שתף קטע נבחר

בי"ח כרמל: לאחר מתן הזירוז הסתבר שהיולדת כלל לא בלידה

א' הגיעה לבי"ח כרמל בשבוע ה-39 להריונה לאחר שחשדה שהמים שלה ירדו. הרופאה איבחנה באופן כוזב ירידת מים ופתיחה. לאחר 48 שעות של אשפוז, מתן הורמון מזרז לידה ורק לאחר הפצרות חוזרות ונשנות, נבדקה א' שוב. בבדיקה החוזרת התברר כי המים שלה לא ירדו והיא שוחררה לביתה. "בבדיקה הראשונה הרופאה השתמשה בפנס של הסמארטפון, אף אחד בביה"ח לא הקשיב או ראה אותי". ביה"ח: "לא נגרם נזק למטופלת"

א', אישה מאזור הצפון בתחילת שנות ה-40 לחייה, הגיעה בשבוע שעבר לחדר המיון ליולדות בבית חולים כרמל שבחיפה, כשהיא בשבוע ה-39 להריונה. א' חשה בדליפת נוזלים וחששה שמי השפיר שלה ירדו.

 

"הרופאה במיון בדקה אותי באופן שטחי ביותר", משחזרת א', "ביד אחת היא החזיקה את המכשיר הרפואי וביד השנייה את הטלפון הסלולרי שלה. היא הדליקה את הפנס של הסמארטפון וככה בדקה אותי. עם כל הזוהמה שיש על המכשיר ובלי שום סטריליות. אחרי בדיקה קצרה מאוד היא קבעה שאני בלידה פעילה".

 

בסיכום הבדיקה של א' כתבה הרופאה: "ירידת מים ברורה, צוואר פתוח 0.5 ס"מ". הרופאה הוסיפה בסיכום הבדיקה כי הומלץ לא' לקבל זירוז לידה, באמצעות פיטוצין, הורמון סינתטי אשר גורם להתכווצויות של הרחם, אך ההרה סירבה להמלצה. על סמך אבחנת הרופאה אושפזה ההרה.

 

הרופאה השתמשה בפנס הסלולרי. בי"ח כרמל (צילום: אבישג שאר- ישוב) (צילום: אבישג שאר- ישוב)
הרופאה השתמשה בפנס הסלולרי. בי"ח כרמל(צילום: אבישג שאר- ישוב)

 

"הרגשתי שהבדיקה תמוהה", מתארת א', "ביקשתי עוד בדיקה, כדי לוודא שאני אכן יולדת, אבל במיון סירבו. הם ניסו לתת לי זירוז לידה אבל סירבתי. העדפתי להמתין".

 

"אף אחד לא הסתכל עליי בכלל"

במהלך האשפוז קיבלה א' טיפול אנטיביוטי. לאחר 48 שעות באשפוז במחלקה להריון בסיכון החלה א' לקבל טיפול בפיטוצין לזירוז הלידה. "כל הזמן באשפוז ביקשתי מהרופאים שיבדקו אותי שוב, אבל הם לא נענו לבקשותיי. הם לא ראו אותי. סתם נתנו לי זירוז לידה בלי להסתכל עליי בכלל. אף אחד לא מקשיב לך".

 

"רק לאחר הפצרות הסכימו לבדוק אותי שוב" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"רק לאחר הפצרות הסכימו לבדוק אותי שוב"(צילום: shutterstock)

 

א' מפרטת כי היא קיבלה טיפול בפיטוצין במשך כ-8 שעות במינון הולך וגובר. "בסוף הם נתנו לי זירוז במינון גבוה מאוד. רגע לפני שהם לוקחים אותי לניתוח קיסרי נבדקתי שוב על ידי רופא. הוא גילה שלא הייתה ירידת מים ואין שום פתיחה. כל האשפוז היה על סמך בדיקה שגויה. הייתי בשוק. תפסתי את הראש ולא האמנתי".

 

בסיכום האשפוז של א' נכתב: "במהלך שהותה בחדר לידה ללא ירידה מים ברורה". לאחר שהתגלה כי מי השפיר של א' לא ירדו היא שוחררה לביתה עם המלצה למנוחה בת ארבעה ימים.

 

"הם סיכנו את העובר שלי"

"הצוות הרפואי של בית החולים כרמל פשוט לא ראה ולא שמע אותי", מטיחה א', "בעיניי זה משהו שאסור שיקרה. הם סיכנו את העובר שלי. ברוך השם שלזירוז הלידה לא היו השלכות. אי אפשר לדעת גם חס וחלילה מה יהיה בהמשך. אם לא הייתי קשובה לגוף שלי ועומדת על שלי היו מובילים אותי לניתוח קיסרי. ההתנהלות של הרופאים החל מהבדיקה הראשונה הייתה שערורייה בעיניי. עד היום אף אחד מבית החולים אפילו לא התקשר לשאול מה שלומי".

 

ביה"ח: הפעולות - בהתאם להנחיות

מבית החולים כרמל נמסר בתגובה: "הגברת נבדקה בבית החולים בחשד לירידת מים בשבוע ה-39 להריונה. לאחר בדיקתה נרשם בקבלתה בגיליון הרפואי כי נצפתה ירידת מים. בהתאם לפרוטוקולים הרפואיים המקובלים, מצב זה מחייב השגחה, מעקב ומתן טיפול, הכולל בין היתר טיפול אנטיביוטי למניעת זיהום וכן טיפול להשראת לידה. מספר שעות לאחר תחילת הטיפול להשראת לידה ולאור היעדר תגובה קלינית מספקת בוצעה בדיקה חוזרת של המטופלת ונשללה ירידת מים. לאור כך הופסק הטיפול שניתן והמטופלת שוחררה להמשך מעקב אמבולטורי.

 

"חשוב לציין כי ירידת מים בהריון הינה מצב אליו מתייחסים בחומרה נוכח החשש להתפתחות זיהום העלול לסכן את האם והעובר – כל הפעולות שננקטו נועדו למנוע מצב מסוכן זה, בהתאם להנחיות הרפואיות המקובלות. לאור כך גם ממעטים בביצוע בדיקות חוזרות ככל הניתן ויש צורך במתן טיפול אנטיביוטי וטיפול לזירוז הלידה, כפי שאכן ניתן. בכל ספק באשר לקיום מצב זה - יש לנהוג לחומרה בכדי למנוע סכנה אפשרית לאם ולעובר.

 

"לאור שלילת מצב מסוכן זה בבדיקה חוזרת במהלך אישפוזה של המטופלת הופסק כאמור הטיפול. טיפול משרה הלידה וכן האנטיביוטיקה שניתנו לא גרמו כל נזק למטופלת או לעובר.

 

"באשר לשימוש בתאורת הטלפון הסלולרי במהלך הבדיקה - זהו שימוש שאינו מקובל במוסדנו לבדיקת מטופלים ואנו רואים זאת בחומרה. ריענון חוזר בנושא הועבר לצוותים. אנו מאחלים לגברת המשך הריון ולידה מוצלחים ובטוחים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אחרי 48 שעות באשפוז התברר שהמים לא ירדו
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים