שתף קטע נבחר

"רוצים דירה אבל לא חושבים על המסביב"

הארכת פעילות הוועדה שנועדה לזרז את תוכניות הבנייה למגורים נידונה היום בדיון סוער בכנסת. עו"ד זיו כספי, מומחה לנדל"ן, ואסף זנזורי מהחברה להגנת הטבע, הסבירו באולפן ynet את הבעיות בפעילות הוועדה, שעוקפת את הליכי התכנון הרגילים

 

 

ועדת הפנים והגנת הסביבה קיימה היום (ד') דיון סוער בנושא הארכת פעילות הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל) בשנה נוספת, בסופו הוחלט לדחות את ההחלטה ולקיים דיון נוסף בנושא. עו"ד זיו כספי, מומחה לנדל"ן ממשרד גינדי כספי, ואסף זנזורי, רכז משמר התכנון בחברה להגנת הטבע, הסבירו בראיון באולפן ynet את הבעייתיות בפעילות הוועדה.

 

"החוק במהות שלו הוא טוב- כל המטרה שלו להגדיל את המלאי", אמר כספי בדיון. "אבל בואו תראו מה קורה כאן, פעם אחת הרשויות מתנגדות, קריית גת, קריית אתא, ירושלים, גן יבנה, הרצליה, לא תאמינו כמה רשויות עותרות היום כנגד התכנון הזה.

 

"הרשויות אומרות לא ביצעו פה תכנון עם חשיבה לטווח ארוך, לא חשבתם מספיק, לא הסתכלתם במכלול. הלכתם בניתם עיר ליד עיר. עכשיו, המגמה מלמעלה, קבינט הדיור מה הוא אומר? אני רוצה רק מגורים. אז פתאום אתה רואה שהעקרונות שעליהם גדלנו, של עירוב שימושים, של מסחר, של צמצום התנועה כדי שבן אדם יעבוד קרוב למקום המגורים שלו ויבלה קרוב למקום המגורים שלו, פתאום זה לא קיים".

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

"בנוסף באים ראשי הרשות ואומרים שדייר בעצם גוזל מהרשות כי הוא יוצר נטל של כ-8,000 שקל בשנה. אתה לא יוצר ויסות, לא יוצר איזון, אז זה נטל אמיתי. דבר שלישי ואולי גדול יותר, זה שלא באמת בדקו וחשבו היכן נכון לעשות ותמ"ל.

 

"באו ואמרו איפה קל לנו? איפה שאנחנו בעלי הקרקע, המדינה. בדרך כלל זה בפריפריה, המקומות הרחוקים יותר? לא התמקדו באמת באיפה שצריך ואז אתה מגלה שגם לאותם ותמ"לים שכבר אושרו, אין ביקושים פתאום".

 

זנזורי ציין בדיון כי "אנחנו צריכים מלאי יחידות דיור גדול ורוצים שירדו מחירי הדיור. אני צעיר וגם אני רוצה דירה, כולנו רוצים שזה יפתר, אבל בסופו של דבר, דירה זה באמת הדובדבן שבקצפת. כולנו מסתכלים על דירה כדבר שאנחנו רוצים אבל אנחנו לא חושבים על המסביב, על האיכות חיים שתהיה לנו, איך אנחנו נצא מהדירה, מה יהיה בבניין".

 

 

בנוסף הדגים תוכניות שאישרה הותמ"ל במקומות בעייתיים. כך למשל בבקרקע המזוהמת של אפולוניה בהרצליה, שם  בית המשפט המחוזי קיבל את עתירות הארגונים הסביבתיים, התושבים והעיריה נגד התוכנית, או תוכנית בשמורת טבע באזור חדרה, השריד האחרון לביצות באזור ושמיועד לשטח חלקאי בתוכנית המתאר של העיר.

 

ח"כים: "גוף דורסני"

בדיון שנערך היום השתתפו חברי כנסת, ראשי ערים, חקלאים וארגוני סביבה. הביעו התנגדות נחרצת להארכת פעילות הוועדה. ח"כ איתן ברושי ציין כי "סיעת המחנה הציוני מתנגדת לוותמ"ל. זה לא ייאמן עד כמה חמורה המציאות. הבעיה זה האיזונים. אם בסופו של דבר יתקבל אישור הארכה, יהיה צורך להגדיר את הגבולות של הוותמ"ל כדאי שיהיה מרוסן".

 

ח"כ בצלאל סמוטריץ' ציין בדיון כי "אסור לתת לוותמ"ל לדרוס כל דבר שעומד בדרכו", וח"כ מוסי רז אמר כי "אין מקום לוועדה שעוקפת תהליכי תכנון סדירים". ח"כ לאה פדידה אמרה כי "כל הערים יהפכו למשכנות עוני. הוותמ"ל הוא גוף דורסני ומיותר". לבסוף קבע יו"ר הוועדה יואב קיש, כי יתקיים דיון נוסף בנושא.

 

תוכנית מתחם סירקין (הדמיה: ארי כהן מתכננים ובוני ערים בע"מ) (הדמיה: ארי כהן מתכננים ובוני ערים בע
תוכנית מתחם סירקין(הדמיה: ארי כהן מתכננים ובוני ערים בע"מ)

בדיון נידונה גם התוכנית שאושרה בוותמ"ל למחנה סירקין, שכוללת תוספת של כ-12 אלף דירות לעיר פתח תקווה. ראש העיר איציק ברוורמן, אמר כי "במצב הנוכחי יווצרו כלובים של זהב. ייבנו דירות ללא תשתיות מתאימות וללא כל התחשבות בצורכי הציבור. תוכנית סירקין לדוגמה, היא אסון לעיר פתח תקווה. בלי פתרון לבעיית התשתיות החמורה, אסור לקדם את התוכנית".

  

אביגדור יצחקי, יו"ר קבינט הדיור, אמר כי הוותמ"ל מטפל במשבר הדיור בארץ. לדבריו, "שמנו לעצמנו מטרה לאפשר לשוק הפרטי לייצר מספיק דירות על פי צורכי מדינת ישראל. יש מספיק דירות ל -6-7 השנים הבאות. אנו פועלים לספק היצע גדול של דירות עד שנת 2040. בסירקין יש בעיות תחבורה מאוד קשות ואנחנו לא מתעלמים מכך".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים