שתף קטע נבחר

מבקר המדינה: המשטרה לא הפיקה לקחים מחטיפת הנערים

דו"ח המבקר בנוגע למרכז השליטה של המשטרה קובע כי לא יישמה את לקחי החטיפה חרף הזמן שחלף. לפיכך עלולה להיפגע יכולת התגובה של כוחות המחוז לאירועי חירום, ולהעמיק את חוסר האמון של הציבור במשטרה

מאז חטיפת שלושת הנערים שנרצחו על-ידי מחבלים ועד לעריכת דו"ח מבקר המדינה על האירוע - משטרת ישראל לא השלימה את יישום כל הלקחים מהאירוע הקשה. אלה נועדו לשפר את תפקוד מרכז השליטה המחוזי במחוז ש"י. הדו"ח מתפרסם אחר-הצהריים (יום ד').

 

ב-12 ביוני 2014 בשעות הערב נחטפו מצומת גוש עציון שלושה נערים: גיל-עד שער בן ה-16 מטלמון, נפתלי פרנקל בן ה-16 מנוף איילון, ואייל יפרח בן ה-19 מאלעד. לאחר מכן הם נרצחו וגופותיהם אותרו ב"חירבת ארנבה", צפונית לעיירה חלחול באזור חברון. במהלך האירוע התקשר אחד החטופים למשל"ט מחוז ש"י והודיע על החטיפה, אך המוקד התייחס לשיחה כאל שיחת הטרדה.

 

 

בעקבות האירוע החליט המפכ"ל דאז, רב-ניצב יוחנן דנינו, על הקמת ועדת בדיקה לבדיקת אופן טיפולה של המשטרה בשלבים הראשונים של האירוע. ב-30 ביוני פרסמה הוועדה את מסקנותיה וקבעה כי "היה על מרד"ם מחוז ש"י לרכז את הדיווחים השונים, לתאם בין המחוזות והמרחבים ולדווח לגורם פיקודי בכיר כבר בשעות הלילה המאוחרות, בדמות מפקד תורן או קצין בכיר אחר, על האירוע החריג".

 

הוועדה המליצה בין היתר על "הוספת אנשי קבע, בעלי ניסיון שטח, שניסיונם יכול לבוא לידי ביטוי באופן הטיפול של המשל"ט באירועים שונים. בנוסף הומלץ לערוך השתלמות מקצועית לכל שוטרי משל"ט ש"י.

 

המבקר העיר למשטרה כי אחד הלקחים המרכזיים שעלו מתחקור אירוע "שובו אחים" הוא כי יש צורך לשפר את תפקודם של מוקדי 100, בדגש על שיפור טכנולוגי של המרכזיות, בהתאם לתפיסות ההפעלה בהיבטים של פיקוד ושליטה ולכן על משטרת ישראל לקדם את הטיפול בהקדם האפשרי.

רצף האירועים לפני שהגופות נמצאו (צילום: רויטרס, מרק ישראל סלם/ג'רוזלם פוסט) (צילום: רויטרס, מרק ישראל סלם/ג'רוזלם פוסט)
רצף האירועים לפני שהגופות נמצאו(צילום: רויטרס, מרק ישראל סלם/ג'רוזלם פוסט)
 

עוד העיר המבקר למשטרה כי במועד השלמת הביקורת, ינואר 2017, יותר משנתיים לאחר שהתרחש אירוע "שובו אחים", היא עדיין לא השלימה את יישום כל הלקחים מהאירוע הקשה של חטיפת הנערים. המבקר העיר כי מצב דברים זה עלול לפגוע ביכולת כוחות המחוז להגיב ביעילות באירועי חירום ובכך לפגוע באמון הציבור במשטרה. נוכח זאת, קובע המבקר, על המפכ"ל לפעול בדחיפות לנקיטלת הצעדים הנדרשים כדי להביא לשיפור בתפקוד משל"ט מחוז ש"י נוכח הלקחים שהופקו.

 

המבקר התייחס גם למבנה שבו שוכן המשל"ט. הוא כתב כי מפני שהמשל"ט אינו ממוגן ואין לו מוקד חלופי, עלולה להיפגע יכולתו המבצעית של המחוז וכן עלולה להיפגע יכולתו לשמור על רציפות תפקודית בזמן חירום. לפיכך, כתב המבקר, חשוב שהמשל"ט ישכון כדרך קבע במבנה ממוגן. הוא כתב עוד כי הקמתו של מקלט מוגן בתוך המבנה החדש אינה מבטיחה שתישמר רציפות תפקודית של המשל"ט בעת חירום.

 

מהמשטרה נמסר בתגובה כי היא "מברכת על דו"ח מבקר המדינה, מאמצת את מסקנותיו, ותפעל ליישום הנושאים העולים בו. יתרה מכך, חלק ניכר מההערות שעלו בדו"ח המבקר, נבחנו ואומצו על-ידי המשטרה עוד בטרם פרסומו, בעקבות תהליכי בקרה ולמידה אותם מקיימת המשטרה באופן תדיר".

 

באשר למרכז השליטה במחוז ש"י נאמר כי "במסגרת תהליכים ארגוניים שהחלו עוד בשנת 2016 בכל הנוגע לבניין הכוח, בוצעו ועוד צפויים שינויים ארגוניים משמעותיים במחוז, בהם הקמת שתי תחנות חדשות ותוספת תקנים וכח אדם להתמודדות מיטבית מול האתגרים השונים. מרכז השליטה המחוזי המעניק מענה מיטבי למאות אלפי פניות אזרחים מדי שנה, עבר שדרוג משמעותי וכיום כל שוטרי המשל"ט בוגרי הכשרה מקצועית. כמו כן, בתקופה הקרובה אף צפוי להתחיל בניית משל"ט חדש וממוגן.

בהתאם לאתגרי המשטרה באיו"ש ואיומי הייחוס השונים, בשנים האחרונות מתבצעת עבודת מטה מקיפה בנושא רכבים ממוגנים תוך בחינת החלופות השונות באופן שיתן מענה מיטבי ומקצועי לטווח הארוך".

 

בהכנת הכתבה השתתף ישי פורת
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יפרח, שער ופרנקל
צילום: רויטרס
מומלצים