שתף קטע נבחר

הסעיפים שאושרו מחוק ההסדרים וישפיעו על הכיס שלכם

וועדת הכספים אישרה אתמול בלילה מספר סעיפים מחוק ההסדרים שעתידים להשפיע על הכיס של רובנו. אושרו נקודת זיכוי לסטודנטים ולהורים, הגדלת מענקי עבודה ופיצוי אלמנים ואלמנות של ניצולי שואה. על מיסוי הימורים ומס הכנסה שלילי יבוצעו הצבעות חוזרות

סמוך לחצות ליל אמש (ה') אישרה ועדת הכספים את ליבת חוק ההסדרים הנלווה לתקציב 2019, המתמקדת בתיקונים שהכניסה בחוקי המסים. כל הסעיפים אושרו לקריאה שנייה ושלישית בנוסח מעט שונה לעומת הנוסח המקורי שהציעה הממשלה. האישור ניתן ברוב קולות בסדרת דיונים מרתונית שהחלה בבוקר, בדגש על הטבת מצבם של השכבות החלשות וניצולי השואה. לפניכים עיקרי הסעיפים שאושרו.

 

נקודות זיכוי קבועות וכסף למדינה מרשות שדות התעופה

בצעד חסר תקדים תחויב רשות שדות התעופה (רש"ת) לחלוק עם קופת המדינה את רווחיה הגבוהים מהפעילות המסחרית שהצטברו בקופת הרשות, בעיקר מהכנסות רווחי חנויות הדיוטי פרי בנתב"ג. היא תעביר לאוצר תשלום שנתי של 1.2 מיליארד שקל בשנתיים הקרובות שמתוכם תחלק המדינה לרשויות המקומיות הסובבות את נמל התעופה מענקים שנתיים לאיזון תקציביהן כפיצוי על רעש המטוסים בהמראות ונחיתות. בשנתיים הקרובות יעמדו המענקים על 150 מיליון שקל ובשנים הבאות 100 מיליון שקל.

 

תוקף הוראת השעה שמסדירה מתן נקודות זיכוי במס הכנסה לסטודנטים שסיימו לימודי תואר אקדמאי והשתלבו במעגל העבודה תוארך ב-4 שנים במקום 7 שנים שהציע האוצר תמורת התחייבותו שב-3 השנים הבאות לא יקוצצו ההקצבות הנוספות שהובטחו למערכת ההשכלה הגבוהה ולסטודנטים.

 

הגדלת נקודות הזיכוי במס הכנסה להורים לילדים עד גיל 5 תהפוך להוראת קבע בכל תקציב שנתי המקום מעמדה הזמני הנוכחי של הוראת שעה הטעונה אישור הארכה בכל שנה. מדובר במתווה המוכר לציבור מתוכנית 'נטו משפחה' במטרה להגדי את ההכנסה השנתית של המשפחות העובדות.

 

 החוק מוסיף על נקודות הזיכוי הקיימות להורים בין 0.5 נקודה ל-5 2 וחצי נקודות, לפי גיל הילד. העלות השנתית של ההטבה לאוצר מסתכמת באובדן הכנסות של כ-1.7 מיליארד שקל. הוועדה דחתה את הצעת האוצר לבטל את הזכות לנשים שבחופשת לידה לדחות בשנה את כניסת ההטבה לתוקף לשם מקסומה.

 

 

נקודות הזיכוי להורים יהפכו לקבועות (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
נקודות הזיכוי להורים יהפכו לקבועות(צילום: Shutterstock)

 

הגדלת מענקי עבודה ותוספת לפיצוי ניצולי שואה

יוגדלו סכומי מענק העבודה (מס הכנסה שלילי) לעובדים בשכר נמוך תוך השוואת סכומי המענקים לגברים ונשים במקום המצב הקיים שבו הנשים זכו למענק גבוה יותר מהגברים. המענק המוגדל נועד להגביר את המאמץ לצמצום הפערים בחברה בהמרצת אנשים להשתלב במעגל העבודה כדי לצאת ממעגל העוני.

 

המענק לגברים שעומד היום על 330 שקל יגדל ל-495 שקל השווה לזה של הנשים והמיועד למקבלי שכר שבין 3,580 שקל- 5,000 שקל אם הם הורים לילד אחד או שניים. להורים ל-3 ילדים ומעלה המענק יגדל מ-480 שקל שמקבל גבר ל-720 שקל כמו המענק לאישה. לא יחולל שינוי למקבלי שכר נמוך מהנ"ל. למקבלי שכר גבוה יותר המענק פוחת בהדרגה עד לתקרת השכר של 6,960 שקל לזכאים למענק.

 

 לדרישת הוועדה הסכים האוצר להוסיף לחוק כי במשפחה שהזכאי לקצבה הלך לעולמו, ימשיכו יורשיו לקבל את המענק, לפחות במשך החלק היחסי שנותר לאותה שנה.

 

 על השינויים שנקבעו בחוק לגבי מיסוי סכומי הזכיות בהימורי הלוטו והטוטו – הפחתת תקרת הפטור ממס מ-50,000 שקל ל-35,000 שקל, במקום 10,000 שקל שהציע האוצר, וגביית המס של 35% מהשקל הראשון של כל זכייה מעבר לתקרה – ראו הרחבה כאן.

 

 הוועדה הפרידה מחוק ההסדרים את ההצעה הנוגעת לתפעול קרן הסיוע למפעלים במצוקה (שהוקמה לא מכבר במימון התעשיינים וההסתדרות אך לא תפקדה כמצופה) לדיון יסודי רחב במטרה לקדם את תפקודה המיטבי. זאת בגלל קוצר הזמן שהוקצב לטיפול בחוק.

 

 בהסכמת האוצר הוחלט לחייב בחוק מתן תוספת תקציב מיוחדת בסך 90 מיליון שקל לפיצוי אלמנים/ות של ניצולי השואה שנפטרו לפני 2011 וחיים במחסור. על התוספת לחץ היו"ר גפני. הוא ממשיך ללחוץ גם על תוספות לניצולים מקבלי הקצבאות ישירות מממשלת גרמניה שנשחקו בהשוואה לקצבאות שמשלמת ממשלת ישראל. זאת כמימון ביניים עד לעדכון הקצבאות הגרמניות.

 

חברי ועדה ביקשו הצבעות חוזרות על שתי ההחלטה, של מיסוי ההימורים ושל מס הכנסה שלילי. ההצבעות יתקיימו ביום א' הבא. מליאת הכנסת אמורה לאשר סופית את חוק ההסדרים ואת תקציב 2019 עד סוף השבוע הבא.

 

ביטוח תאונות עבודה - לפי רמת הסיכון

ביטוח תאונות עבודה יתייקר בתשלומי המעסיקים לביטוח לאומי בתעריף גמיש לפי רמת הסיכון של המקצועות במקום העבודה. ההתייקרות אושרה לקריאה שנייה ושלישית בתיקון חוק ההסדרים שעבר אתמול (ה') בוועדת העבודה והרווחה. תוספת הסיכון תהיה בשיעור נייד בין 0.1% ל-0.35% משכר העובד, שמעבר לתעריף האחיד של 1.96% שמפרישים המעסיקים כיום. השיעור המדויק תלוי ברמת הסיכון להתרחשות תאונות עבודה אצל כל מעסיק.

 

עם זאת, החוק החדש מיטיב עם מעסיקים שיוכיחו שנקטו באמצעים להגברת הבטיחות. הם יקבלו הנחה בתעריף עד ביטול מוחלט של ההתייקרות המוצעת. רמות הסיכון ייקבעו גם לפי מספר העובדים שנפגעו, אם בכלל, אצל אותו מעסיק בשיעור יחסי לתאונות בענף שאליו שייך העוסק ובדרגות הנכות נגרמה לנפגעי התאונות. בענף הבניה, ייכללו במניין העובדים הנפגעים גם עובדים של קבלני משנה.

 

רמות הסיכון ושיעורי ההנחות ייקבעו בתקנות של שר העבודה שיוגשו לאישור ועדת העבודה לאחר שתיקון החוק יאושר סופית במליאת הכנסת והוא ייכנס לתוקף. עד להתקנת התקנות ואישורן, תחול התייקרות אחידה בשיעור 0.1% משכר עובד לכלל המעסיקים. הוועדה החליטה (ביוזמת היו"ר ובהסכמת האוצר) שהגבייה בשיעור האחיד תוגבל למשך 5 שנים בלבד, וקבעה כי כל ההתייקרות לא תחול על עובדים עצמאים.

 

לבקשת יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף (כולנו) ובהסכמת שר האוצר, נקבע בחוק כי הגבייה בשיעור אחיד תוגבל ל-5 חמש שנים בלבד, וההתייקרות לא תחול על עובדים עצמאים. לבקשת עו"ד שלומי מור מהלשכה המשפטית של הביטוח הלאומי, ח"כ אלאלוף חזר והדגיש כי בהתייקרות התעריפים יישאו רק המעסיקים ואסור להם לגלגל אותה או חלק ממנה גם על שכר העובדים.

 

עוד הוחלט לאסור על המעסיקים להתקשר עם חברות ביטוח פרטיות לביטוח תאונות העבודה, ולהמשיך את המצב הנוכחי המחייב את המעסיקים לשלם מכיסם לעובד את דמי הפגיעה רק ב-12 הימים הראשונים שלאחר התאונה. הוועדה דחתה את דרישת האוצר להרחיב את התקופה למשך 30 יום. נציגי המעסיקים טענו שהחוק מטיל עליהם מס נוסף ומכביד שנועד לכסות גירעון של חצי מיליון שקל בקופת המדינה, ואין קשר בינו להצהרת האוצר שתכליתו להפחית את מספרי התאונות והנפגעים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים