שתף קטע נבחר

"למה אנשים צריכים להשמיד את הסחורה שלהם?"

החקלאית עדי משה מקדש ברנע פרסמה פוסט זועם, בשל האישור לייבא תוצרת חקלאית לקראת פסח. בריאיון ל-ynet היא מאשימה: "יש מלא תוצרת ישראלית, למה לייבא?". מהצרכנים היא מבקשת לדרוש מרשתות השיווק שיסמנו מה תוצרת ישראל ומה לא. משרד החקלאות: "לא מכירים שום השמדת תוצרת של חקלאים"

 

 

"הגיע הזמן לזעוק על האטימות, על הניתוק, בעיקר על הניתוק של שר האוצר, של נערי האוצר, של שר החקלאות, שלוקחים החלטות שקשורות לחקלאות בלי להיות מחוברים למה שקורה בכלל. והניתוק הזה הוא פשוט מקומם" - כך אמרה היום (א') באולפן ynet החקלאית עדי משה, מקדש ברנע.

 

הראיון התקיים בעקבות פוסט שהעלתה משה לפייסבוק, בו הביעה מחאה על ההחלטה לאפשר ייבוא של תוצרת חקלאית לקראת חג הפסח.

 

לכתבות נוספות בערוץ הצרכנות

 

החקלאית עדי משה. "הצרכנים פה לא מקבלים הוזלה, זאת אשליה" (צילום מסך) (צילום מסך)
החקלאית עדי משה. "הצרכנים פה לא מקבלים הוזלה, זאת אשליה"(צילום מסך)

משה סיפרה בראיון מה גרם לה להעלות את הפוסט: "קמתי ביום שישי בבוקר. ראיתי את הסרטון הזה ופשוט בכיתי את עצמי לפייסבוק. אין לי מה לומר. זה המצב, זה לא מצב חדש, אגב, זה מצב שהוא כבר בחצי שנה-שנה האחרונה אצלנו, ההתמודדות הזאת היום-יומית עם מה שקורה בשוק, מה שקורה ברשתות השיווק וההחלטות של משרד האוצר ושל משרד החקלאות, ופשוט נקעה נפשי".

 

באוצר טוענים שהם עושים את זה בכדי שיהיה קל יותר וזול יותר לרכוש תוצרת חקלאית בפסח - אז למה זה בעייתי כל כך?

"כי יש מלא תוצרת ישראלית! למה לייבא? אין מחסור. אין מחסור. איזו בדיקה הם עושים? למה אנשים צריכים להשמיד את הסחורה שלהם? למה הם לא עושים בדיקה אמיתית מה המצב? האם הייבוא שכבר אישרתם עד היום מספיק? למה צריך להגדיל אותו. החבורה הזאת, שר האוצר, שר החקלאות ונערי האוצר, הם גרמו את הנזק הכי גדול לחקלאות בזמן הכי קצר, לצערי הרב".

  

אני מגדלת עגבניות שרי. אנחנו מוכרים לרשתות השיווק כבר חצי שנה במחיר ברוטו של שלושה שקלים לקילו. אתמול הסתכלתי, והמחיר הכי נמוך שראיתי השנה היה עשרה שקלים. אני מקבלת נטו אולי שניים וחצי, זה אפילו לא מכסה את עלות הגידול. בואו תסבירו לי את הפער הזה של 400%. הצרכנים פה לא מקבלים הוזלה, זאת אשליה".

 

לדברי משה, אחד הפתרונות הוא לגייס את הצרכנים לסיוע לחקלאים: "תכנסו לסופר, תדרשו שיסמנו את התוצרת, תדרשו ממנהל רשתות השיווק שיסמן מה תוצרת ישראל ומה תוצרת ירדן ומה תוצרת טורקיה, ותחליטו אתם. שיכתוב גם בכמה הוא קנה את זה, ותעשו את ההחלטה שלכם".

 

הסרטון בו נראית השמדת כמות גדולה של מלפפונים, אותו צירפה משה לפוסט שפרסמה, צולם לדבריה ביום שישי האחרון במושב אחיטוב. לטענתה, ישנו יבול שלא נקטף, והיא עצמה זרקה לפח עגבניות שרי. "החקלאים היום פשוט זורקים את היבול לפח או משאירים אותו בשדה, לא בכדי להעלות את המחיר אלא בשביל לצמצם הפסדים. 'השמדת תוצרת' היא מונח מקצועי של משרד החקלאות מן העבר, כשהיה משלם לחקלאים פיצוי על השמדת תוצרת, נוהל שמזמן לא מתקיים".

 

ממשרד האוצר נמסר: "ראשית, המכסה המדוברת נפתחת מידי שנה, החל מ-2016, כאשר בשנה שעברה המכסה נוצלה ב-16.5 אלפי טון בלבד - פחות מ- 30%. שנית, מטרת היקף המכסה היא לאפשר גמישות למשרד החקלאות להגיב למחסור הנוצר בשוק, לצורך הבטחה שהמחירים לא יעלו בחגים".

 

ממשרד החקלאות נמסר: "הטענות פשוט לא נכונות ולא קשורות למציאות. משרד החקלאות לא מכיר שום השמדת תוצרת של חקלאים. בנוסף, מתחילת השנה לא נכנסה ולו עגבנייה אחת לישראל מאירופה. זאת ועוד, מחיר העגבנייה בשוק הסיטונאי עומד היום על 2.7 שקל. מחיר זה אינו כדאי לייבוא עגבניות מחו"ל, ולכן שום יבואן לא יביא לישראל עגבניות בשביל להפסיד. גם לעניין הבריאות אין אחיזה במציאות, משרד הבריאות מפקח על בריאות התוצרת שנכנסת לישראל, ואף פסל והעביר להשמדה משלוחים שלא עמדו בדרישות הבריאות.

 

"מדי שנה, לקראת החגים, המשרד מודיע ליבואנים שניתן לייבא מוצרי חקלאות בפטור ממכס, אך כאמור, בהיעדר מחסור, היבואנים לא מייבאים דבר. לא נולד היבואן שיבחר להפסיד כסף מרצון. מעבר לכך, סוגיית הייבוא רחבה בהרבה. ייבוא זניח של ירקות לישראל מהרשות הפלשתינאית, בהיקף שנתי של שמונה מיליון שקל בלבד, מאפשר לחקלאי ישראל לייצא פירות בהיקף של פי 25(!!) מדי שנה, בכ-200 מיליון שקל. אם הייבוא ייסגר, אזי לא יהיה ייצוא ותהיה השמדה של תוצרת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים