שתף קטע נבחר

נדחתה ההצבעה לאישור הכבדת המיסוי על זכייה בהגרלות

בעקבות התנגדות חברי הכנסת לאשר את תוכנית האוצר להוריד את רף חובת המיסוי על זכייה בהגרלות לסכום של 10,000 שקל, נדחתה ההצבעה בוועדת הכספים. הח"כים קראו לאוצר להגיע להסכמה עם מנהלי הפיס והטוטו

ועדת הכספים ביטלה הצבעה שנקבעה להיום (ד') לאישור הכבדת נטל המיסוי על פרסי הגרלות.

 

 

המהלך נעשה נוכח התנגדות חברי הוועדה להוריד את תקרת הפטור ממס על סכום הרווח בהגרלות (35%) מ-50 אלף שקל כיום לעשרת אלפים שקל.

 

הח"כים טענו כי "מדובר בשיקול פיסקאלי של האוצר, להגדיל את הכנסות המדינה ממיסים תוך הכנסת ידה של המדינה עמוק לכיסו של האזרח, שהוא דבר לא ראוי, במיוחד בתקופה של עודפי גבייה גדולים". האוצר ציין כי שוק ההימורים החוקיים בישראל גדל בשנים האחרונות בכ-80% וגודלו היחסי של השוק הוא מהגבוהים במדינות ה-OECD. "מצב חברתי לא בריא כשבארץ ההשתתפות בהימורים ממוקדת באוכלוסיות מוחלשות שמפסידות שם כסף רב", טענו באוצר.

 

נציגי מפעל הפיס והטוטו ציינו בוועדה כי היקף ההימורים גדל מאוד גם לאחר ההעלאה הקודמת של המס על הזכיות ולכן נראה שהגדלת המיסוי לא משיגה את המטרה המוצהרת של הפחתת היקף ההימורים.

 (צילום: אסף מגל) (צילום: אסף מגל)
(צילום: אסף מגל)
 

דיונים קודמים בנושא התקיימו ערב אישור חוק ההסדרים השוטף והגדלת המס מתוכננת לחוק ההסדרים של תקציב 2019.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, אמר בדיון כי לדעתו, להכנסות המדינה הצפויות מהורדת הפטור ממס על רווחי ההימורים, אין ערך רלוונטי מהמלך, כי גם כך "כל ההכנסות מההימורים החוקיים הולכות ישר לתקציב המדינה ומי שתיפגע מהמהלך זו דווקא קופת המדינה. זאת בעיקר לאור העובדה שהמס החדש על זכיות מעל 10 אלפים שקל יהיה על כל סכום הזכייה החל מהשקל הראשון".

 

"המס לא הוגן"

מנכ"ל האוצר, שי באב"ד, אמר שהרפורמה מוצעת בהמשך לביטול ההימורים על מרוצי סוסים ומכונות המזל. בגלל ש"יכולת ההתמכרות בתחום הזה גבוהה מאוד. כספי הטוטו והלוטו אכן הולכים לקופת המדינה כי מוסדות החינוך והספורט מתוקצבים ישירות מתקציב המדינה אך מאושרים במסגרות נפרדות. המטרה היא להקטין את התמריץ ואת הרצון בהימורים, שאגב אסורים גם על פי התורה", הוסיף ברמז לעמדת היו"ר גפני. עוד ציין כי גם כשבפעם הקודמת עלה שיעור המס מ-30% ל-35% על רווחים מעל 50 אף שקל, אמרו שהכנסות הפיס ייפגעו, ודווקא הן עלו.

 

תמיר כהן מאגף התקציבים אמר שההכנסות המס אחרי הורדת תקרת הפטור צפויות לעמוד על 100 מיליון שקל בשנה.

 

המשנה למנכ"ל הפיס, דב קרומר טען שבגלל הרפורמה הקצאות הפיס ירדו ב-300 מיליון שקל ו"יטורטרו כ-3,500 זוכים נוספים שיידרשו להגיע לבית מפעל הפיס לשלם למס הכנסה שקלים בודדים". על טענת הפגיעה בשכבות המוחלשות הוא הגיב, "אנחנו לא מוכרים בסכומים גדולים לאזרח הבודד". מנכל הטוטו, איציק לארי ציין כי המדינה אולי תזכה לכל היותר במחצית סכום התוספת להכנסות שצופה האוצר, כלומר רק בכ-50 מיליון שקל בלבד, אבל רווחי הטוטו ייפגעו במידה גדולה יותר והמדינה תצא מופסדת. "מי ירצה להמר אם ישקיע 10 אלפים שקל וישלם מס על רווח של 12 אלף? אם המפסיד לא מקבל ניכוי הוצאות, המס לא הוגן ויוצר אי כדאיות כלכלית להמר", טען לארי.

 

מנכ"ל האוצר השיב: "אנחנו מנסים לפתור את הבעיה לא למיעוט שזוכה, אלא לעשרות ומאות אלפים שמהמרים ולא זוכים. כשאזרחים מהעשירונים התחתונים מהמרים על מעט כספם בתקווה להגשים חלום, זו תופעה פסולה שאותה אנחנו רוצים למגר. אנחנו לא רואים בכך פגיעה וכניסה לכיס האזרחים, אלא מצב שוויוני שגם מי שזוכה מעל 10,000 שקל ישלם מס. אפקט ההרתעה גובר על הדמגוגיה. יש כאן מידה של שוויון בנטל".

 

בסיכום הישיבה הודיע היו"ר כי הוא מוכן לדחות את ההצבעה עד מחר אם תושג פשרה בין עמדות האוצר לאלה של הפיס והטוטו. "אם תושג, אני יעלה מחדש את הנושא במטרה להכריע בהצבעה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים