שתף קטע נבחר

מחאת עובדי ענף הטקסטיל מתחממת: "גזרו עלינו גזר דין מוות"

מאות בעלי עסקים ועובדים בענפי הטקסטיל והאופנה הפגינו היום בתל אביב בדרישה לבטל את הפטור ממע"מ הניתן על קניות באינטרנט וקבלת הקלות במיסוי. "הענף בקריסה, אם הממשלה לא תעזור יהיו עשרות אלפי מובטלים חדשים בחודשים הקרובים", הם מתריעים

 

הפגנת עובדי הטקסטיל בתל אביב. צפו: 

 

המאבק על ביטול הפטור ממסים על קניות באינטרנט יורד לשטח: כ-250 בעלי עסקים קטנים ובינוניים בענף הטקסטיל ועוד מאות עובדים בענף הפגינו היום (ד') בדרום תל אביב על רקע המשבר בענף האופנה והטקסטיל, כשעיקר טענותיהם מופנה אל שר האוצר, משה כחלון. "זה כבר לא משבר, זו קריסה טוטאלית", זעקו המפגינים.

 

"המדיניות הכלכלית פוגעת במכוון בקמעונאים וביצרנים"

מנכ"ל קסטרו: אם לא ארוויח כסף בחנות הפיזית אסגור ואלך

מחקר: משפחה מוציאה כ-760 שקל בחודש על קניות באינטרנט

 

המשתתפים יצאו נגד מדיניות שר האוצר ודורשים לבטל את הפטור ממע"מ לקניות באינטרנט של עד 75 דולר, לקבל הקלות במיסוי ולקבל סבסוד להקמת אתרי אינטרנט שיאגדו יצרנים כחול-לבן .

 

"אנחנו רוצים שישוו את הזכויות שלנו", צעקו המפגינים. "לא ייתכן שנשלם מע"מ, מס הכנסה, ביטוח לאומי, ארנונה, חשמל, מים ואף אחד לא יבוא לקראתנו ורק יוסיפו לנו הוצאות. די לעושק, רוצים ייצור כחול-לבן".

 

באירוע השתתפו העוסקים בפס ייצור הטקסטיל בארץ, ביניהם: מעצבי אופנה, יבואני בדים, יצרני בגדים לרשתות אופנה מקומיות, בעלי חנויות בגדים ואביזרי אופנה. בלטו בהיעדרם: נציגי הרשתות הגדולות שנמנעו מהפגנת סולידריות.

 (צילום: מורן רגב) (צילום: מורן רגב)
(צילום: מורן רגב)

"עשרות אלפי מובטלים"

בין המפגינים היה אליהו צדיק, מנהל בתחום ייבוא הבדים. "הענף לא במשבר, הענף בקריסה", הוא אמר. "כולם פה בקריסה. יבואני בדים שצ'קים של בעלי עסקים חוזרים להם. יצרנים, תופרים. אם הממשלה לא תעזור יהיו עשרות אלפי מובטלים בחודשים הקרובים. רשתות גדולות שפעלו 30 שנה, עכשיו בקריסה. 50 אחוז מהחנויות פה ריקות. וגם מי שעובד פה נלחם. אנשים עוד אומרים שהחורף הזה היה קשה, הם עוד יתגעגעו לזה, יהיה עוד פי אלף קשה".

 

שמעון, יבואן אביזרי אופנה ב-30 שנה האחרונות, הוסיף: "בתקופה האחרונה אין ליצרנים עבודה. העבודה כאן ממש נשברה. הבעיה הגדולה ביותר שיש פטור ממע"מ הפועל לטובת האתרים הסינים, ואין לנו את האמצעים להילחם נגדם. אנחנו לא מבקשים לעלות לצרכן הישראלי את המחיר, אבל תנו לנו את אותה הטבה".

 (צילום: מורן רגב) (צילום: מורן רגב)
(צילום: מורן רגב)

 

 (צילום: מורן רגב) (צילום: מורן רגב)
(צילום: מורן רגב)

בשיחות עם ynet טענו גורמים בענף, כי נעשה ניסיון לעשות שימוש במפגינים שבאו להגן על הייצור המקומי, מצד רשת אופנה גדולה ומוכרת. זאת כחלק מהרצון לגייס אותם לטובתה במאבק לביטול הפטור ממע"מ על רכישות באינטרנט. 

 

"בשלטים נכתב 'כולנו סינים' והמפגינים צעקו שהכסף של הצרכן הישראלי עובר לסין", אמר בעל מפעל ייצור מקומי שספג לטענתו ירידה של 40 אחוז בהיקף הייצור בשנה האחרונה. "הבעיה היא שהם בעצם התמקדו בבקשה לביטול הפטור ממע"מ, במקום בבקשה להקלות נוספות על תוצרת כחול-לבן, מהלך שבעיקר מיטיב עם הרשתות הגדולות ולא עם עסקים קטנים ובינוניים. השתמשו בהם היום כדי לקדם אינטרסים לקראת הפגישות עם שרי האוצר והכלכלה".

 

בשלטים שהחזיקו המפגינים נכתב: "משה כחלון הרגת ל'כולנו' את העסקים", 'שר האוצר משה כחלון הכי טוב לאתרי האינטרנט הבינלאומיים והכי גרוע לכלכלה הישראלית', 'האופנה הישראלית דורשת מסחר הוגן', 'כחלון נלחם באופנה הישראלית', שר הקלקלה, אלי כהן אקספרס".

   (צילום: מורן רגב) (צילום: מורן רגב)
(צילום: מורן רגב)

"הפתרון צריך להיות תמיכה של הממשלה"

לאורך כל רחוב אילת בתל אביב, נתלו שלטים שעוצבו כמודעות אבל, על גבי חלונות הראווה של החנויות הסיטונאיות, ובהם נכתב: 'אנו מצטערים להודיע על גסיסתם של בעלי העסקים ופיטוריהם של 400 אלף עובדים. אנו סובלים מאפליה מצד הממשלה ושל שר האוצר כחלון על אי מיסוי של יבוא סחורות אונליין מחו"ל ומיסוי יתר של בעלי העסקים מנגד. כאשר עמדו לפטר 1,500 עובדים בטבע כל המדינה עמדה על הרגליים ופה בכל יום מפוטרים מאות אנשים".

 

"הרשתות הגדולות מנהלות מו"מ מול שרי הכלכלה והאוצר, מבלי לקדם את האינטרס של בעלי העסקים הקטנים והבינוניים בענף", אמר בעל המפעל. "אין להם התארגנות מסודרת, ויש פה ניצול ציני של מצבם. הם הנפגעים האמיתיים ממשבר האופנה. הם אנשים ש-40 שנה עבדו בייצור, עם עסקים משפחתיים שעברו מדור לדור, ובחודשים האחרונים הם בקריסה: לא עומדים בתשלומי המיסים, הארנונה הגבוהה שעומדת על 30 שקל למ"ר ושכר העובדים הגבוה".

 

הוא התריע כי אם לא יינתן להם מענה, "לא ניתן יהיה לשחזר בקלות את תעשיית הטקסטיל בארץ. הפתרון צריך להיות תמיכת ממשלה, ולא התמקדות בביטול פטור ממע"מ למזמין אונליין או בביטול המע"מ בארץ, אלא במענה נקודתי של עידוד ותמיכה לתוצרת הישראלית".

 

"אם עד היום יכולנו להיות תחרותיים בייצור, כשהמכס היה 12 אחוז, ואיכשהו שרדנו כשהוא היה בגובה של 6 אחוז, הרי שביטול המכס היה גזר דין מוות מבחינתו בחודש האחרון", אמר מנהל בחנות ייבוא בדים. "תראי כמה צ'קים חזרו לנו מחנויות החודש. זה היה החודש הכי קשה שהיה בשנים האחרונות, אבל הולך להיות עוד הרבה יותר גרוע".

 

שרי האוצר והכלכלה סירבו להגיב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים