שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    קוטפים ומבשלים: מה אפשר לעשות עם חוביזה?
    צאו לשדות וקטפו חוביזה: שלושה מתכונים טבעוניים ובריאים מהעשב הנפוץ בארץ שגדל פרא בחצרות הבתים. זו אפילו יכולה להיות ארוחה לשבת

     

    כתב: אסף קמר, צילום: מוחמד שינאווי, עריכה: דפי מקל

    כתב: אסף קמר, צילום: מוחמד שינאווי, עריכה: דפי מקל

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

    חוביזה הוא העשב הכי נפוץ בארץ שגדל פרא בחצרות הבתים, בצידי הדרכים ובגינות של השכנים. את המנות שלפניכם, שבכולן מככבים העלים של החוביזה, תוכלו לזלול בכל הזדמנות או אפילו להגיש לארוחת השבת.

     (צילום: חגי לפלר) (צילום: חגי לפלר)
    (צילום: חגי לפלר)
      

    חוביזה (חלמית בעברית) הוא עשב בר בעל עלים גדולים ורחבים, שגדל בארץ בעונת החורף. מה שאומר שאנו נמצאים בשלהי העונה ואוטוטו, ממש תוך שבועיים-שלושה,כבר לא יישאר זכר לחוביזה. לכן, מהרו ולקטוף לפני שהחוביזה תקמול ולא יישאר לכם כלום.

     (צילום: חגי לפלר) (צילום: חגי לפלר)
    (צילום: חגי לפלר)
     

    ולמה אני כל כך מתלהב מחוביזה? מבחינת ערכים תזונתיים מדובר בבת הדוד של הבמיה וההביסקוס. העלים של הצמח הזה עשירים מאוד בברזל, בחלבון ובנוגדי חימצון. טעמם עדין, והם משתלבים היטב בתבשילים, במאפים ובסלטים טריים. אם לא הצלחתם ללקט את החוביזה, תוכלו להמיר את אותה כמות של עלים בעלי תרד או עלי מנגולד.

     

    שושני כוסמין במילוי חוביזה ובצל

    מאפה מרשים ובריא מקמח כוסמין מלא, עשיר בחלבון, בסיבים תזונתיים ובחומצות שומן איכותיות.

     

    המצרכים (לתבנית אפיה עגולה עם קפיץ בקוטר 25 ס"מ):

    לבצק -

    5 כוסות קמח כוסמין מלא

    כפית מלח

    2 כפיות סוכר

    30 גר' שמרים טריים

    1 כפית טימין יבש (לא חובה)

    2 שני שום כתושות

    1 כוס שמן זית

    1 כוס חלב סויה

    למילוי - 

    כמות השווה ל-4 כוסות של עלי חוביזה ללא הגבעולים (כ-300 גרם)

    1 בצל בינוני

    מעט שמן זית לטיגון

     (צילום: חגי לפלר) (צילום: חגי לפלר)
    (צילום: חגי לפלר)

    אופן ההכנה:

    1. מתחילים עם הבצק - בקערה עמוקה מערבבים היטב את כל החומרים היבשים של הבצק: הקמח, הסוכר, המלח, השמרים והטימין היבש.
    2. בקערה נוספת מערבבים היטב את כל החומרים הרטובים של הבצק: השמן, חלב הסויה ושיני השום.
    3. יוצקים את תערובת השמן וחלב הסויה לקערה עם הקמח ומערבבים עד שכל הקמח נספג ומתקבל בצק רך ונעים לעבודה. לשים בעזרת היד כ-2-3 דקות. מכסים את הקערה במגבת ומניחים להתפחה 60 דקות.
       (צילום: חגי לפלר) (צילום: חגי לפלר)
      (צילום: חגי לפלר)
    4. מכינים את המילוי - שוטפים היטב את עלי החוביזה. מחממים בסיר גדול מים ומביאים לרתיחה. חולטים את עלי החוביזה כדקה אחת ומוציאים מן המים.
       (צילום: חגי לפלר) (צילום: חגי לפלר)
      (צילום: חגי לפלר)
      קוצצים את עלי החוביזה דק ומניחים בצד. קוצצים את הבצל לקוביות ומטגנים כ-3-4 דקות עד שהבצל משחים מעט.
       (צילום: חגי לפלר) (צילום: חגי לפלר)
      (צילום: חגי לפלר)
       (צילום: חגי לפלר) (צילום: חגי לפלר)
      (צילום: חגי לפלר)
    5. מוסיפים את עלי החוביזה וממשיכים לטגן עוד 2-3 דקות. מורידים מהלהבה. 
       (צילום: חגי לפלר) (צילום: חגי לפלר)
      (צילום: חגי לפלר)
    6. לאחר שעה חוזרים אל הבצק שתפח. מחלקים את הבצק ל-15 כדורים שווים. כל כדור בצק מרדדים בעזרת מערוך לפס בצק מאורך ודק.
    7. מניחים מעט מהמלית של החוביזה והבצל לאורך הבצק ומגלגלים. חוצים באמצע, הבצק המגולגל, בעזרת סכין חד לשני חצאים. כל חצי מניחים בתבנית האפייה, כשהחלק הפנימי פונה כלפי חוץ. מתפיחים פעם נוספת כחצי שעה. מברישים עם מעט שמן זית ובוזקים מעט מלח גס ופלפל גרוס.
       (צילום: חגי לפלר) (צילום: חגי לפלר)
      (צילום: חגי לפלר)
        
    8. אופים בטמפרטורה בינונית (180 מעלות) כ-35-30 דקות עד שהמאפה משחים. מצננים לחלוטין, ומגישים. 

     

     (צילום: חגי לפלר) (צילום: חגי לפלר)
    (צילום: חגי לפלר)

    מרק חוביזה וחומוס חריף

    מרק עשיר בטעמים, חלבון ובסידן שמזכיר בטעמו מרק חרירה מרוקאי.

     

    המצרכים (ל-4 מנות):

    1 כוס חומוס מושרה ללילה בהרבה מים (כוס לפני ההשריה)

    1 כפית סודה לשתיה

    1/2 כוס גזר, מגורר

    1/2 כוס גבעול סלרי, חתוך לפרוסות

    1/2 2 כוסות של עלי חוביזה, שטופים היטב

    2 בצלים בגודל בינוני קצוצים לקוביות 

    6 שיני שום קצוצות

    1/2 כוס מיץ לימון

    1/4 כוס שמן זית

    1 כף שטוחה של כורכום

    1 כף פפריקה אדומה

    1 כפית פפריקה חריפה

    1/2 כפית חויאג' למרק

     (צילום: חגי לפלר) (צילום: חגי לפלר)
    (צילום: חגי לפלר)
     

    אופן ההכנה:

    1. מסננים במסננת את החומוס ושוטפים היטב.
    2. מניחים בסיר את גרגרי החומוס ומוסיפים 5 כוסות מים וסודה לשתייה, ומביאים לרתיחה.
    3. מקפים את הקצף, ומבשלים כשעה על להבה נמוכה (שימו לב שהנוזל לא ייגלוש).
    4. אם צריך להוסיף מים לאחר כשעה, מוסיפים כוס אחת. במקביל מטגנים את הבצל הקצוץ ואת הסלרי בסיר רחב עם שמן זית.
    5. קוצצים את עלי החוביזה ומוסיפים לסיר יחד עם הגזר המגורר, ממשיכים לבשל כ-15 דקות על אש בינונית עד שהחוביזה מאבדת מנפחה.
    6. מוסיפים את התבלינים, השום והלימון ושופכים הכול לסיר החומוס (נוזלי החומוס הם ציר המרק).
    7. מבשלים הכול על להבה נמוכה כ-10 דקות ומגישים.

      

    אורז ירוק עם חוביזה ושקדים

    מנה חגיגית ומרשימה, עשירה בברזל ובסידן. 

     

    המצרכים (ל-4 מנות):

    1 כוס אורז בסמטי

    1 כוס עלי חוביזה

    1 כף שמיר, קצוץ

    1 כף פטרוזיליה, קצוצה

    1 בצל בינוני

    10 שקדים טבעיים, קצוצים גס

    מיץ מחצי לימון

    3 שיני שום, כתושות

    2 כפות שמן

     (צילום: חגי לפלר) (צילום: חגי לפלר)
    (צילום: חגי לפלר)
     

    אופן ההכנה:

    1. מפרידים את עלי החוביזה מהגבעולים ושוטפים היטב.
    2. קוצצים את העלים דק. קוצצים את הבצל לקוביות, ומטגנים 3-2 דקות עד שהבצל מזהיב.
    3. מוסיפים את השום, עלי החוביזה, השמיר והפטרוזיליה ומטגנים במשך 3 דקות.
    4. מוסיפים את כוס האורז ומערבבים היטב.
    5. מוסיפים 2 כוסות מים חמים ומביאים לרתיחה.
    6. מנמיכים את הלהבה, ומבשלים עם מכסה סגור עוד 15 דקות.
    7. אחרי 15 דקות מכבים את הלהבה, ומשאירים את הסיר על הכיריים עם מכסה עוד 5 דקות לפחות.
    8. לפני ההגשה: יוצקים מיץ לימון ומפזרים שקדים טבעיים קצוצים מעל המנה.

     

    חגי לפלר הוא בעל הבלוג "ספורטאי טבעוני"

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים