שתף קטע נבחר

סרטן המעי הגס: הסימנים המקדימים שדורשים בדיקה דחופה

הוא הסרטן השני בשכיחותו בישראל, ואלפי ישראלים מאובחנים בו כל שנה. הבשורה היא שאיבחון מוקדם מביא את אחוזי הריפוי ל-95%. אז כיצד מתבצע האיבחון, מי צריך לעבור קולונוסקופיה, האם גלולת הווידאו עוזרת לגילוי המחלה ומה הסימנים המוקדמים שדורשים מכם לגשת להיבדק?

מהם המזונות שעלולים לגרום לסרטן המעי הגס

 

 

הסרטן הקטלני שאפשר למנוע: אלפי ישראלים לוקים מידי שנה בסרטן המעי הגס, הסרטן השני בשכיחותו. הבשורה היא, שאבחון מוקדם מצליח להביא את הריפוי מהמחלה כמעט למאה אחוזים. אז מהם הסימנים המוקדמים שמחשידים לסרטן המעי הגס, מי צריך לעבור קולונוסקופיה, והאם גלולת הווידאו עוזרת לאבחון?

 

מהם סימני המחלה הראשונים?

מרבית החולים לא יסבלו כלל מתסמינים בשלבי המחלה הראשונים. חלק גדול מאובחנים לאחר שביצעו דם סמוי בצואה בקופת החולים. במקרים מסויימים עלולים להופיע הסימנים הבאים, שדורשים כמובן פניה לרופא:

 

דם טרי בצואה.

שינויים בהרגלי יציאות במיוחד מעל גיל 50 הנמשכים מספר שבועות (שלשול ממושך, עצירות או שלשול ועצירות לסירוגין).

כאבי בטן תחתונה שנמשכים מספר שבועות.

 

אילו בדיקות ראשוניות מתבצעות לאבחון?

במסגרת התוכנית לאבחון מוקדם מבצעות קופות החולים בדיקת דם סמוי בצואה לכל המטופלים מעל גיל 50. במידה שהופיעה תשובה חיובית (כלומר דם סמוי בצואה), או במידה שעולה חשד על פי התסמינים הממושכים שהוזכרו קודם לכן, מתבצעת בדיקת דם לאיתור אנמיה שעלולה להצביע על איבוד דם, והפניה לבדיקת מומחה לגסטרואנטרולוגיה שמחליט על הפניה לקולונוסקופיה. אם אובחן סרטן המעי הגס, מתבצעות בהמשך גם בדיקות CT כדי לקבוע את שלב המחלה.

 

כמה שכיח הסרטן בישראל?

מדי שנה מאובחנים בישראל 3,200 מקרים חדשים, מה שהופך את סרטן המעי הגס לשני בשכיחותו בישראל. רק 34% מהמקרים מתגלים בשלב המוקדם שבו הגידול נמצא בדופן המעי, 10% מתגלים בשלב 4, המאוחר, בו ישנן גרורות סרטניות מחוץ למעי, והיתר בשלבים 2 ו-3.

 

כריתה של חלק המעי בו נמצא סרטן, תוביל בדרך כלל להחלמה מלאה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כריתה של חלק המעי בו נמצא סרטן, תוביל בדרך כלל להחלמה מלאה(צילום: shutterstock)

 

כיצד מתבצע הטיפול?

במרבית החולים יבוצע ניתוח כריתה של חלק המעי בו נמצא סרטן, מה שמוביל להחלמה מלאה. בסרטן הרקטום, עשויים לבצע תחילה הקרנות כדי להקטין את הגידול, ורק אחר כך לפי הצורך ניתוח.

 

השלב הסופי של המחלה נקבע לאחר כריתת חלק המעי הגס כולל הבלוטות. רק אז מתקבלת החלטה אם יש צורך בטיפול כימותרפי. אם המחלה מאובחנת בשלב מתקדם, ישנם טיפולים כימותרפיים וביולוגיים. חלק קטן מהחולים סובלים ממחלה מתקדמת או חסימתית, אצלם מתבצעים רק טיפולים פליאטיביים לשיכוך כאב והקלה על איכות החיים.

 

מה שיעורי ההצלחה מהטיפולים?

כאשר מדובר בסרטן המעי הגס בשלב 1, הממוקם רק בדופן המעי, מגיע שיעור ההצלחה ל-95%. בשלבים 2 ו-3, בסך הכל מגיעים שיעורי ההצלחה הממוצעים במחלה ל-50 עד 60%. גילוי מוקדם של פוליפים המוסרים מהמעי, מונע לחלוטין את המחלה.

 

מי צריך לבצע קולונוסקופיה?

בדיקת הקולונוסקופיה מתבצעת באמצעות צינור המוחדר בהרדמה מלאה לפי הטבעת. בקצה הצינור ישנה מצלמת וידאו וכלי ניתוח המאפשרים איתור של גידולים חשודים, כריתתם ושליחתם לביופסיה.

 

אם מדובר בפוליפים, גידולים מקדימים של סרטן המעי הגס – הם מוסרים ומביאים להחלמה מיידית. הקולונוסקופיה מומלצת לכל אדם מעל גיל 50, אולם איננה בסל הבריאות בישראל ומתבצעת כאשר מתגלה דם סמוי בצואה, תסמינים מחשידים, או כאשר קיים סיכון מוגבר – סיפור משפחתי של המחלה – אז מתבצעת קולונוסקופיה מגיל 40 אחת לחמש שנים, או כאשר יש מחלות בסיכון גבוה כמו תסמונות גנטיות שונות או פוליפים מרובים, אז מתבצע המעקב בקולונוסקופיה כל שנה.

 

למי מבצעים קולונוסקופיה וירטואליות?

מדובר בסריקת סי.טי המבצעת הדמיה של המעי ומאתרת גידולים. עדיין אין הוכחות מובהקות שהבדיקה משפרת את התחלואה ומפחיתה תמותה, וממילא גם אם מאותר גידול – הוא דורש ביצוע של קולונוסקופיה רגילה, שכן קולונוסקופיה וירטואלית אינה כוללת הסרת גידולים. חיסרון נוסף לבדיקה הוא הקרינה הגבוהה שנפלטת ממכשיר הסי.טי.

 

האם יש טעם לבצע בדיקה בגלולת הווידאו?

גלולת הווידאו, פיתוח כחול לבן של חברת גיוון אימג'ינג, נועד תחילה לאבחון של מחלות המעי הדק, אולם לאחרונה החל ניסיון גם לביצוע אבחון פוליפים במעי הגס. מדובר בגלולה ובה מצלמת וידאו המצלמת את המעי לאחר בליעתה. עם זאת, עדיין אין המלצות באיגודים המקצועיים בעולם להשתמש בגלולה כאבחון מוקדם של סרטן המעי הגס.

 

ייעוץ רפואי: ד"ר נעים אבו פרחה, מומחה לגסטרואנטרולוגיה, המרכז הרפואי סורוקה


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סרטן המעי הגס. איך למנוע?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים