שתף קטע נבחר

אלה החשודים המיידיים בניסיון ההתנקשות בעזה

הפיצוץ ליד שיירת ראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה יוביל לשורת האשמות, חשדות וקונספירציות. האם מדובר בפלגים הסלפים ברצועה? אולי ידו של מוחמד דחלאן במעשה? איזה אינטרס היה לחמאס לעשות זאת? ומה אם יעד החיסול היה בכלל מישהו אחר? מדריך לקונספירטור

 

 

ניסיון החיסול אתמול (ג') בעזה של ראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה נכשל - או שמא יועד מראש שלא להצליח יתר על המידה - אבל הפיצוץ פרץ את תיבת הפנדורה ביחסי פתח וחמאס, שממילא חיפשה הזדמנות להיפתח במלוא עוזה.

 

הפעם האחרונה שבה הגיע חמדאללה לרצועת עזה הייתה באוקטובר, זמן קצר אחרי ההכרזות החגיגיות על הסכם הפיוס שאליו הגיעו פתח וחמאס בפעם המי-יודע-כמה. חמישה חודשים חלפו מאז והרבה דם רע זרם בין הצדדים. ביקורם הקצר הבוקר של חמדאללה וראש המודיעין הכללי מאג'ד פרג', לצורך חניכת מתקן לטיהור שפכים בצפון הרצועה, היה אמור להוות איתות סמלי לכוונות הטובות לכאורה של הצדדים להתקדם ולו במעט בהליך הפיוס המקרטע; הרבה מזה בזכות בכירי המודיעין המצרי שמדלגים בחודש האחרון בין עזה לרמאללה במטרה להניע מחדש את יישום המכניזם שנקבע.

 

אז מי החשודים המיידיים שיכולים להיות אחראים לתקרית החמורה? ובכן כמעט כולם.

 

הסלפים

אנשי הפלגים הקיצוניים שמזוהים עם דאעש ברצועת עזה שונאים את שני הצדדים – פתח שרחוק מהשקפתם שנות אור, וחמאס שמתעמר בהם במשך שנים, עוצר את פעיליהם ומונע מהם לצמוח. מה טוב יותר עבורם מלהצית אש בין שני הצדדים ובכך לפגוע בו זמנית בשניהם בחילופי ההאשמות אחד נגד השני?

ראמי חמדאללה אחרי ניסיון ההתנקשות, אתמול בעזה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראמי חמדאללה אחרי ניסיון ההתנקשות, אתמול בעזה(צילום: AFP)

המכונית שנפגעה בפיצוץ ליד שיירת רה"מ הפלסטיני (צילום: mct) (צילום: mct)
המכונית שנפגעה בפיצוץ ליד שיירת רה"מ הפלסטיני(צילום: mct)

כוח סלפי תומך דאעש ברצועה ()
כוח סלפי תומך דאעש ברצועה

מוחמד דחלאן

האיש שצופה מבחוץ על המתרחש ברצועה ובגדה המערבית, מתכנן לנצל את ההזדמנות שבה עזה משוועת לתמיכה וכסף כדי לתפוס בה אחיזה מחודשת. ההתכתשות בין פתח וחמאס טובה למוחמד דחלאן כי כך היא מקרבת אותו (עם רוח גבית ממצרים) לקבל לידיו סמכויות שונות בעזה כחלק מתוכנית שלבים שבסופה הוא מקווה לשוב לכס ההנהגה גם ברמאללה (שוב – בתמיכת מצרים). כל התקדמות בהליך הפיוס בין פתח לחמאס מרחיקה אותו משאיפותיו. תקרית שכזאת יכולה להחזיר את הפיוס אחורה או אף לקבור אותו.

מוחמד דחלאן. תוכנית השתלטות בגיבוי מצרי (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
מוחמד דחלאן. תוכנית השתלטות בגיבוי מצרי(צילום: שאול גולן)

 

הרשות הפלסטינית

זו לא טעות כתיב. כאן מדובר במשהו שעלול להישמע קונספירטיבי לחלוטין, אבל בחמאס כבר מתחילים לאמץ גישה זו. לפי התיאוריה הזאת, פתח דאג לבצע פיגוע שייכשל בכוונה אך יוביל לדרישה של אבו מאזן לקבל לידיו את השליטה הביטחונית על רצועת עזה (זה המכשול העיקרי שעומד כיום בהליך הפיוס ואף צד לא מוכן להתפשר לגביו). היא מלווה בתירוץ המושלם שלפיו חמאס לא יכול לדאוג לביטחון ברצועה, ולכן על מנגנוני הביטחון של אבו מאזן לקבל את השליטה הביטחונית על הרצועה.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

חמאס

כלי הרכב היחיד שנפגע מהפיצוץ היה האחרון בשיירה ארוכה מאוד. המטען, מתברר, הופעל רק כשמרבית השיירה חלפה. סביר שאם העומדים מאחורי הפיצוץ היו רוצים לפגוע בחמדאללה – הם היו מפעילים את המטען נגד מרכז השיירה ולא בפאתיה. על פי הערכות ברצועה, הסיבה לכך נועדה להעביר מסר תקיף ואלים מחמאס לרמאללה מבלי לפגוע פיזית בחמדאללה או בראש המודיעין הכללי פרג'.

 

זמן קצר לאחר פיצוץ המטען כבר הודיע חמאס שעצר כמה חשודים שייתכן שקשורים לאירוע. הוא לא פירט מעבר לכך. ברמאללה הביעו תמיהה כיצד הצליחו מנגנוני חמאס לתפוס חשודים כל כך מהר, ומקור ברצועת עזה שהמשיך באותו קו אמר ל-ynet: "קרוב למקום הטמנת המטען יש שלוש עמדות של מנגנוני הביטחון של חמאס, מחסום לבדיקת העוברים והשבים, וגם כוחות שמוצבים קרוב לשם בשעות הלילה בשל הקרבה לגבול עם ישראל. איך מישהו יכול להטמין שם שני מטעני חבלה מבלי שאף אחד מהם יזהה זאת?".

 

ואולי המטרה לא הייתה חמדאללה?

השיח המרכזי נסוב על כך שחמדאללה ניצל מניסיון ההתנקשות, אבל עם חמדאללה היה כאמור מאג'ד פרג' – אחת הדמויות הכי חזקות כיום ברשות הפלסטינית ואחד האנשים הקרובים ביותר לאבו מאזן, אולי אפילו הקרוב מכולם. פגיעה בפרג' הייתה יכולה לפתוח מלחמת עולם פנימית ולטלטל את הרשות הפלסטינית כולה.

מאג'ד פרג'. המזל מאיר לו פנים ()
מאג'ד פרג'. המזל מאיר לו פנים

המזל, אגב, האיר לפרג' לאחרונה פנים פעמיים. לפני ימים אחדים הוא שב לגדה המערבית אחרי שעבר בהצלחה צנתור בלבו בבית חולים בחו"ל.

 

חמדאללה הודיע אתמול שאם לא היו לו התחייבויות אחרות בחו"ל – הוא היה נשאר בעזה יום, יומיים או שלושה. הוא גם הבטיח לשוב אליה ללא חשש. בפועל הוא עזב את הרצועה אחרי פחות משעתיים וספק אם כף רגלו תדרוך בה שוב בזמן הקרוב. וגם אם כן – זה ודאי יהיה במתכונת שונה לחלוטין והרבה פחות נגישה לציבור העזתי.

פורסם לראשונה 13/03/2018 22:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ראמי חמדאללה, אתמול בעזה
צילום: AFP
מומלצים