שתף קטע נבחר

אושר בוועדה: רפורמה ביבוא מוצרי אלקטרוניקה

ועדת הכלכלה אישרה לקריאה שנייה ושלישית את 'רפורמת ה-Wi-Fi', להסרת חסמי יבוא על מוצרים אלקטרוניים חדישים. הרפורמה אמורה להיכנס לתוקף ב-1 באוגוסט, לפשט את תהליך היבוא, ולפי הערכת האוצר לחסוך לצרכנים 350 מיליון שקל בשנה

ועדת הכלכלה אישרה אמש (א') את 'רפורמת ה-Wi-Fi', להסרת חסמי יבוא על מוצרים אלקטרוניים חדישים. ההקלות אושרו לקריאה שנייה ושלישית במסגרת חוק ההסדרים לתקציב 2019, והרפורמה אמורה להיכנס לתוקף ב-1 באוגוסט.

 

חסמי היבוא יוסרו מעל שורה של מוצרי תקשורת אלחוטית, ובהם טלוויזיות חכמות, מחשבים ניידים, ראוטרים, רחפנים ועוד – בשוק שמגלגל כ-10 מיליארד שקל בשנה. לפי הערכת האוצר, הרפורמה אמורה לחסוך לצרכנים 350 מיליון שקל בשנה, והיא תאפשר לייבא את המוצרים בצורה קלה ופשוטה יותר. "מדובר במהפכה", אמר יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל (המחנ"צ).

 

לכתבות נוספות בערוץ הצרכנות

 

   (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אישור הרפורמה יתבצע על ידי עדכון חוק מנדטורי משנת 1924 - חוק שהתיקון הקודם לו נעשה לפני כ-50 שנה. הרפורמה מוחקת פיגור מתמשך של שנים רבות בחוק הקיים, שלא הדביק את קפיצת הדרך הטכנולוגית שנעשתה בתחום התקשורת האלחוטית והמקוונת.

 

אמש השלימה הוועדה את החקיקה באישור ההקלה העיקרית, שתאפשר ליבואנים יבוא על סמך הצהרה בלבד. לוועדה נמסר כי למרות שהחוק החדש אמור להיכנס לתוקף ב-1 באוגוסט, בעוד כחמישה חודשים, שר התקשורת יוכל לבקש מהוועדה דחייה של ארבעה חודשים אם השוק לא הספיק להתארגן, כך שהרפורמה תופעל לכל המאוחר בתחילת השנה הבאה.

 

חסכון של 350 מיליון שקל בשנה

עידו סופר, נציג האוצר שהציג לוועדה את הרפורמה, אמר כי היא משלבת הפחתה של הנטל הרגולטורי עם הקלה ביוקר המחייה. חסם היבוא העיקרי קיים בצורך לקבל את אישור משרד התקשורת למוצרים רבים. לדבריו, "המשרד נדרש לספק בשנה לא פחות מ-15 אלף אישורי התאמה של מוצרים לשוק התקשורת המקומי. התהליך נמשך זמן רב והוא מקשה על היבואנים".

 

סופר הדגיש כי הרפורמה פוטרת את היבואנים מהצורך לקבל מראש את אישור משרד התקשורת ליבוא מוצרים שאינם מסוכנים. המשרד יהיה אחראי על אכיפת החוק בשווקים. לדבריו, הפטור הזה הוא לבדו יחסוך לצרכנים 350 מיליון שקל בשנה.

 

מנכ"ל משרד התקשורת, מימון שמילה, ציין שחובת הבדיקה המוקדמת כתנאי לאישור היבוא תתמקד ביבוא הרחפנים. הוא הגיב על אזהרת היו"ר כבל מסכנת הרחפנים ש"יכולים להפוך לכלי מלחמה לכל דבר ועניין". לדברי שמילה, הרחפנים ימשיכו להיבדק, "כי אנחנו לוקחים סיכונים מחושבים. אם יקרה אירוע בעקבות יבוא מוצר זה או אחר, נדע לטפל בו. הרחפנים יצטרכו לעבור בדיקות קפדניות, ורק אחרי שיוסדר השימוש בתדרים שלהם ניתן יהיה להקל גם על היבוא שלהם".

 

עוד ביקש ח"כ כבל לדעת האם בכוונת משרד התקשורת לבצע הסברה לציבור, כדי שהצרכנים ידעו מה מותר להביא לארץ, אם ביבוא אישי ואם ברכישה בחו"ל, ומה לא. נציג המשרד, רועי ברית, השיב כי רשימת המוצרים המותרים מתפרסמת באתר האינטרנט של המשרד, אבל כבל טען ש"הציבור לא יודע לגשת לרשימה והרוב המכריע לא היו מביאים מראש משהו לו ידעו שהיבוא אסור", ודרש מנציגי הממשלה להגיש לוועדה נייר מסודר הכולל הסברים פשוטים לציבור.

 

פרק העיצומים הכספיים בחוק החדש קובע כי לעבריינים אורבים קנסות מנהליים. הקנס על עבירות קלות יגיע עד 10,000 שקלים לעוסק יחיד, ועד 20 אלף שקלים לעסק המוגדר כתאגיד. על עבירות חמורות הקנס לעוסק יחיד יגיע עד 70 אלף שקלים, ולתאגיד עד 140 אלף שקלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים