שתף קטע נבחר

ג'ודו - המדריך למשתמש

מה ההבדל בין ווזארי לאיפון? מה זה גראנד סלאם והאם זה חשוב יותר מגראנד פרי? מי הג'ודוקא שלא הפסיד מאז 2010? ואיפה אפשר לצפות בנוחות ובחינם בתחרויות? נמאס לכם מכדורגל? מדור חדש שיקל עליכם את המעקב אחרי עוד ענפי ספורט

אחת לארבע שנים, המזרח התיכון הופך לרגע למזרח הרחוק ומדינה שלמה מדברת יפנית. חובבי ספורט, וגם כאלו שלא באמת אכפת להם, צועקים מול המסך בעצבים "איפון, איפון, תן לו איפון! איך זה רק ווזארי?". אחת לארבע שנים, כל הגאווה הלאומית מונחת על כתפיהם של חברי המשלחת הישראלית לאולימפיאדה.

 

המעטים שמשיגים את המדליה הנחשקת הופכים לכוכבים בן רגע, היתר לרוב נשכחים עד לאולימפיאדה הבאה. אבל ספורט אולימפי, וזו כמובן לא הפתעה עבורכם, לא באמת מתרחש רק אחת לארבע שנים - את חוויית המעקב אחר הספורטאים הישראלים וגם אחר הכוכבים הגדולים הבינלאומיים אפשר וכדאי לעשות לכל אורך התקופה הארוכה שבין האולימפיאדות.

 

במדור "המדריך למשתמש" ננסה להפוך עבורכם את המעקב אחר ענפי הספורט השונים לפשוט וברור יותר. בכל פעם נסקור ענף אחד, נסביר בקצרה את חוקיו, ננתח את מבנה הסבב הבינלאומי שלו, נבדיל בין התחרויות השונות, נציין בקצרה את הספורטאים הבולטים בענף בארץ ובעולם ונגלה לכם איפה אפשר לצפות בו בנוחות מירבית. והפעם, ענף הג'ודו שרשם באולימפיאדה האחרונה את ההישגים הטובים ביותר עבור המשלחת הישראלית.

 

מהם חוקי הענף?

קצת כמו מזג אוויר באי טרופי, לחוקי הג'ודו יש נטייה להשתנות. אחת לכמה זמן בהתאחדות הג'ודו הבינלאומית מחליטים כי הענף לא מספיק אטרקטיבי או נגיש לצפייה ומבצעים שינוי מהותי בחוקים.

 

איפון או רק ווזארי? (צילום: AP) (צילום: AP)
איפון או רק ווזארי?(צילום: AP)

 

נכון להיום, משך חוקי של קרב ג'ודו הוא ארבע דקות. הג'ודוקא (כך מכונה ספורטאי בג'ודו, בצורת יחיד ורבים) יכולים להשיג ניקוד בכמה שיטות - הטלה מושלמת של היריב על גבו מעניקה "איפון" שמשמעותו היא ניצחון מיידי בקרב. ריתוק של היריב על הקרקע למשך 20 שניות מעניק אף הוא "איפון" וניצחון בקרב. הטלה על הצד, הטלה על הישבן עם שני מרפקים או שתי כפות ידיים על המזרן או הטלה על הגב שאיננה מושלמת מעניקה ניקוד המכונה "וואזרי", המעניק יתרון בקרב, אך לא מבטיח את הניצחון. "וואזרי" שני כבר מעניק ניצחון מיידי, בדומה לאיפון. דרך נוספת להשיג ניצחון היא באמצעות הכנעת היריב על ידי חניקה או בריח על הקרקע.

 

בנוסף בג'ודו ישנם עונשים הניתנים על עבירות שונות כמו יציאה מהמזרן, אי-התקפה (פאסיביות) ועוד. צבירה של שלושה עונשים מעניקה ליריב ניצחון בקרב. ישנן עבירות מסוימות אשר מעניקות מיידית ניצחון ליריב.

 

אם בתום ארבע דקות ישנו שוויון בין המתמודדים, הקרב נכנס לניקוד זהב בו הראשון שמשיג ניקוד הוא זה שמנצח. חשוב לציין שעונשים אינם אמצעי להכרעה - אם לדוגמא בתום ארבע דקות אף אחד מהג'ודוקא לא השיג ניקוד, אך אחד מהם ספג עונש אחד, הקרב בכל זאת ימשיך לניקוד זהב. ניקוד זהב אינו מוגבל בזמן: הראשון שמשיג ניקוד מנצח. עונש אינו אמצעי להכרעה במהלך ניקוד זהב, למעט אם מדובר בעונש שלישי.

 

שתי מדליות ארד באותו משקל. ג'רבי באולימפיאדת ריו (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
שתי מדליות ארד באותו משקל. ג'רבי באולימפיאדת ריו(צילום: אורן אהרוני)

 

מה המבנה של תחרות ג'ודו?

טורניר ג'ודו לבוגרים מחולק לשבע קטגוריות משקל לגברים (עד 60 ק"ג, עד 66 ק"ג, עד 73 ק"ג, עד 81 ק"ג, עד 90 ק"ג, עד 100 ק"ג מעל 100 ק"ג) ולנשים (עד 48 ק"ג, עד 52 ק"ג, עד 57 ק"ג, עד 63 ק"ג, עד 70 ק"ג, עד 78 ק"ג, מעל 78 ק"ג). התחרות עצמה נערכת בשיטת נוקאאוט + בית ניחומים. מתחרה שמפסיד לפני רבע הגמר מודח מהמשך התחרות. מי שמפסיד ברבע הגמר, נושר לבית הניחומים ממנו ניתן לזכות במדליית ארד. ניצחון אחד בבית הניחומים שולח את המנצח לקרב על מדליית הארד מול אחד מהמפסידים בחצאי הגמר. בג'ודו מוענקות שתי מדליות ארד בכל משקל.

 

איפה אפשר לצפות בתחרויות ג'ודו?

תשמחו לשמוע שהג'ודו הוא אחד מהענפים האולימפיים הכי נוחים ונגישים לצפייה. שלבי הגמר של כל טורנירי הסבב משודרים בערוצי 5 השונים, אבל אפשר לצפות בכל הטורנירים החל מהשלבים המוקדמים ועד לגמר בחינם באתר: http://www.ippon.org ואף לעבור ממזרן למזרן לפי בחירתכם.

 

מה הפורמט של סבב הג'ודו?

בדומה לטניס למשל, בסבב הג'ודו יש דירוג עולמי מסודר בכל משקל ומשקל. את הניקוד שקובע את הדירוג צוברים הספורטאים על פי הישגיהם בתחרויות הסבב השונות הנערכות לאורך השנה, כשכל תחרות מעניקה ניקוד על פי חשיבותה. כך למשל מקום חמישי באליפות העולם יעניק לג'ודוקא יותר נקודות ממדליית כסף בטורניר גראנד סלאם.

 

הדירוג קובע מי הספורטאים שיתחרו באולימפיאדה (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
הדירוג קובע מי הספורטאים שיתחרו באולימפיאדה(צילום: אורן אהרוני)

 

בראש ההיררכיה בשנה לא אולימפית נמצאת אליפות העולם, המעניקה את הניקוד הרב ביותר (2,000 נקודות לאלוף העולם), מיד אחריה טורניר המאסטרס, תחרות הנערכת אחת לשנה בהשתתפות 16 הג'ודוקא עם הדירוג הגבוה ביותר בכל משקל. אחרי המאסטרס מגיעים חמשת טורנירי הגראנד סלאם - למרות שאינם מעניקים בפועל ניקוד גבוה יותר מיתר הטורנירים בקטגוריה, הגראנד סלאמים של פריז ויפן נחשבים באופן מסורתי ליוקרתיים ביותר. מתחת לגראנד סלאם נמצאים במעמד שווה טורנירי הגראנד פרי והאליפויות היבשתיות - אמנם סביר להניח שזכייה של ספורטאי ישראלי באליפות אירופה תעשה יותר רעש תקשורתי מזכייה בטורניר גראנד סלאם, אבל למעשה חשיבותה מבחינת הדירוג העולמי היא פחותה.

 

מתחת לגראנד פרי ולאליפויות היבשתיות בפער ניכר נמצאים טורנירי הסבב היבשתיים (הספורטאים הישראלים משתתפים בסבב אירופה הפתוחה), הניקוד המוענק בטורנירים הללו כיום הוא כה נמוך שהם משמשים בעיקר כשפשוף תחרותי עבור ספורטאים פחות מנוסים.

 

לכל ספורטאי נספרות בדירוג רק שש התחרויות הטובות ביותר שלו בכל שנה. הדירוג סופר שנתיים לאחור, אך על התחרויות בשנה הראשונה מקבל הספורטאי רק 50% מהניקוד המקורי.

 

הדירוג העולמי קובע את הספורטאים שיתחרו באולימפיאדה, כפי שיוסבר בהמשך, אך משפיע גם על ההגרלות בטורנירי הסבב. שמונת הראשונים בדירוג מוגנים ממפגש זה מול זה עד לשלב רבע הגמר.

 

למעט טורנירי הסבב היבשתיים והמאסטרס, ביתר תחרויות הסבב כל מדינה יכולה לשלוח לתחרויות עד שני ספורטאים בכל משקל. ישנן מדינות, בעיקר במזרח אסיה, שלא מייחסות לדירוג חשיבות רבה מדי ובוררות את הטורנירים בהם משתתפים נציגיהן בפינצטה. ישנם מקרים לא מעטים בהם ספורטאים יפנים וגם אחרים שאינם מתחרים הרבה, מדורגים נמוך יחסית אך בפועל נחשבים לספורטאים החזקים ביותר בקטגוריית המשקל שלהם.

 

איך מגיעים בענף הזה לאולימפיאדה?

באולימפיאדה, בניגוד לתחרויות הסבב, לכל מדינה מותר לשלוח ספורטאי אחד בלבד בכל משקל. הקריטריונים להעפלה לאולימפיאדת טוקיו 2020 טרם נקבעו, אך כבר עכשיו ברור כי בדומה לאולימפיאדות האחרונות הדירוג העולמי יהיה זה שיקבע מי ישתתף בתחרות החשובה מכולן. לאולימפיאדת ריו 2016 העפילו אצל הגברים 22 המדורגים ראשונים בכל משקל, בחישוב של ספורטאי אחד למדינה ו-14 הראשונות מבין הנשים. מקומות נוספים חולקו בין היבשות. הספורטאים הישראלים יצטרכו קרוב לוודאי לעמוד גם בקריטריון מחמיר יותר נוסף שייקבע על ידי הוועד האולימפי הישראלי.

 

הכוכב הגדול של הענף. רינר (צילום: AFP / JACK GUEZ) (צילום: AFP / JACK GUEZ)
הכוכב הגדול של הענף. רינר(צילום: AFP / JACK GUEZ)

 

מי הכוכבים הגדולים בעולם?

הג'ודוקא המפורסם והמצליח בעולם הוא הצרפתי הענק טדי רינר (2.04 מ', 136 ק"ג). רינר המתחרה בקטגוריית המשקל הגבוהה ביותר (מעל 100 ק"ג) הוא תופעה ספורטיבית חוצת-ענפים. הוא זכה בעשר אליפויות עולם ובשתי מדליות זהב אולימפיות – בדרך לזהב האולימפי האחרון הוא ניצח את מדליסט הארד אורי ששון בחצי הגמר. ההפסד האחרון שלו היה אי-שם ב-2010. בין הכוכבים הנוספים ניתן למנות את מאילינדה קלמנדי (עד 57 ק"ג), ששמה את מדינת קוסובו הצעירה על המפה, והעניקה לה את מדליית הזהב האולימפית הראשונה שלה, הכוכבים העולים האח והאחות היפניים אפיבומי ואוטה אבה, ושני הג'ודוקא היפניים שנאבקים ראש בראש במשקל עד 73 ק"ג שוהיי אונו וסויצ'י האשימוטו. במשקל עד 63 ק"ג יש יריבות מעניינת ואיכותית בין אלופת העולם קלאריס אגבייננו הצרפתייה, חברתה הטובה של ירדן ג'רבי, לאלופה האולימפית טינה טרסטניאק מסלובניה.

 

שמה את קוסובו על המפה. קלמנדי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שמה את קוסובו על המפה. קלמנדי(צילום: AFP)

 

מי הספורטאים הבולטים בישראל?

הג'ודוקא הישראלי הפעיל המפורסם ביותר כיום הוא כמובן אורי ששון שזכה במדליית הארד באולימפיאדת ריו 2016. ששון לקח הפסקה ארוכה אחרי האולימפיאדה, אך מאז כבר הספיק לחזור להתחרות בקטגוריית המשקל הכבד (מעל 100 ק"ג). מי שרושם עד כה את ההישגים המרשימים ביותר בקמפיין האולימפי הנוכחי הוא טל פליקר המתחרה במשקל עד 66 ק"ג. פליקר מדורג כיום ראשון בעולם במשקל שלו והספיק כבר לזכות במדליית ארד באליפות העולם ובמדליות זהב בגראנד סלאם אבו-דאבי ובאקו. יחד עם פליקר במשקל ישנו ג'ודוקא ישראלי מצוין נוסף, ברוך שמאילוב, שצפוי להיאבק איתו על הכרטיס לאולימפיאדת טוקיו.

 

שגיא מוקי ואורי ששון. הכוכבים בכחול-לבן (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
שגיא מוקי ואורי ששון. הכוכבים בכחול-לבן(צילום: עוז מועלם)

 

שגיא מוקי, אלוף אירופה לשעבר, שהיה מרחק ניצחון אחד ממדליה אולימפית, עלה קטגוריית משקל בקמפיין הנוכחי ומתחרה כיום במשקל עד 81 ק"ג. את מקומו במשקל עד 73 ק"ג תפס הג'ודוקא הצעיר טוהר בוטבול, כשייתכן שגם גולן פולק שהתחרה בשתי האולימפיאדות האחרונות, ישתלב במשקל הזה. במשקל עד 100 ק"ג, הזכור לנו לטובה מימי אריק זאבי, השם הבולט כיום הוא פיטר פלצ'יק ומשקל אחד מתחתיו, עד 90 ק"ג, ישנו לי קוכמן. במשקל הנמוך ביותר, עד 60 ק"ג, הספורטאי הבכיר הוא דניאל בן דוד.

 

אצל הנשים, במשקל עד 48 ק"ג צפוי קרב על הכרטיס לאולימפיאדה בין שירה ראשוני שהתחרתה בריו לנועה מינצקר. במשקל עד 52 ק"ג גילי כהן, שייצגה את ישראל בריו, נחשבת לספורטאית הבכירה, מאחוריה נמצאות הספורטאיות הצעירות בטינה טמלקובה, שעברה לארץ מבולגריה בעקבות בן זוגה ברוך שמאילוב, אריאל בצלאל וגפן פרימו. במשקל עד 57 ק"ג ישנן תמנע נלסון לוי שכבר זכתה במדליית ארד באליפות אירופה ועדי גרוסמן ומעיין גרינברג. במשקל עד 63 ק"ג ישנו ואקום מסוים אחרי פרישתה של ירדן ג'רבי - גילי שרייר, ענבל שמש ורותם שור ינסו למלא את החלל. באותו המשקל מתחרה ספורטאית ישראלית נוספת, אליס שלזינגר, שמייצגת כיום את בריטניה ותנסה להגיע לאולימפיאדה רביעית ברציפות. במשקל עד 78 ק"ג, ירדן מאירסון ורז הרשקו, אלופת אירופה לקדטיות בעבר, הן הנציגות הבולטות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
שגיא מוקי וטוהר בוטבול
צילום: אורן אהרוני
מומלצים