שתף קטע נבחר

ריקול להתקן תוך רחמי לאחר שהתפרק ברחם

משרד הבריאות הודיע על איסוף מהמדפים של התקן תוך רחמי של חברת Eurogine לאחר שנמצא כי הוא התפרק ברחם לאחר הוצאתו. מומחה: אין סיבה לפאניקה, לא תיכנסו להריון לא רצוי

הורדה מהמדפים של התקן תוך רחמי פופולרי: משרד הבריאות הודיע כי הורה על עצירת שיווקו של התקן תוך רחמי נפוץ, לאחר שנמצא מפורק עם הוצאתו מהרחם אצל מספר נשים. מומחה מבהיר: "ככל הנראה אין חשש לכניסה להריון לא מתוכנן".

 

חברת "מדיפז" הודיעה הבוקר (ה') על איסוף מהשוק של התקן תוך רחמי מסוג Ancora של חברת Eurogine. הסיבה היא דיווח על מספר מקרים של סדק בזרועות של ההתקן בזמן הוצאתו. פירושו של דבר כי קיים חשש שההתקן התפרק מסיבה כלשהי ברחם, או בעת שליפתו החוצה. על פי הוראות הרשויות בחו"ל והוראות היצרן, את ההתקנים שכבר הותקנו אין צורך להוציא.

 

 

"אין סיבה להיכנס לפאניקה", אומר ל-ynet ד"ר אריה ישעיה, מומחה לגינקולוגיית ילדות ומתבגרות ויו"ר האיגוד הישראלי לאמצעי מניעה, "הנחושת שבהתקן ממשיכה לעבוד גם אם ההתקן מפורק ברחם, ולכן לא סביר שנשים נכנסו להריון, גם אם ההתקן התפרק. עם זאת, כמשנה זהירות, אכן אספו את ההתקנים הימים האחרונים להמשך בדיקה".

 

האם יש צורך בהוצאת ההתקן והחלפתו באחר?

ד"ר ישעיה מרגיע: "ההתקן מיועד להחזיק מעמד חמש שנים, ואין צורך להחליפו, על פי מה שאנחנו יודעים כרגע, ולכן אין הוראה לגשת לגינקולוג ולהחליף או לבדוק את ההתקנים".

 

ההתקן התוך רחמי קיים כבר מתחילת המאה, אך הפופולריות שלו גברה בשנות השבעים. הוא קיים בשתי תצורות עיקריות: הוותיק הוא התקן עשוי נחושת כמו זה שנאסף כעת, הגורם לתהליך דלקתי ברחם ובכך מונע השרשת העובר ברחם והריון. החדש יותר הוא התקן תוך רחמי הורמונלי המעובה מעט (המוכר בארץ כ"מירנה") המפריש פרוגסטרון שמונע את ההריון.

 

החדרת ההתקן התוך רחמי אורכת כשתי דקות במרפאת הגינקולוג, והיא אינה נמצאת בסל התרופות כך שמדובר בפעולה בתשלום פרטי מלא. ההתקן מונע הריון במעל 98% מהמשתמשות, אולם במקרים נדירים עלול ההתקן לגרום לדלקת באגן, ניקוב הרחם, פליטה של ההתקן מבלי משים ובכך כניסה להריון במפתיע, והריון חוץ רחמי.

 

מחברת מדיפז משווקת ההתקן נמסר: "בעקבות ההודעה שפורסמה על איסוף (ריקול) לדגמים מסוימים של התקן תוך רחמי מתוצרת חברת Eurogine, נבקש להבהיר כי אין הוראה ואין צורך להוציא את ההתקנים שכבר הותקנו מאחר ומרגע שהותקנו הם מתפקדים כרגיל וללא חשש להתפרקות ההתקן בחלל הרחם. בנוסף, גם על פי הרשויות בחו"ל והוראות היצרן עצמו, את ההתקנים שכבר הותקנו אין צורך להוציא.

 

"לסדק שנמצא במספר מקרים בודדים בגרמניה וספרד בלבד, אין משמעות לתפקוד ההתקן בחלל הרחם ו/או לשיעור מניעת ההיריון. את ההתקן יש לשלוף עם סיום תפקודו ברחם. באותם מקרים בודדים שאותרו, ניתק קטע פלסטי של ההתקן בעת השליפה והוצא על ידי הרופא המטפל או באופן ספונטני. לא נגרם ולא יכול להיגרם כל נזק לאישה כתוצאה מכך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התפרק ברחם. התקן תוך רחמי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים