שתף קטע נבחר

משפטים שגורמים לילדיכם לשנוא את גופם

הפרעות אכילה ודימוי גוף שלילי נוצרים לפעמים בגלל מסרים ומשפטים שהורים אומרים לילדיהם מבלי להתכוון לכך. אז איך בכל זאת אפשר לעזור לילדים להיות גאים בעצמם ולא להתעסק כל הזמן עם דיאטות ומשקל?

מחקרים מראים כי 85% מהסובלים מהפרעות אכילה הם נשים וכי שני שלישים מהנערות ברחבי העולם מנסות לשלוט במשקלן באמצעות הקאות, דיאטות קיצוניות, הרעבה וכיוצא בזה.

 

כהורים אנו דואגים לנתק את ילדינו מהשפעות שליליות על דימוי גוף במסגרות החינוך והחברה. אך מה לגבי השפעת החינוך בבית? קבלו חמישה כללים שיסייעו לכם למנוע התפתחות של דימוי גוף שלילי והפרעות אכילה בקרב ילדיכם.

 

1. שמרו על דימוי גוף אישי חיובי

כשאתם הולכים לקנות בגדים עם הילדה או אפילו כשאתם עומדים מול המראה והיא נמצאת לידכם, הקפידו להימנע ממשפטים המביעים חוסר שביעות רצון מגופכם, כמו "הג'ינס הזה משמין אותי", "גדלה לי כרס", "איך שמנתי" ועוד.

 

לעיתים אנו לא שמים לב ומסננים הערות על עצמנו וגופנו - וילדינו שומעים וקולטים הכול. בתהליך הלמידה הטבעי של ילדים, הכולל גם חיקוי של הדמות המחנכת, חוסר שביעות הרצון מהגוף מותיר חותם.

 

השתדלו לדבר על ההרגשה הפנימית ואל תבטאו השקפה חיצונית ביקורתית על גופכם גם כשאתם מסתכלים במראה, לדוגמה: "אני מרגיש/ה נהדר הבוקר, הבגד נעים לי על הגוף", הימנעו ממילים שיפוטיות.

 

 

2. שימו לב להרגלים שלכם

הרגלי האכילה ועמדתכם בנוגע לדיאטה, תזונה ופעילות גופנית משפיעים על ילדיכם ממש כמו עמדתכם בנושא דת או פוליטיקה. לכן גבשו את עמדתכם בנושא בקפידה.

 

הבעיה היא היא שלעיתים אנחנו לא מסננים מסרים שעשויים להתקבל באופן מוטעה, כמו לדוגמה המסר שכדי להשיג בטן שטוחה צריך להימנע מאוכל יום שלם. ילדיכם רואים את סגנון האכילה ולומדים ממנו גם אם אינכם מדברים עליו. לכן חשוב להימנע מצום ארוך בין הארוחות ולאחר מכן לפצות בכמות אוכל גדולה יותר, שכן אלו עלולים להשתרש אצל ילדיכם כדרך להוריד במשקל - ואולי יובילו להפרעות אכילה ודימוי גוף שלילי.

 

קראו עוד:

16 משפטים מסרסים של הורים

הילד עם הפרעות קשב? שימו לב להרגלי האכילה שלו

אנורקסיה בגיל שנתיים - יש דבר כזה

 

3. אל תחשפו את ילדיכם לרגשות אשם בנוגע לאוכל

מה שאנחנו אומרים בזמן האכילה משפיע מאוד על תפיסת האוכל של ילדינו. מחקרים מראים שבבתים שבהם ההורים עושים דיאטה ומבטאים רגשות אשם בזמן האכילה - גדל הסיכוי של הילדים לפתח הפרעת אכילה והפרעה בדימוי גוף.

 

גם אם אינכם מרוצים מגופכם ורוצים לעשות שינוי תזונתי כדי לרדת מספר קילוגרמים במשקל, חשוב להיוועץ עם איש או אשת מקצוע שיסביר לכם כיצד לשלב זאת באורח החיים המשפחתי. הקפידו להכניס לביתכם מזונות שיקדמו את בריאות המשפחה ואת הדרך שבה אתם רוצים לחיות ולהרגיש בגופכם.

הימנעו משיחות על דיאטה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הימנעו משיחות על דיאטה(צילום: shutterstock)
 

4. הימנעו מלהפוך אוכל לעונש ולפרס

כמה פעמים אמרתם לילדיכם "אם לא תאכל מהר יבוא שוטר", או "תסיימי הכול מהצלחת ואז תקבלי קינוח"? כמה פעמים הסטתם את תשומת הלב של הילד בעזרת "אווירון"? כמה פעמים שמעתם את המשפט "צריך לסיים הכול מהצלחת"? האם בהכרח נכון הדבר? ממש לא.

 

מבוגרים המתמודדים עם קשיים בוויסות האכילה מדווחים שהם שבעים ובכל זאת אוכלים. עד כדי כך מוטמע בהם המשפט מהילדות ששמעו בילדותם, שעליהם לסיים הכול מהצלחת. 

 

כאשר אנחנו מכבדים את תחושת הרעב והשובע של האחר, נרצה שיאכל לשובע ונימנע מהצבת תנאים לקינוח כי כל תנאי כזה מאדיר את הקינוח, גורם לו להיראות נוצץ יותר ופותח פתח למאבקי כוח. אל תקשרו בין האכילה לבין הקינוח גם אם לפי ההיגיון הקינוח תמיד מגיע אחרי האוכל.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

5. חשבו איך להעביר לילדיכם מסר בנוגע לגופם

"את כל כך יפה וחכמה, את רק צריכה ..." אנחנו מלמדים את ילדינו שאנחנו אוהבים אותם כפי שהם, בצורתם השלמה, כיצורים הוליסטיים, אבל משפטים כאלה מערערים את הילדים.

 

לכן, הימנעו ממשפטי תנאי. אם ברצונכם להגיד שני דברים מנוגדים, נתקו אותם מהקשר זה לזה. כמו כן, לפני שאתם אומרים זאת לילד, חשבו מנין נובע הצורך העז להגיד זאת - ואיך אפשר להעביר את המסר אחרת.

 

הכותבת היא תזונאית קלינית המתמחה בפעוטות וילדים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ילדים שומעים וקולטים הכול
צילום: shutterstock
מומלצים