראל. הם מאיימים לפתוח בשביתת רעב המונית. לרבים מתוך 9,000 בני הפלשמורה החיים באתיופיה יש קרובים בישראל

 

בני הפלשמורה באתיופיה (ארכיון) ()
בני הפלשמורה באתיופיה (ארכיון)

אלפי בני הפלשמורה שנותרו באתיופיה מאיימים בשביתת רעב המונית אם ייפגע התקציב המיועד להבאתם ארצה. לפי דיווח בסוכנות הידיעות AP, מאות התכנסו בבית כנסת בבירה אדיס אבבה והביעו חשש מקיצוץ התקציב שעלול לטרפד את חלומם להתאחד עם משפחותיהם בישראל.

 

לרוב בני הפלשמורה - מתוך כ-9,000 החיים באתיופיה שבמזרח אפריקה - יש קרובים בישראל. אזרחים באתיופיה אינם רשאים לקיים מחאה פומבית בשל מצב החירום שהוכרז שם בעקבות הפגנות קשות נגד המשטר.

 

ראש הקהילה היהודית באדיס אבבה, מלס סידיסטו, אמר: "כולנו כאן בארץ זרה סובלים מעוני ורעב חריפים. רוב בני המשפחה שלנו נמצאים בישראל, וכמה מאחינו ואחיותינו שנסעו בדרכים מסוכנות כדי לפגוש את קרוביהם בישראל מתו במהלך המסע".

 

סידיסטו אמר עוד כי קהילת יוצאי אתיופיה, שמונה באדיס אבבה כ-800 משפחות, תקיים את שביתת הרעב אם ממשלת ישראל לא תגיב לטענות. ראש הקהילה פרץ בבכי ואמר: "היה לנו מספיק, מה עשינו לא בסדר כדי שנסבול כל כך?". אחרים ששהו לידו נשאו תמונות של יקיריהם שנמצאים בישראל.

 

צ'קול אלמיהו, שסיפר כי הוא ממתין נואשות לעלות לישראל כדי לפגוש את קרובי משפחתו, ציין כי הוא השלים את כל מסמכי ההגירה הרלוונטיים, אך הורחק משדה התעופה המקומי לפני יותר מעשור. לדבריו, "אין לי מושג למה. הבת שלי מתה בישראל לפני כמה חודשים ומאז אני סובל".

 

סחבת בהעלאת בני הפלשמורה 

בסוף 2015 אישרה הממשלה להעלות את שארית יהודי אתיופיה. אחר כך התברר כי אין תקציב לתוכנית הזו. בקיץ אשתקד הגיעו לישראל 70 עולים מאתיופיה במסגרת מבצע משותף לסוכנות היהודית ולשגרירות הנוצרית הבינלאומית בירושלים. בואם התאפשר בעקבות אותה החלטת ממשלה מלפני שלוש שנים, אולם פעילים למען הבאתם מתחו ביקורת על הקצב האיטי שבו מיושמת ההחלטה.

 

ישראל הכריזה כבר לפני שנים שכל היהודים עלו מאתיופיה, אולם בהמשך התעורר לחץ של ארגונים שונים שבעקבותיו הסכימה המדינה להעלות עוד כעשרת אלפים יהודים (בני הפלשמורה) על בסיס איחוד משפחות. אחר כך הוכרז שבזאת תמה העלייה מאתיופיה.

 

לאחר מכן הופעלו שוב לחצים שבעקבותיהם הובאה קבוצה גדולה נוספת לארץ. לפני שנתיים התקבצו במתחם בני הפלשמורה עוד אלפי דורשי עלייה. שר הפנים אישר רשימה של 9,000 איש, אבל לא הוקצה לכך תקציב ולכן אף אחד מהם לא הגיע לארץ.

 

אחרי כמה הפגנות ותמיכה של שני חברי כנסת מהליכוד, דודי אמסלם ואברהם נגוסה, התחולל משבר קואליציוני. בסופו של דבר הממשלה הסכימה להעלות גם את אותם בני הפלשמורה, אלא שאז התברר כי התקציב מספיק להעלאת כאלף איש בלבד בשנת 2017.

 

לאחר שהסוכנות הביאה לארץ בשנה שעברה לפי דרישת הממשלה 1,300 איש, ציפו הממתינים באתיופיה ובני משפחותיהם למכסה נוספת השנה. כעת התברר שלא הוקצה סעיף תקציבי מתאים בהצעת התקציב, ולפיכך איש מהנותרים לא יוכל להגיע לישראל.

 

ממשרד הקליטה נמסר: "נושא המשך העלייה מאתיופה נמצא על סדר היום של הממשלה. המשרד יבצע את החלטותיה ככל שיתקבלו, כפי שביצע עד כה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
עולים מאתיופיה. ארכיון
צילום: יריב כץ
מומלצים