שתף קטע נבחר

הוחלפו בטעות: ניתוח מוח לאדם הלא נכון

רק שעתיים אל תוך ניתוח המוח המורכב התברר לצוות הכירורגים מניירובי כי מדובר במטופל הלא נכון. בית החולים: "מצטערים על התקרית"

ניתוח לאיש הלא נכון: צוות מנתחי מוח גילה שהמנותח הלא נכון הוכנס לניתוח המוח. רק שעתיים לאחר תחילת הניתוח, התבררה תקרית החלפת החולים. מדובר בבית החולים בניירובי, קניה, שם אושפזו במחלקה הנוירוכירורגית שני מטופלים: האחד נזקק להשגחה עקב נפיחות בגולגולת, והשני סבל מקריש דם במוח ונזקק לניתוח נוירוכירורגי דחוף להוצאת הקריש.

 

שעתיים אל תוך הניתוח, התברר לצוות הנוירוכירורגים כי במטופל ששוכב על המיטה מולם, ואת גולגלתו פתחו - אין כל קריש דם. בדיקה נוספת גילתה את האמת המרה: מדובר במטופל הלא נכון.

 

רק לאחר שפתחו את ראשו של המנותח, גילו הרופאים שכלל אין בו קריש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רק לאחר שפתחו את ראשו של המנותח, גילו הרופאים שכלל אין בו קריש(צילום: shutterstock)

מיד הוחלפו שוב החולים, כשהאיש שסבל מקריש דם הוכנס לחדר הניתוח וטופל. שני החולים מתאוששים כעת בבית החולים ומצבם מוגדר טוב.

 

דוברת בית החולים אמרה לרשת הבי.בי.סי, שחשפה את הפרשה: "אנו מביעים צער עמוק על התקרית. בית החולים עשה הכל כדי להבטיח את בטיחות החולה. אנחנו שמחים להודיע לציבור כי החולה מתאושש ומתקדם היטב".

 

עוד כתבות בנושא:

הרופא טעה: במקום ניתוח "פרונקל" ביצע הרחבת פי הטבעת

870 אלף דולר לאדם שאשכו נכרת בטעות בניתוח

שיבא: הרופא ניתח בטעות את הברך הבריאה

 

התופעה משקפת, לדברי איגוד הרופאים בקניה, את הבעיה המתמשכת של מחסור בצוותים רפואיים, תופעה הגוררת עמה שיעור גבוה של טעויות רפואיות. העומס הרב מביא חלק מהמנתחים לבצע גם 20 ניתוחים ביממה.

 

בישראל: אמצעים לזיהוי ודאי

גם בישראל אירעו בשנים האחרונות מספר תקריות של טעויות רפואיות שהובילו לבלבול בין חולים. בחלק מהמקרים נותחו איברים לא נכונים, באחרים קיבלו מטופלים טיפולים שמיועדים לחולים אחרים. לשם כך קבע משרד הבריאות נהלים ברורים שנועדו להפחית את הסיכון לטעויות רפואיות.

 

בין היתר נקבע כי לפני כל מתן מנת דם יבוצע הליך וידוא קפדני של מנת הדם הנכונה למטופל הנכון, בחתימת רופא ואחות או שני רופאים לצד מיטת החולה תוך זיהויו הקפדני. לפני ניתוח חלק בגוף, נהוג לסמן את האיזור המנותח בדיו שאינו מחיק. כל מטופל מקבל לידיו צמיד זיהוי שאינו ניתן להסרה בקלות, בחלק מבתי החולים כולל הצמיד גם ברקוד אותו ניתן לסרוק להעלאת תיק החולה במהירות. בתוך כך מתבצע הליך ספירת תחבושות וציוד רפואי שהוצא מגוף מנותח בתוך כל פעולה פולשנית, תוך תיעוד של הוצאת המספר הנכון של האביזרים שהוכנסו לגוף המטופל.


כדי שלא יקרו טעויות: השאלות שאתם חייבים לשאול את הרופא

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המוח הלא נכון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים